2010
Підлітки у Старому Завіті
Лютий 2010


Підлітки у Старому Завіті

Матеріали для цієї статті взято з Bible Dictionary (Біблійного словника), що міститься в Біблії, перекладеній за часів короля Джеймса і виданою СОД, та з The New Westminster Dictionary of the Bible, (Новий вестмінстерський біблійний словник) видання Henry Snyder Gehman (1970).

Що розповідає нам Старий Завіт про те, чого досягнули описані в Писаннях провідники у своєму підлітковому віці?

Хоча ми пам’ятаємо більшість знаменитих героїв зі Старого Завіту за те, що вони зробили у зрілому віці, іноді ми знаходимо натяки на те, якими були ці видатні люди в підлітковому віці. Дійсно, коли ви дізнаєтеся про те, які рішення вони приймали і який вибір робили в юності, це може допомагати у вашому сьогоденному житті. Ось сім прикладів:

Мойсей

Після того як Мойсея немовлям знайшли в очереті, його принесли в палац і виховували як принца. Мойсей отримав найкращу освіту (див. Дії 7:22). У підліткові роки його, вірогідно, навчали читати і писати єгипетською мовою.

Самуїл

Народження Самуїла було подарунком від Господа його матері Анні. Вона пообіцяла віддати сина Господу, доручивши його виховання священику Ілії. Самуїл зростав і служив, і коли йому було років 12, його розбудив голос Господа, Який кликав його вночі (див. 1 Самуїлова 3:4–10). Ще хлопчиком Самуїл навчився дослухатися до голосу Господа. Таким був початок його підготовки до того, щоб стати пророком.

Даниїл

Після того як його сім’ю і народ було забрано в полон і відведено до Вавилона, Даниїл і троє його друзів потрапили на служіння до царського палацу. Будучи підлітками, вони відмовилися їсти м’ясо й пити вино, яке пропонували тим, хто жив у палаці. Вони дотримувалися заповідей і за це здобули знання й уміння. У книзі Даниїл 1:20 сказано, що цар знайшов цих юнаків “удесятеро мудрішими від усіх чарівників та заклиначів, що були в усьому його царстві”.

Йосип

Йосипу було років 17, коли старші брати продали його купцям; які як раба привели його до Єгипту. Навіть за таких обставин Йосип мав благословення. Він добре служив Потіфарові, чоловіку, який його купив, і що б не робив Йосип, в усьому йому щастило (див. Буття 39:3–4). Попри хибні вироки й звинувачення, згодом Йосип став провідником у Єгипті. Вищим за нього був тільки фараон. Успіх Йосипа дав йому можливість допомогти своїй сім’ї під час голоду.

Рут

Вірогідно, Рут була ще молодою жінкою, коли помер її перший чоловік, син Ноомі. Замість того, щоб повернутися до своєї сім’ї, Рут вирішила піти зі своєю свекрухою і прийняти те, чого її навчали про Бога Ізраїля. Вона сказала Ноомі: “Де житимеш ти, там житиму й я. Народ твій буде мій народ, а Бог твій—мій Бог” (Рут 1:16). Рут знову вийшла заміж і стала прабабусею царя Давида, з родоводу якого згодом народився Ісус Христос.

Давид

Давид був наймолодшим з восьми синів, які жили у Віфлеємі. Ще хлопчиком він виявив сміливість, рятуючи батькових овець від лева та ведмедя. Ще коли Давид був підлітком, пророк Самуїл обрав його бути царем (див. 1 Самуїлова 16:12–13). Спочатку Самуїл думав, що Бог обрав бути царем старшого брата Давида, бо той був високим і ставним. Однак Господь сказав пророкові, що саме хлопець Давид має стати царем. Самуїлу було сказано: “Бог бачить не те, що бачить людина: чоловік-бо дивиться на лице, а Господь дивиться на серце” (1 Самуїлова 16:7).

Коли чоловіки та жінки зі Старого Завіту починали готувати себе до служіння Господу? З Писань ми бачимо, що з юних років. Зараз, перебуваючи в підлітковому віці, ви достатньо дорослі, щоб пізнавати Господа і виконувати Його волю. Як казав пророк Алма своєму синові Геламану: “О пам’ятай, сину мій, і вчися мудрості змолоду; так, вчися змолоду виконувати заповіді Бога” (Алма 37:35).

Замість того, щоб чекати, поки ви станете дорослими, знайте, що вже зараз настав час жити праведним життям.