Генеральна конференція
Довіряти вченню Христа
Квітнева генеральна конференція 2023 р.


Довіряти вченню Христа

Якщо ми будуємо свої доми на основі завітних стосунків із Христом, то довіряємо вченню Христа.

Подумки я бачу старіючого пророка Нефія біля його столу, золоті пластини розкладені перед ним, у руці різець для гравіювання.

Нефій уже закінчував останні гравіювання на літописі. Він написав: “І тепер, мої улюблені браття, я закінчую те, що я говорив”1. Але незабаром після цього Дух спонукав Нефія повернутися до літопису та дописати заключне послання. Під сильним впливом Святого Духа цей великий пророк знову взяв різець і написав: “Отже, того, що я написав, досить для мене, окрім ще декількох слів, які я маю сказати про вчення Христа”2.

Ми нескінченно вдячні за ці “декілька слів”3 і за Духа, Який переконав Нефія написати їх. Трактат Нефія про вчення Христа є скарбом для тих, хто ним бенкетує. У ньому міститься опис видіння про хрищення Спасителя4 і сказано про голос Сина, Який закликає всіх слідувати за Ним5 і “роб[ити] те, що, як [ми] бачили, [Він] робив”6. Він також містить свідчення про те, що ті, хто з вірою у Христа щиро каються у своїх гріхах і слідують за Спасителем у води хрищення, “отрима[ють] Святого Духа; тоді прийде хрищення вогнем і Святим Духом”7. Ми також чуємо, як голос Батька свідчить: “Слова Мого Улюбленого істинні й вірні. Той, хто витерпить до кінця, саме той буде спасенний”8.

Президент Рассел М. Нельсон підкреслив виняткову важливість вчення Христа, виступаючи перед нещодавно покликаними провідниками місій: “Найбільше ми хочемо, щоб… вчення Христа було вигравіюване у серцях [наших місіонерів] і глибоко вкоренилося у мозок їхніх кісток”9.

У посібнику Проповідуйте Мою євангелію підсумовано п’ять важливих елементів учення Христа. Там сказано: “[Ми] запрошу[ємо] людей прийти до Христа, допомагаючи їм прийняти відновлену євангелію через віру в Ісуса Христа і Його Спокуту, покаяння, хрищення, прийняття дару Святого Духа і терпіння до кінця”10.

Але вчення Христа має важливе значення не тільки для місіонерів! І воно набагато глибше, ніж просто коротке повторення його п’яти ключових елементів. Воно охоплює закон євангелії. Воно є великим планом для вічного життя.

Брати і сестри, якщо ми приймаємо запрошення Президента Нельсона укорінити вчення Христа в мозку наших кісток, то маємо поглиблювати наше навернення до Господа через вивчення, молитву, життя за вірою та постійне покаяння. Ми маємо запросити Святого Духа вигравіювати вчення Христа на “тілесних таблицях [наших] сер[дець]”11 так само глибоко і назавжди, як Нефій вигравіював його на золотих пластинах”.

У жовтні минулого року Президент Нельсон запитав: “Що означає подолати світ?” На додаток до всього іншого, він сказав: “Це означає більше довіряти вченню Христа, ніж філософії людей”12.

Слово довіра визначено як “тверда впевненість у характері, здібностях, силі чи істинності когось або чогось”13. Цим Кимось є Ісус Христос, а чимось — Його вчення.

Тож як свідома довіра до вчення Христа змінює спосіб нашого життя?

Якщо ми довіряємо вченню Христа, то будемо покладатися на Христа достатньо для того, щоб жити за кожним Його словом14. Ми все життя вивчатимемо щось про Ісуса Христа15, Його земне священнослужіння, Його повчання та Його нескінченну Спокуту, в тому числі Його славетне Воскресіння. Ми вивчатимемо Його обіцяння та умови, за яких ті обіцяння дані16. Коли ми вивчатимемо це, нас буде сповнено глибшою любовʼю до Господа.

Якщо ми довіряємо вченню Христа, ми звертатимемося до нашого Небесного Батька у щоденних смиренних, потаємних молитвах, висловлюючи вдячність за дар Його Сина і за всі наші благословення17. Ми можемо молитися про напарництво Святого Духа, Який дає одкровення18, молитися, щоб підкорити свою волю Його волі19, щоб обмірковувати свої завіти і відновлювати зобов’язання дотримуватися їх20. Ми можемо молитися, щоб підтримувати наших пророків, провидців і одкровителів і висловлювати їм свою любов21; щоб молитися про очищувальну силу прощення22 і здатність протистояти спокусі23. Я закликаю вас зробити молитву пріоритетом у вашому житті, кожен день прагнучи покращити своє спілкування з Богом.

Якщо ми довіряємо вченню Христа, ми відкладемо убік блискучі речі цього світу, щоб зосередитися на Викупителі світу24. Ми обмежимо час або й зовсім не будемо проводити його в соціальних мережах, за цифровими іграми, в марнотратних, зайвих або неналежних розвагах; у привабливих скарбах і суєті цього світу та будь-яких інших заняттях, які дають місце для хибних традицій та помилкових ідей людських. Тільки у Христі можна знайти істину та тривале вдоволення.

Щире покаяння25 стане радісною26 складовою нашого життя — щоб бути прощеними за наші гріхи і змінитися за образом Христа27. Покаяння з вірою у Христа дає нам доступ до Спокути Христа. Президент Даллін Х. Оукс навчав, що коли Спаситель прощає, Він “не тільки очищає [нас] від гріха. Він також дає [нам] оновлену силу”28. Кожному з нас потрібна ця сила, щоб дотримуватися заповідей Бога і досягти вічної мети нашого життя.

В Ісусі та Його вченні ми знаходимо силу. Він сказав: “Істинно, істинно Я кажу вам, що це є Моє вчення, і кожний, хто будуватиме на цьому, будуватиме на Моєму камені, і ворота пекла не переможуть їх”29.

Ми бачимо, як це обіцяння виконується у житті вірних людей. Трохи більше року тому я мав привілей познайомитися з Тревісом і Кейсі. Вони одружилися в 2007 році. На той час Тревіс не був членом Церкви. А Кейсі, хоч і виховувалась у сім’ї святих останніх днів, віддалилася від своєї віри у підлітковому віці і зійшла зі свого фундаменту.

У 2018 році Тревіс зустрів місіонерів й у 2019 році охристився. Тревіс став місіонером для Кейсі, яка також навернулася у віру, внаслідок чого її життя змінилося. У вересні 2020 року вони запечаталися в храмі. Приблизно через два роки після свого хрищення Тревіс був покликаний служити в єпископаті.

У Тревіса рідкісне захворювання, через яке на внутрішніх органах постійно утворюються скупчення пухлин. Він переніс багато операцій з видалення пухлин, що рецидивують, але хвороба є невиліковною. Кілька років тому Тревісу сказали, що йому залишилося жити менше 10 років.

Кейсі має пігментний ретиніт, рідкісне генетичне захворювання, що викликає незворотне звуження поля зору аж до повної сліпоти.

Кейсі розповіла мені про своє майбутнє. На неї чекало те, що вона невдовзі овдовіє, осліпне, втратить фінансову підтримку і наодинці роститиме чотирьох дітей. Я запитав Кейсі, як вона впорається з таким безрадісним майбутнім. Вона всміхнулась і спокійно відповіла: “У мене ніколи в житті не було більше щастя і надії. Я покладаю надію на обіцяння, отримані нами у храмі”.

Тревіс зараз служить єпископом. Два місяці тому йому зробили ще одну серйозну операцію. Але він налаштований оптимістично та спокійно. Зір Кейсі погіршився. Зараз Кейсі ходить із собакою-поводирем і не може водити машину. Але вона задоволена життям, виховує дітей і служить радницею у президентстві Товариства молодих жінок.

Тревіс і Кейсі будують свій дім на камені. Тревіс і Кейсі довіряють вченню Христа й обіцянню Бога “освятит[и] [їхні] скорботи на [їхню] користь”30. У досконалому плані Бога страждання з вірою у Христа нерозривно пов’язані із вдосконаленням у Христі31. Як і у випадку з чоловіком розсудливим із притчі, який збудував свій дім на камені32, коли піде дощ, і розіллються річки, і подують вітри і налетять на дім, який будують Тревіс та Кейсі, він не впаде, бо буде заснований на камені33.

Ісус не казав, що дощ, повені та вітри, можливо, прийдуть у наше життя. Він сказав, що бурі напевно будуть. Змінна у цій притчі не в тому, прийдуть бурі чи ні, а в тому, як ми відгукнемося на Його любляче запрошення слухати і виконувати те, чого Він навчав34. Немає іншого способу вижити.

Коли ми будуємо свої доми на основі завітних стосунків з Христом, ми довіряємо вченню Христа, приходимо до Нього і маємо обіцяння вічного життя. Люди, які довіряють вченню Христа, просуваються вперед зі стійкістю у Христі та терплять до кінця. Немає іншого шляху, яким ми можемо бути спасенними в царстві Бога35.

Я проголошує своє особисте свідчення про живого, воскреслого і реального Ісуса Христа. Я свідчу, що Бог, наш Батько, так полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб викупити нас від гріхів36 і зцілити від скорбот37. Я свідчу, що Він покликав пророка Божого в наш час, а саме Президента Рассела М. Нельсона, через якого Він говорить і спрямовує нас.

Від усієї душі я закликаю вас довіряти вченню Христа і будувати ваше життя на камені Викупителя. Він ніколи вас не підведе. В ім’я Ісуса Христа, амінь.