2010
Запитання і відповіді
Лютий 2010


Запитання і відповіді

“Як мені переконати друзів, що наші норми насправді дають свободу, а не створюють обмеження?”

У нашому житті ми постійно постаємо перед вибором; іноді ми вибираємо правильно, іноді—ні. Небесний Батько дав нам норми, які допомагають робити правильний вибір. Коли ми живемо за цими нормами,—отримуємо благословення і захист (див. Римлянам 8:28; Moсія 2:41; УЗ 130:21). Коли ми не живемо за нормами, то втрачаємо ті благословення і можемо заподіяти шкоду своєму духовному, а іноді навіть і фізичному тілу.

Люди, які живуть за євангельськими нормами не позбавляються свободи волі: вони обирають робити те, що приносить їм благословення і внутрішній спокій. Вони знають, що непослух приносить лише проблеми у їхнє життя—ті проблеми, яких вони обирають уникати.

Церковні норми, подібні до тих, що містяться в брошурі Заради зміцнення молоді, основуються на вченнях, або вічних істинах. Наприклад, наші тіла є храмами наших духів (див. 1 Коринтянам 3:16). Нормою, яка основується на цьому вченні, є Слово мудрості: піклуйтеся про тіло, вживаючи хорошу їжу й уникаючи речовин, що викликають залежність і приносять шкоду.

Отже, якщо ви живете за нормами, то живете в гармонії з вічними істинами, даними нам Небесним Батьком. “Правда вас вільними зробить!” (Іван 8:32).

Послух приносить свободу

Коли я намагаюся дослухатися до слів пророків, то завжди отримую матеріальні та духовні благословення від Бога. Тоді я відчуваю більшу впевненість, коли роблю вибір, і мої друзі визнають, що ціною за більшу свободу є послух. Сміливо свідчіть про благословення, які ви отримуєте як слухняний член Церкви. Ви переконаєте друзів своїм словом і прикладом, що дотримання норм у житті не обмежує свободи волі. Її часто обмежує неправильний вибір. Дані через натхнення норми вказують нам напрямок до правильних рішень, широко відкриваючи двері для багатьох можливостей. Мої друзі часто хочуть мати таку саму свободу.

Старійшина Медсен, 21 рік, Індонезійська Джакартська місія

Поясніть, що ви щасливі

Мої друзі, однокласники і навіть учителі в школі також ставлять запитання про наші норми. Вони кажуть, що норми Церкви дуже суворі. Замість того, щоб сперечатися з ними, я прошу їх призначити час, коли я зможу розповісти всім про церковні норми. Я просто пояснюю, що я є щасливою людиною і мені дуже приємно жити за нашими нормами. Я також не відмовляюся від участі у шкільних заходах, якщо вони не відповідають нашим нормам. Натомість я вношу певні ідеї щодо того, як вони можуть відповідати церковним нормам. Крім того, я розповідаю про переваги виконання тих норм.

Айлін Л., 19 років, Давао, Філіппіни

Запрошуйте своїх друзів на заходи

Небесний Батько наділив свободою волі всіх Своїх дітей. Наші норми відрізняються від норм світу, і саме тому ми часто думаємо, що не можемо робити певні речі. Але ми маємо можливість вибирати і завжди повинні вибирати те, що є кращим для нас, що не шкодить тілу і сприяє духовному зростанню.

Запропонуйте друзям прийти на церковний захід і покажіть, що ми можемо проводити здорові розважальні заходи, при цьому не порушуючи своїх норм. Намагайтеся завжди бути в гармонії зі Святим Духом, і вам буде легше приймати правильні рішення та бути хорошим прикладом.

Аманда В., 18 років, Куритіба, Бразилія

Правду чини!

Минулого року в мене були друзі, які не поважали мої норми. Вони казали мені, що я нудна, що мої норми не дають мені вільно розважатися. Я розмірковувала, молилася і читала Писання, щоб Святий Дух був зі мною і дав мені більше сил. Потім я вирішила розповісти друзям, що розважаюся по-іншому—не палю, не вживаю алкоголь. Ці норми дають мені велику свободу, більшу, ніж у моїх друзів, оскільки вони залежать від алкоголю і тютюну. Коли я про це сказала, вони мене зрозуміли. Але навіть незважаючи на це, я вирішила поміняти друзів. Якийсь час я була самотня, але пізніше я таки знайшла друзів, які сповідують такі ж норми, як і я, і тепер у мене все добре. Небесний Батько благословить вас, якщо ви чините правильно.

Белен Г., Колонія, Уругвай

Норми дані для нашого блага

Я також маю друзів, які трохи упереджено ставляться до наших церковних норм. Спочатку я не наважувалася розповідати про них, однак зрозуміла, що друзі їх не зрозуміють, якщо ми не пояснимо. Скажіть, що Господь дав нам норми для благополуччя наших душ і для того, щоб нам не зашкодив поганий вплив. Норми—це як настанови під час екзаменів. Якщо ви їх не виконуєте, то неодмінно провалитеся. Як і на екзамені ви можете вибирати: виконувати чи не виконувати їх. У належний час друзі подякують вам за віддане дотримання церковних норм, і ви неодмінно отримаєте благословення.

Клим Л., 18 років, Танджей, Філіппіни

Заповіді дають нам захист

Заповіді, які можуть вважатися за обмеження, насправді дають нам захист. Господь дав настанови, щоб ми мали захист в усіх аспектах нашого життя (фізичному, емоційному та духовному). Ми знаємо один з фізичних законів, який служить нам захистом—не торкайся гарячої плити. Безсумнівно, ви можете доторкнутися до неї, але потім вам доведеться жити з наслідками опіку. Якщо ви приймете рішення дивитися погані фільми або порушувати Слово мудрості, то вам доведеться жити з “опіками”, які дуже болітимуть. Спокуса хоче, щоб ми відволікли свою увагу і забули про Господа заради тимчасового задоволення, знехтувавши наслідками гріха. Коли ми робимо вибір, то обираємо наслідки, навіть якщо ми їх не хочемо. Як завжди каже моя мама: “Коли ви думаєте про те, щоб порушити заповіді, то дійсно маєте свободу і можете йти своїм шляхом, але він не буде таким, як ви хочете”. Дотримання заповідей принесе мені справжнє щастя, якого я хочу.

Джозеф Г., 13 років, шт. Юта, США