Генеральна конференція
“Ти житимеш у Мені, а Я в тобі; тож, іди зі Мною”
Квітнева генеральна конференція 2023 р.


“Ти житимеш у Мені, а Я в тобі; тож, іди зі Мною”

Спасителеве обіцяння жити в нас є істинним і доступним кожному члену Його відновленої Церкви, який дотримується своїх завітів.

Стародавній пророк Енох, про якого йдеться в Старому Завіті, в Ученні і Завітах та в Дорогоцінній Перлині1, був знаряддям у встановленні міста Сіон.

У вміщеній в Писаннях розповіді про його покликання зазначається, що “він почув голос з небес, що казав: Еноху, сину Мій, пророкуй цьому народові, і скажи їм — Покайтеся, … бо їхні серця стали закамʼянілими, і тяжко чують вухами вони, і їхні очі не можуть бачити далеко”2.

“І коли Енох почув ці слова, він вклонився до землі перед Господом і промовив перед Господом, кажучи: Чому це я знайшов прихильність у Твоїх очах, я ж бо просто хлопець, і всі люди ненавидять мене; бо я тяжкоустий; так чи я слуга Тобі?”3

Зверніть увагу, що на час покликання Еноха до служіння, він добре усвідомлював свої особисті недосконалості й обмеження. І я думаю, що всі ми в той чи інший час у своєму служінні в Церкві почувалися майже так, як Енох. Однак я вважаю, що відповідь Господа на благальне запитання Еноха є повчальною і стосується кожного з нас сьогодні.

“І Господь сказав Еноху: Іди і роби, як Я наказав тобі, і жодна людина не заколе тебе. Відкрий уста свої, і їх буде сповнено, і Я дам тобі промову. …

Ось, Мій Дух на тобі, отже, усі твої слова Я виправдаю; і гори тікатимуть перед тобою, і ріки звернуть зі своєї течії; і ти житимеш у Мені, а Я в тобі; тож, іди зі Мною4.

Згодом Енох став могутнім пророком і знаряддям у Божих руках для виконання величної роботи, але початок його служіння був зовсім іншим! Можна сказати, що його здібності поступово збільшувалися, коли він навчався жити в Божому Синові та йти з Ним.

Я щиро молюся, щоб Святий Дух допоміг нам разом розглянути пораду, дану Еноху Господом, і що вона може означати для вас і для мене у наш час.

Ти житимеш у Мені

Господь Ісус Христос звертається до кожного з нас із запрошенням жити в Ньому5 Але як ми в дійсності навчаємося і починаємо жити, тобто перебувати в Ньому?

Слово перебувати означає стабільно, незмінно, довгий час залишатися, не відступаючи. Старійшина Джеффрі Р. Холланд пояснив, що в такому значенні “перебувати” означає “залиш[атися], але залиш[атися] назавжди”. Це заклик євангелії до … людей всього світу. Прийдіть, але прийдіть, щоб залишитися. Прийдіть з переконанням і стійкістю. Прийдіть назавжди заради себе і всіх поколінь, які будуть після вас”6. Отже, ми перебуваємо в Христі, якщо ми тверді й непохитні у своїй відданості Викупителю та Його святим цілям як у хороші часи, так і в погані7.

Ми починаємо жити в Господі, коли за своєю волею беремо на себе Його ярмо8 шляхом укладання завітів і виконання обрядів відновленої євангелії. Поєднання з Небесним Батьком та Його воскреслим і живим Сином шляхом укладання завітів — це найвище джерело, яке дає нам бачення перспективи, надію, мир і тривалу радість; це також наш надійний фундамент9, на якому ми повинні будувати своє життя.

Ми перебуваємо в Ньому, коли постійно намагаємося зміцнювати особисті узи, що створюються завдяки укладанню завітів з Батьком та Сином. Наприклад, коли ми щиро молимося Вічному Батькові в ім’я Його Улюбленого Сина, то поглиблюємо і зміцнюємо з Ними свій зв’язок, що утворюється завдяки завітам.

Ми перебуваємо в Ньому, коли по-справжньому бенкетуємо словами Христа. Спасителеве вчення наближає нас, дітей завіту, до Нього10 і повідомить нам усе, що нам слід робити11.

Ми перебуваємо в Ньому, щиро готуючись до участі в обряді причастя, пригадуючи обіцяння, які ми давали, укладаючи завіти, та щиро каючись. Гідно приймаючи причастя, ми свідчимо Богові, що готові взяти на себе ім’я Ісуса Христа і прагнемо “завжди пам’ятати Його”12 після того короткого часу, упродовж якого триває участь у цьому священному обряді.

І ми перебуваємо в Ньому, служачи Богові, шляхом служіння Його дітям та нашим підопічним братам і сестрам13.

Спаситель сказав: “Якщо будете ви зберігати Мої заповіді, то в любові Моїй перебуватимете, як Я зберіг заповіді Свого Отця, і перебуваю в любові Його”14.

Я стисло описав кілька з багатьох способів, як ми можемо перебувати у Спасителі. І зараз я запрошую кожного з нас, Його учнів, самостійно просити, шукати, стукати і вивчати за допомогою сили Святого Духа інші важливі способи, у які ми можемо зробити Христа центром свого життя в усьому, що робимо.

А Я в тобі

Спасителеве обіцяння Його послідовникам має дві сторони: якщо ми житимемо в Ньому, Він житиме в нас. Але чи дійсно можливо, щоб Христос жив у вас і в мені — в кожному окремо? Відповідь на це запитання — чітке “так”!

З Книги Мормона ми дізнаємося про вчення Алми і його свідчення бідним людям. Їхні страждання змусили їх бути смиренними. У своїх повчаннях він порівнював слово з насінням, яке слід посадити та живити, і він описував “слово” як життя, місію і викупительну жертву Ісуса Христа.

Алма сказав: “Почніть вірити в Сина Божого, що Він прийде викупити Свій народ, і що Він страждатиме і загине, щоб спокутувати їхні гріхи; і що Він встане знову з мертвих, чим принесе воскресіння, щоб усі люди стояли перед Ним, будучи судженими в останній день і в день суду, згідно з їхніми діяннями”15.

З огляду на цей опис “слова”, зроблений Алмою, поміркуйте над надихаючим зв’язком, на який він потім вказує.

“І ось … я бажаю, щоб ви посіяли це Слово у ваших серцях, і коли воно почне розбухати, продовжували б підживлювати його своєю вірою. І знайте, воно стане деревом, що проросте у вас у вічне життя. І тоді нехай Бог дарує вам, щоб ваші тягарі були легкими через радість в Його Синові. І саме все це ви можете зробити, якщо побажаєте”16.

Насіння, яке ми повинні прагнути посіяти в своїх серцях, — це слово, яким є життя, місія та вчення Ісуса Христа. І якщо слово підживлюється вірою, воно може стати деревом, що проростає в нас у вічне життя17.

У чому полягає символізм дерева зі сну Легія? Дерево можна вважати символом Ісуса Христа18.

Мої улюблені брати і сестри, чи ми маємо в собі Слово? Чи істини Спасителевої євангелії написані на тілесних таблицях наших сердець?19 Чи ми приходимо до Нього і поступово стаємо подібними до Нього? Чи дерево Христа росте в нас? Чи прагнемо ми стати “новими [створіннями]”20 в Ньому?21

Можливо цей дивовижний потенціал надихнув Алму запитати: “Хіба ви не народжені духовно від Бога?” Хіба ви не отримали образ Його у виразі вашого обличчя? Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”22

Ми повинні завжди пам’ятати Господню настанову, дану Еноху: “Ти житимеш у Мені, а Я в тобі23. І я свідчу, що Спасителеве обіцяння жити в нас є істинним і доступним кожному члену Його відновленої Церкви, який дотримується своїх завітів.

Тож, іди зі Мною

Апостол Павло наставляє віруючих, які прийняли Господа: “Так і в Ньому ходіть”24.

Ходити у Спасителі та зі Спасителем — це відображення двох важливих аспектів учнівства: (1) виконувати Божі заповіді і (2) пам’ятати священні завіти, які пов’язують нас з Батьком і Сином, та шанувати їх.

Іван проголосив:

“А що ми пізнали Його, пізнаємо це з того, коли заповіді Його додержуємо.

Хто говорить: Пізнав я Його, але не додержує Його заповідів, той неправдомовець, і немає в нім правди!

А хто додержує Його слово, у тому Божа любов справді вдосконалилась. Із того ми пізнаємо, що в Нім пробуваємо.

А хто каже, що в Нім пробуває, той повинен поводитись так, як поводився Він25.

Ісус запрошує кожного з нас: “Іди вслід за Мною”26 та “Іди зі Мною”27.

Я свідчу, що коли ми з вірою просуваємося вперед і ходимо в лагідності Господнього Духа28, тоді ми благословенні силою, захистом і скеруванням.

Свідчення і обіцяння

Алма описує сповнене любові благання Господа до всіх живих душ:

“Тож Він посилає запрошення всім людям, бо руки милості простерті до них, і Він каже: Покайтеся, і Я прийму вас.

… Прийдіть до Мене, і ви скуштуєте від плоду дерева життя; так, ви будете їсти і пити хліб і воду життя вільно”29.

Я наголошую на абсолютній всеосяжності Спасителевого благання. Він прагне благословити Своєю благодаттю і милістю кожну окрему людину, яка живе, яка колись жила чи ще буде жити на землі.

Дехто з членів Церкви приймає істинність вчення, принципів і свідчення, неодноразово проголошених з цієї трибуни в Конференц-центрі й на місцевих зборах, що проходять по всьому світі. Однак їм важко повірити, що ці вічні істини стосуються конкретно їхнього життя і їхніх обставин. Вони щиро вірять і віддано служать, але їхній зв’язок з Батьком і Його Сином-Викупителем, що встановлюється шляхом укладання завітів, ще не став живою реальністю, яка здатна змінювати їхнє життя.

Я обіцяю, що силою Святого Духа ви можете пізнати й відчути, що євангельські істини, які я спробував описати, призначаються для вас, — для кожного особисто.

Я з радістю свідчу, що Ісус Христос — наш люблячий і живий Спаситель і Викупитель. Якщо ми перебуваємо у Христі, тоді Він буде перебувати в нас30. І якщо ми ходимо в Ньому і з Ним, то матимемо благословення приносити багато плодів. Про це я свідчу у священне ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Буття 5:18–24; Учення і Завіти 107:48–57; Moйсей 6–7.

  2. Мойсей 6:27.

  3. Мойсей 6:31.

  4. Мойсей 6:32, 34; курсив додано.

  5. Див. Іван 15:4–9.

  6. Джеффрі Р. Холланд, “Перебувайте в Мені,” Ліягона, трав. 2004, с. 32.

  7. Див. Іван 15:10.

  8. Див. Матвій 11:29–30.

  9. Див. Геламан 5:12.

  10. Див. 3 Нефій 27:14–15.

  11. Див. 2 Нефій 32:3.

  12. Мороній 4:3; 5:2.

  13. Див. Мосія 2:17.

  14. Іван 15:10.

  15. Алма 33:22.

  16. Алма 33:23; курсив додано.

  17. Див. Алма 26:13.

  18. Я пояснював цей принцип під час духовного вечора в 2017 році:

    “Алма почав “проповідувати слово Бога людям, входячи до їхніх синагог, і до їхніх будинків; так, і вони проповідували Слово навіть на їхніх вулицях” [Aлма 32:1; курсив додано]. Він також порівнював слово Бога з насінням.

    “Тож, якщо ви знайдете місце, щоб насіння могло бути посіяне у вашому серці, знайте, якщо це справжнє насіння, тобто добре насіння, якщо ви не викинете його вашою зневірою, щоб чинити опір Духові Господа, знайте, воно почне розбухати у вашій душі; і коли ви відчуєте ці рухи розбухання, ви почнете говорити собі — Певно, що це є добре насіння, тобто що Слово є добрим, бо воно починає збільшувати мою душу; так, воно починає освітлювати моє розуміння, так, воно стає приємним для мене” [Aлма 32:28; курсив додано].

    Цікаво, що хороше насіння стає деревом; коли його посіяно в серці, воно починає розбухати, пускати паростки і рости.

    “І ось, коли дерево починає рости, ви скажете: Підживлюймо його з великим піклуванням, щоб воно могло пустити коріння, щоб воно могло рости і давати плоди нам. А тепер ось, якщо ви будете підживлювати його з великим піклуванням, воно пустить коріння, і виросте, і дасть плоди.

    Але якщо ви не будете піклуватися про дерево, і не будете думати про його підживлення, знайте, воно не пустить ніякого коріння; і коли жар сонця прийде і спалить його, тому що воно не матиме коріння, воно висохне, і ви вирвете його і викинете його геть.

    Тож це не тому, що насіння було недобрим, і не тому, що плід його був би небажаним; але це тому, що ваше поле неродюче, і ви не підживлюєте дерево, тому ви не можете мати плоду з нього.

    І так, якщо ви не будете підживлювати Слово, чекаючи оком віри на плід його, ви ніколи не зможете зірвати плід з дерева життя.

    Але якщо ви будете підживлювати Слово, так, підживлювати дерево, як тільки починає воно рости, своєю вірою з великою старанністю, і з терпінням, сподіваючись на плід його, воно пустить коріння; і знайте, це буде дерево, що проростає у вічне життя” [Aлма 32:37–41; курсив додано]. …

    Центральним елементом сну Легія є дерево життя — символ “любов[і] Бо[жої]” [1 Нефій 11:21–22].

    “Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне” [Іван 3:16].

    “Народження, життя і викупительна жертва Господа Ісуса Христа є найбільшими виявами Божої любові до Його дітей. Як свідчив Нефій, ця любов була “бажаніша за все” і “найрадісніша для душі” [1 Нефій 11:22–23; див. також 1 Нефій 8:12, 15]. У розділі 11 книги 1 Нефій подано докладний опис дерева життя як символу життя, служіння і жертви Спасителя — “поблажлив[ості] Бога” [1 Нефій 11:16]. Дерево можна вважати символом Христа.

    Плід дерева можна розглядати як один із символів благословень Спасителевої Спокути. Про плід сказано, що він “жаданий і міг зробити будь-кого щасливим” [1 Нефій 8:10], і він приносить велику радість та викликає бажання ділитися тією радістю з іншими.

    Важливо те, що основна тема Книги Мормона, яка полягає в тому, щоб запросити всіх прийти до Христа [див. Мороній 10:32], є першочерговою у сні Легія [див. 1 Нефій 8:19]”, (“The Power of His Word Which Is in Us” [address given at seminar for new mission leaders, June 27, 2017], 4–5).

  19. Див. 2 Коринтянам 3:3.

  20. 2 Коринтянам 5:17.

  21. З аналогії Алми ми дізнаємося, що бажання повірити сіє насіння в наших серцях; шляхом підживлення насіння віри ми даємо прорости дереву життя, а підживлюючи дерево, ми даємо йому принести плід дерева, який є “солодшим над усе солодке” (Алма 32:42) і “найвеличніши[м] з усіх дарів Бога” (1 Нефій 15:36).

  22. Алма 5:14.

  23. Мойсей 6:34; курсив додано.

  24. Колосянам 2:6.

  25. Іван 2:3-6; курсив додано.

  26. Лука 18:22.

  27. Мойсей 6:34.

  28. Див. Учення і Завіти 19:23.

  29. Алма 5:33–34; курсив додано.

  30. Див. Іван 15:5.