Генеральна конференція
Потрібні миротворці
Квітнева генеральна конференція 2023 р.


Потрібні миротворці

У вас є свобода волі, щоб вибрати суперечку чи примирення. Я наполегливо прошу вас зробити вибір і бути миротворцями, тепер і завжди.

Мої дорогі брати і сестри, яка це радість бути з вами! Упродовж цих останніх шести місяців ви постійно були у моїх думках і в моїх молитвах. Я молюся, щоб Святий Дух, коли я буду зараз виступати перед вами, повідомив те, що Господь хоче, аби ви почули.

Багато років тому під час проходження інтернатури в хірургічному відділенні я асистував хірургу, який ампутував хворому ногу, уражену небезпечною інфекцією, що викликає гангрену. Операція була складною. А потім напруженості додало те, що хтось із медичних працівників погано справлявся зі своїм завданням, і хірург вибухнув гнівом. У спалаху роздратування він кинув свій скальпель, на якому було повно мікробів. І той скальпель вцілив у моє передпліччя!

Усі в операційній, крім хірурга, який не контролював себе, були шоковані цим небезпечним порушенням правил проведення хірургічних операцій. На щастя, я не був інфікований. Але той випадок справив на мене незабутнє враження. Я відразу ж пообіцяв собі: що б не трапилось у моїй операційній, я ніколи не втрачатиму контроль над своїми емоціями. Того ж дня я також твердо пообіцяв собі, що ніколи нічого не буду кидати в гніві — будь то скальпелі чи слова.

Навіть тепер, після десятків років, я запитую себе, чи був інфікований скальпель, який встромився в мою руку, токсичнішим за злісну суперечку, яка сьогодні інфікує наші діалоги в суспільстві і дуже багато особистих стосунків. Здається, що звичайні ввічливість і порядність зникли в цю епоху поляризації та пристрасних полемік.

Вульгарність, дрібʼязкова критика і лихі висловлювання про інших — усе це стало надто поширеним. Надто багато експертів, політиків, артистів та інших впливових осіб постійно ображають когось. Мене дуже турбує, що так багато людей, здається, вважають цілком прийнятним засуджувати, зневажати і паплюжити будь-кого, хто з ними не згоден. Багато хто, як здається, прагне завдати шкоди репутації інших людей гучними і в’їдливими зауваженнями!

Гнів ніколи не переконує. Ворожість нікого не зміцнює. Суперечка ніколи не веде до прийняття натхненних рішень. Як це не прикро, але іноді ми спостерігаємо суперечки навіть у наших власних лавах. Ми чуємо про тих, хто принижує своє подружжя і своїх дітей, хто вибухає гнівом, щоб контролювати інших, і про тих, хто карає членів своєї сім’ї тим, що “не розмовляє з ними”. Ми чуємо про молодь і дітей, які цькують інших підлітків та дітей, і про співробітників, які обмовляють своїх колег.

Мої дорогі брати і сестри, цього не повинно бути. Нам, учням Ісуса Христа, слід бути прикладом у тому, як взаємодіяти з іншими людьми — особливо, коли ми маємо з ними різні точки зору. Один з найлегших способів визначити справжнього послідовника Ісуса Христа — це звернути увагу на те, наскільки терпеливо ця особа ставиться до інших людей.

Спаситель ясно сказав про це у проповідях, промовлених для Своїх послідовників на обох півкулях. “Блаженні миротворці”, — сказав Він1. “Коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, — підстав йому й другу”2. А потім, звичайно ж, Він дав пораду, яку виконувати важко кожному з нас: “Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує”3.

Перед смертю Спаситель заповів Своїм Дванадцятьом апостолам любити один одного, як Він полюбив їх4. А потім Він додав: “По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою”5.

Спасителеве послання зрозуміле: Його справжні учні зміцнюють, підтримують, підбадьорюють, переконують і надихають — якою б важкою не була ситуація. Справжні учні Ісуса Христа є миротворцями6.

Сьогодні — Вербна неділя. Ми готуємося святкувати найважливішу і найвидатнішу подію з усіх, про яку будь-коли було написано на землі, — Спокуту і Воскресіння Господа Ісуса Христа. Один з найкращих способів шанувати Спасителя — стати миротворцями7.

Спасителева Спокута уможливила для нас подолання всього зла, включно із суперечками. Не обманюйтеся: суперечка є злом! Ісус Христос заявив, що ті, в кому є “дух суперечок”, не від Нього, а “від диявола, який є батьком суперечок, і він підбурює серця людей сперечатися із злістю, один з другим”8. Ті, хто сприяє суперечкам, діють так, як діє Сатана, усвідомлюють це вони чи ні. “Жоден чоловік не може служити двом хазяям”9. Ми не можемо підтримувати Сатану своїми словесними нападками, а потім вважати, що все ще можемо служити Богові.

Мої дорогі брати і сестри, те, як ми ставимося одне до одного, справді має значення! Те, як ми говоримо з іншими і про інших вдома, у церкві, на роботі та онлайн справді має значення. Сьогодні я прошу нас взаємодіяти з іншими людьми у вищий, у більш священний спосіб. Будь ласка, послухайте уважно. “Якщо є щось чеснотне, чудове славнозвісне, гідне похвали”10, що ми можемо сказати про іншу людину — їй у вічі чи за її спиною, — те має бути нашою нормою у спілкуванні.

Якщо пара у вашому приході розлучається або молодий місіонер повертається з місії раніше, або підліток сумнівається у своєму свідченні, їм не потрібне ваше осудження. Їм потрібно відчути чисту любов Ісуса Христа, яка відчувається у ваших словах та діях.

Якщо в соціальних мережах хтось із ваших друзів різко висловлює свої суспільно-політичні погляди, які свідчать про зневагу до всього, у що ви вірите, ваша гнівна, різка відповідь не допоможе. Зведення мостів порозуміння вимагатиме від вас чогось набагато більшого, але саме цього й потребує ваш друг.

Суперечка змушує Духа відійти — кожного разу. Суперечка підсилює хибне уявлення про те, що конфронтація є способом усунути розбіжності, але так ніколи не буває. Суперечка — це вибір. Бути миротворцем — це вибір. У вас є свобода волі, щоб вибрати між суперечкою і примиренням. Я наполегливо прошу вас зробити вибір і бути миротворцями — тепер і завжди11.

Брати і сестри, ми можемо у буквальному розумінні змінити світ — одна людина одним спілкуванням за один раз. Як? Показуючи, як справжні розбіжності в думках можна врегулювати завдяки взаємній повазі та діалогу, що ведеться з почуттям власної гідності.

Різниця у поглядах є неодмінно присутньою в житті. Я щодня працюю з відданими слугами Господа, які не завжди мають однаковий погляд на певну проблему. Вони знають, що я хочу почути їхні ідеї і чесно висловлені почуття про все, що ми обговорюємо, — особливо про питання делікатного характеру.

Зображення
Президент Даллін Х. Оукс і президент Генрі Б. Айрінг

Обоє мої благородні радники, президент Даллін Х. Оукс і президент Генрі Б. Айрінг, є взірцем у тому, як вони висловлюють свої почуття, — особливо, коли почуття у них різні. Вони роблять це зі щирою любов’ю один до одного. Жоден з них не говорить про щось так, ніби розбирається в цьому найкраще, і тому має жорстко захищати свою позицію. Жоден з них не дає приводу думати, що йому потрібно конкурувати з іншим. Оскільки кожен з них сповнений милосердям, “чистою любов’ю Христа”12, наші обговорення можуть скеровуватися Духом Господа. Як же я люблю й шаную цих двох видатних чоловіків!

Милосердя — це протиотрута від суперечок. Милосердя — це духовний дар, який допомагає нам позбутися своєї тілесної людини, яка є егоїстичною, непоступливою, гордовитою і заздрісною. Милосердя є визначальною рисою справжнього послідовника Ісуса Христа13. Милосердя є відмітною рисою миротворця.

Якщо ми упокорюємося перед Богом і молимося з усією енергією нашого серця, Бог даруватиме нам милосердя14.

Ті, хто благословенні цим небесним даром, довготерпеливі й добрі. Вони не заздрять іншим і не захоплюються власною значимістю. Вони не дратуються легко і не думають лихого про інших15.

Брати і сестри, чиста любов Христа — ось що є відповіддю на суперечки, які непокоять нас сьогодні. Милосердя стимулює нас “нести тягарі один одного”16, а не звалювати тягарі один на одного. Чиста любов Христа дозволяє нам “бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях”17особливо в напружених ситуаціях. Милосердя дозволяє нам продемонструвати, як чоловіки і жінки Христа говорять і діють — особливо під вогнем.

Нині я не говорю про “мир за будь-яку ціну”18. Я говорю про ставлення до інших у той спосіб, що узгоджується з дотриманням завіту, який ви укладаєте, приймаючи причастя. Ви укладаєте завіт завжди пам’ятати Спасителя. У дуже напружених ситуаціях, коли спалахують суперечки, я пропоную вам згадувати про Ісуса Христа. Моліться, щоб мати сміливість і мудрість сказати чи зробити те, що сказав би чи зробив Він. Йдучи за Князем миру, ми станемо Його миротворцями.

У цей момент ви можете подумати, що це послання справді допомогло б комусь із ваших знайомих. Можливо, ви сподіваєтеся, що воно допоможе цій людині більш доброзичливо ставитися до вас. Я сподіваюся, що так і буде. Але я також сподіваюся, що ви глибше заглянете у своє серце, щоб побачити, чи є уламки гордощів або заздрощів, які заважають вам ставати миротворцями19.

Якщо ви серйозно збираєтеся допомагати у збиранні Ізраїля і встановлювати стосунки, які триватимуть вічно, то зараз настав час позбутися гіркоти. Зараз — час перестати наполягати, що буде або по-вашому, або ніяк. Зараз — час припинити робити те, що змушує інших ходити неначе по яєчній шкаралупі через страх зробити щось не так. Зараз — час поховати вашу зброю війни20. Якщо у вашому лексиконі повно образливих слів і звинувачень, зараз — час, щоб позбутися їх21. Ви підніметеся як духовно сильні Христові чоловіки і жінки.

Храм може допомогти нам у наших стараннях. Те, що ми були обдаровані Божою силою, дає нам здатність подолати Сатану, підбурювача всіх суперечок22. Виженіть геть його з ваших стосунків! Зауважте, що ми також даємо відсіч супротивнику кожного разу, коли мирно залагоджуємо непорозуміння або вирішуємо не ображатися. Натомість ми можемо виявляти ніжне милосердя, яке є характерною рисою справжніх учнів Ісуса Христа. Миротворці загороджують шлях супротивнику.

Як народ, ставаймо справжнім світлом на пагорбі — тим світлом, яке “не можна сховати”23. Покажімо, що є шлях, аби з повагою вирішувати складні питання, і є освітлений шлях, аби долати розбіжності. Коли ви будете виявляти милосердя, яке виявляють справжні послідовники Ісуса Христа, Господь настільки посилить ваші зусилля, що ви собі й не уявляєте.

Невід євангелії є найбільшим неводом у світі. Бог запросив усіх прийти до Нього, “чорного і білого, звʼязаного і вільного, чоловічої статі і жіночої”24. Місце є для кожного. Однак тут немає місця для будь-якого упередження, осуду чи будь-яких суперечок.

Мої дорогі брати і сестри, найкраще — все ще попереду для тих, хто присвятив своє життя зміцненню інших. Сьогодні я пропоную вам поглянути на своє учнівство в контексті того, як ви ставитеся до інших людей. Я благословляю вас, щоб ви могли зробити всі потрібні вам зміни, аби ваша поведінка була виявом благородства, пошани і вказувала на те, що ви — справжні послідовники Ісуса Христа.

Я благословляю вас, щоб ви замінили войовничість — на прохання, ворожість — на розуміння, суперечку — на мир.

Бог живе! Ісус є Христос. Він стоїть на чолі цієї Церкви. Ми — Його слуги. Він допомагатиме нам стати Його миротворцями. Я свідчу про це у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.