Генеральна конференція
Коли вам слід отримати патріарше благословення
Квітнева генеральна конференція 2023 р.


Коли вам слід отримати патріарше благословення

Коли ви отримаєте своє благословення, то зрозумієте і відчуєте, наскільки Небесний Батько й Ісус Христос люблять вас і наскільки Вони зосереджені на вас особисто.

Вчора мій дорогий друг, старійшина Ренделл К. Беннетт, говорив про патріарші благословення. Це було чудове і натхненне послання для всіх нас. Мої дорогі брати і сестри, чи можу я також поговорити про патріарші благословення? Патріархи, коли запитів на патріарше благословення може стати більше, я молюся, щоб Господь благословив вас, коли ви продовжуватимете звеличувати своє покликання.

Коли я відвідую конференції колу, то завжди зустрічаюся з патріархом колу і його дружиною. Патріархи — лагідні, слухняні і надзвичайні провідники, покликані Богом. Вони розповідають мені про багато чудових духовних подій. Я запитую їх про вік наймолодшої і найстаршої людини, якій вони давали благословення. На цей час наймолодшій людині було 11 років, а найстаршій — 93.

Я отримав своє патріарше благословення як новий член Церкви у віці 19 років, через два роки після свого хрищення. Мій патріарх був дуже старим. Він приєднався до Церкви в 1916 році і був піонером Церкви в Японії. Для мене було великою честю отримати патріарше благословення від цього дивовижного учня Господа. Мені було трохи важко розуміти його японську мову, але благословення було вражаючим.

Патріархи, з якими я зустрічався, кажуть мені, що багато людей отримують свої патріарші благословення безпосередньо перед служінням на місії. Мої дорогі молоді чоловіки, молоді жінки, батьки і єпископи, патріарші благословення призначені не лише для підготовки до служіння на місії. Гідні охрищені члени Церкви можуть отримати своє патріарше благословення у слушний для себе час1.

Дорогі дорослі члени Церкви, дехто з вас ще не отримав своє патріарше благословення. Пам’ятайте, що обмежень за віком немає.

Моя теща була дуже активним членом Церкви, служила вчителем Товариства допомоги до самої смерті у віці 91 року. Мені було сумно дізнатися, що вона не отримала патріаршого благословення. Вона пережила багато труднощів у своєму житті, і оскільки в неї вдома не було носія священства, вона отримала не багато благословень священства. Патріарше благословення могло допомогти їй отримати втішення, коли вона найбільше цього потребувала.

Дорослі, якщо ви ще не отримали патріаршого благословення, будь ласка, не хвилюйтеся! Духовний календар у кожної людини різний. Якщо вам 35 або 85 років і у вас є бажання отримати своє патріарше благословення, поговоріть про це зі своїм єпископом.

Нові члени Церкви, чи ви вже чули про патріарші благословення? Я не знав про можливість отримати таке благословення, коли приєднався до Церкви, але мій дорогий єпископ розповів мені про патріарші благословення після мого хрищення і заохотив мене підготуватися, щоб я отримав його. Мої дорогі нові члени Церкви, ви також можете отримати патріарше благословення. Господь допоможе вам підготуватися до цієї священної нагоди.

Давайте розглянемо дві мети надання патріаршого благословення:

  1. Патріарше благословення містить для вас особисту пораду від Господа2.

  2. Патріарше благословення проголошує ваш родовід у домі Ізраїля.

Ваше патріарше благословення є посланням від вашого Небесного Батька і, ймовірно, міститиме обіцяння і натхненну пораду, яка скеровуватиме вас протягом усього життя. У патріаршому благословенні не накреслено план всього вашого життя і в ньому немає відповідей на всі ваші запитання. Якщо в ньому не згадується про якусь важливу подію в житті, не сприймайте це так, ніби у вас не буде можливості для неї. Так само й не гарантується, що все, про що сказано у вашому благословенні, відбудеться в цьому житті. Патріарше благословення є вічним, і якщо ви живете гідно, обіцяння, що не здійснилися в цьому житті, будуть даровані вам у наступному3.

Коли ви отримаєте проголошення родоводу, то дізнаєтеся, що ви з дому Ізраїля й сімені Авраама4. Щоб зрозуміти важливість цього, зосередьтеся на обіцяннях, які Господь дав дому Ізраїля через Авраама.

Серед цих обіцянь були такі:

  • Його потомство буде численним (див. Буття 17:5–6; Авраам 2:9; 3:14).

  • Його сім’я, або нащадки, отримають євангелію і матимуть священство (див. Авраам 2:9).

  • Через служіння його сімені “буде всі роди землі благословлено, саме благословеннями євангелії, які є благословеннями спасіння, саме життя вічного” (Авраам 2:11)5.

Як члени Церкви, ми є дітьми завіту6. Ми отримуємо благословення Авраамового завіту, якщо дотримуємося законів і виконуємо обряди євангелії.

Підготовка до отримання патріаршого благословення допоможе вам зміцнити свою віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. І коли ви отримаєте своє патріарше благословення і будете читати й обдумувати його, то зможете частіше зосереджувати на Них свою увагу.

Президент Томас С. Монсон пояснював: “Той Самий Господь, Який приготував Ліягону для Легія, дає сьогодні вам і мені унікальний і цінний дар, щоб скерувати наше життя, вказувати на небезпеки заради нашого спокою та окреслити шлях, а саме надійну дорогу — не до обіцяної землі, а до нашого небесного дому”7.

Мої дорогі єпископи, батьки, президенти кворумів старійшин і президентки Товариств допомоги, провідники місіонерської роботи приходу, брати-служителі і сестри-служительки, будь ласка, заохочуйте молодих чоловіків і молодих жінок, дорослих і нових членів Церкви, які ще не отримали свого патріаршого благословення, прагнути Господнього скерування і підтримки в підготовці до цього.

Я часто і з молитвою читаю своє патріарше благословення; воно завжди підбадьорює мене. Я усвідомлюю, чого Господь очікує від мене, і це допомагає мені каятися і бути смиренним. Коли я читаю його і розмірковую над ним, то хочу жити гідно, щоб отримати обіцяні в ньому благословення.

Як і уривки з Писань, які ми читали вже багато разів, пізніше мають для нас нове значення, наше патріарше благословення матиме для нас інше значення в інший час. Зараз моє благословення має інше значення, ніж коли мені було 30 або коли мені було 50. Справа не в тому, що змінено слова, а в тому, що ми розуміємо їх по-іншому.

Президент Даллін Х. Оукс сказав, що патріарше благословення “надається лише через натхнення від Святого Духа, і його слід читати й тлумачити під впливом Того Самого Духа. Значення і важливість патріаршого благословення будуть відкриватися рядок за рядком у плині часу силою Того Самого Духа, Який надихнув його”8.

Брати і сестри, я свідчу, що Небесний Батько та Його Улюблений і Єдинонароджений Син, Господь Ісус Христос, живуть. Вони люблять нас. Патріарші благословення — це священні дари від Них. Коли ви отримаєте своє благословення, то зрозумієте і відчуєте, наскільки Вони люблять вас і наскільки Вони зосереджені на вас особисто.

Книга Мормона — це ще одне свідчення про Ісуса Христа. І я вдячний за те, що мене веде живий пророк, Президент Рассел М. Нельсон.

Я такий вдячний за нашого Спасителя, Ісуса Христа. Цієї Великодньої неділі я зосереджуся на Ньому та Його воскресінні, поклонятимуся Йому і буду дякувати за Його жертву. Я знаю, що Він так жахливо страждав, бо так сильно нас любить. Я знаю, що Він воскрес завдяки Своїй любові до нас. Він — реальний. Я свідчу про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 18.17, ChurchofJesusChrist.org.

  2. Див. “Патріарші благословення”, довідник “Стійкі у вірі”, (2005), с. 91.

  3. Див. “Патріарші благословення”, довідник “Стійкі у вірі”, с. 91–92.

  4. Див. Aвраам 2:10.

  5. Авраамів завіт”, довідник “Стійкі у вірі”, с. 5–6.

  6. Див. 3 Нефій 20:25–26.

  7. Thomas S. Monson, “Your Patriarchal Blessing: A Liahona of Light”, Ensign, Nov. 1986, 65.

  8. Даллін Х. Оукс, “Патріарші благословення”, Всесвітні збори навчання провідників: Патріархи, 8 січня 2005 р., п. 10.