2002
Стати великою благодаттю для своїх ближніх
Липень 2002


Стати великою благодаттю для своїх ближніх

Я молюся, щоб ви, прекрасні молоді чоловіки, були гідними не тільки отримати служіння ангелів, але щоб ви… самі стали ангелами служіння в житті інших.

У віці 27 років, 5 листопада 1834 року, Уілфорда Вудраффа було висвячено у чин священика. Через вісім днів він розпочав дворічну місію в південних штатах1. Одного вечора він із своїм напарником зупинилися у хатині, господарі якої запропонували їм незастелену долівку замість ліжка, яку він описав як «надто тверду після стокілометрової подорожі без їжі»2.

Наступного дня вони пройшли 19 кілометрів під дощем, доки не увійшли до будинку, господар якого виявився членом міссурійської групи бандитів. Брат Вудрафф розповідав: «Сім’я якраз сідала до столу поснідати, коли ми увійшли. У ті часи у міссурійців була традиція запрошувати до столу всіх, навіть якщо вони вороже ставляться до вас; тому він запросив нас відснідати, і ми були раді цьому запрошенню». Він знав, що ми були мормонами, і як тільки ми почали їсти, він став лаятися на адресу мормонів. На столі стояла велика тарілка з беконом і яйцями, а також було багато хліба, та його брутальна мова не заважала нам їсти – бо чим сильніше він лаявся, тим швидше ми їли, доки не набили повні шлунки; потім ми піднялися з-за столу, взяли наші капелюхи і подякували йому за сніданок. Останнє, що ми почули від нього – це безупинна лайка. Я вірю, що Господь винагородить його за цей сніданок»3.

Наприкінці першого року тієї місії він підрахував, що «пройшов 5228 кілометрів, виступав на 170-ти зборах, [і] христив 43 особи»4.

Після першої місії до південних штатів у нього потім були дві короткі місії на острови Фокс, біля узбережжя штату Мен5, і ще дві в Англії6. Під час чергової місії в Англії у 1840 році, він визнав, що «через Божі благословення» став знаряддям у приведенні більш ніж 1800 душ до Церкви протягом восьми місяців7.

Уілфорд Вудрафф переконався в істинності обіцяння з Книги Мормона: «Бог надав засіб, щоб людина через віру могла робити справжні чудеса; ось чому вона стає великою благодаттю для своїх ближніх»8. Мої молоді брати, носії священства Ааронового, я хотів би нагадати вам, що наш Батько на Небесах не тільки бажає, щоб ви були хорошими, але щоб були здібними до чогось, щоб служити й благословляти життя інших і стати благодаттю для ваших ближніх.

Ми читаємо в Євангелії від Луки, що «Ісус зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей»9. І оскільки наше земне прагнення досконалості вимагає набуття рис Спасителя, нам також треба зростати мудрістю і віком та благодаттю у Бога та людей.

Заходи кворуму священства та спільні заходи з молодими жінками, якщо ретельно й молитовно спла-новані та обговорені на зборах Молодіжного комітету єпископату10, допоможуть кожному юнакові й дівчині зростати у мудрості, як тільки вони почнуть більш уважно ставитися до Писань і слів сучасних пророків і братимуть участь у спільних заходах, сповнених «чимось чеснотним, чудовим, славнозвісним, гідним похвали»11.

Спільне обговорення на зборах Молодіжного комітету єпископату сприятиме цінному навчанню всього покоління майбутніх провідників, які навчаться плідній співпраці на нарадах.

Ви, молоді чоловіки, будете зростати і набувати фізичної сили, беручи участь у народних танцях, спортивних заходах, товариських спортивних змаганнях, які будуть супроводжуватися гідною поведінкою. Ви будете зростати благодаттю у Бога, досліджуючи сімейну історію, допомагаючи у храмових хрищеннях за померлих предків, виконуючи справно домашнє вчителювання, часто прибираючи в домі зборів, відвідуючи будинки пристарілих та допомагаючи в облаштуванні вашого міста. І якщо ви робитимете так, то наслідуватимете пораду царя Веніямина: «Коли ви служите вашим ближнім, то ви тільки служите вашому Богові»12. Мудрий провідник молоді буде менше акцентувати увагу на заходах, потребуючих грошових внесків, але спрямує всю увагу на такі заходи, що ґрунтуються на безкорисному служінні одне одному.

Ви, молоді чоловіки, будете зростати благодаттю у людей і краще підготуєтеся до місії, шлюбу і майбутньої професії, якщо будете дізнаватись більше про різні сфери людської діяльності й розвиватимете впевненість завдяки виступам на зборах, участі у виставах та інших творчих заходах.

Наші молодіжні заходи повинні відображати наші вірування в те, що «люди є, щоб мати радість»13, і в нас повинно бути бажання розділити цю радість з іншими. Нещодавно я зустрів жінку родом зі Сходу, яка зараз мешкає в долині Солоного озера. Вона є вірним членом іншої християнської церкви, тож я поцікавився, чи подобається їй жити серед святих останніх днів. Вона сказала: «Нам з чоловіком – добре, але я турбуюся про мою юну дочку. Кожної середи увечері, близько сьомої години, кілька дівчат із сусідніх будинків кудись ідуть і проходять повз наш будинок, і ще жодного разу вони не зайшли, щоб запросити нашу 14-річну доньку піти з ними».

Я сказав: «Вважайте, що вам сьогодні пощастило! Я зможу вирішити цю проблему». Вона без вагань назвала ім’я своєї доньки та адресу, і ми зв’язалися з президентом колу і з відповідальним за семінарію.

Наші друзі та сусіди є дітьми люблячого Небесного Батька, котрий бажає нашого повернення до Нього. Чи можемо ми бути задоволеними, якщо не всі члени нашого кворуму приходять на недільні збори? Без перебільшення, ми можемо простягти руку малоактивним, та тим, хто належить до інших релігій, і щиро запросити їх на наші спільні заходи Товариства молодих чоловіків і Товариства молодих жінок, до семінарії, на уроки Недільної школи та причасні збори.

Коли Джозеф Сміт та Олівер Каудері отримали священство Ааронове під руками воскреслого Іоанна Христителя, вони також отримали «ключі служіння ангелів»14. Так само і ви, коли були висвячені. Я молюся, щоб ви, прекрасні молоді чоловіки, були гідними не тільки отримати служіння ангелів, але щоб також, як юний Уілфорд Вудрафф, самі стали ангелами служіння в житті інших, проявляючи віру в реальність «справжніх чудес», стаючи, таким чином, «великою благодаттю» для ваших ближніх.

Сатана хоче послабити вашу віру і звести нанівець силу вашого священства виконувати справжні чудеса, але Небесний Батько надав вам божественний захист – дар Святого Духа. З першого розділу Книги Мормона ми дізнаємося, що Легій, читаючи Писання, «сповнився Духом Господа»15. Пізніше Нефій дав нам обіцяння, що якщо ми «бенкетуємо словами Христа… слова Христа скажуть вам усе, що вам треба робити»16.

Перед вами може постати вибір стосовно місії, вашої майбут- ньої роботи і, зрештою, питання шлюбу. Коли ви будете читати Писання і молитися про провід, то не обов’язково побачите відповідь на сторінці у формі друкованих слів, але читаючи, ви відчуєте виразне натхнення і спонукання, і, як обіцяно, Святий Дух «покаже вам усе, що вам слід робити»17.

Сатана хоче, щоб ви відмовилися від вашої моральної свободи заради згубних звичок. Але люблячий Небесний Батько обіцяв вам через Його пророка Ісаю, що через щирий піст, коли ви підкоряєте свої фізичні бажання, Він допоможе вам «розв’язати кайдани безбожности» і «всяке ярмо розірвати»18. Пересвідчіться у правдивості цього обіцяння. Утримання від їжі звільняє в нас більше місця для повноти євангелії. Порожній шлунок передує святості.

Вивчення Писань і піст, які починаються й супроводжуються молитвою, справді «можуть змінити ніч на день»19. Усе життя пророка Джозефа Сміта свідчить про силу молитви і справдження Господнього обіцяння, що «якщо ти проситимеш, ти отримаєш одкровення за одкровенням»20. Одним з важливих одкровень, які ви отримаєте, буде розуміння того, як найкращим чином торкнутися життя інших, котрі загубилися на шляху. Роблячи так, не забувайте мудру пораду Президента Хінклі: «Святий Дух є свідком істини, який здатен навчати людей тому, чому вони нездатні навчити одне одного»21.

Президент Гордон Б. Хінклі вважає, що добрі друзі є однією з ключових складових у роботі з утримання новонавернених і повернення до Церкви малоактивних, а Роберт Браунінг влучно описав це такими словами:

Будь я таким обраним, як ти,

Я оточив би себе любов’ю і звів би

Фортецю з моїх друзів

Які не дали б мені впасти, бо

Був би я доглянутий як власний.22

Служачи Президентом Церкви, Уілфорд Вудрафф проголосив: «Немає ніякої різниці, чи чоловік священик, чи апостол, якщо він не звеличує своє покликання. Священик володіє ключами служіння ангелів. Ніколи в моєму житті як апостол, як сімдесятник або як старійшина я не мав більше Господнього захисту, ніж у той час, коли мав чин священика. Господь відкривав мені через видіння, одкровення і Святим Духом багато того, що мені потрібно було зробити»23. Мої любі молоді брати, я молюся, щоб кожний з нас, проявляючи віру, використовував силу священства для здійснення справжніх чудес, ділячись євангелією і служачи іншим, щоб стати великою благодаттю для наших ближніх, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. See Matthias F. Cowley, Wilford Woodruff: History of His Life and Labors (1909), 47.

  2. Quoted in Cowley, Wilford Woodruff, 50.

  3. Quoted in Cowley, Wilford Woodruff, 50.

  4. Quoted in Cowley, Wilford Woodruff, 58.

  5. Quoted in Cowley, Wilford Woodruff, 70–86.

  6. Quoted in Cowley, Wilford Woodruff, 99–113; 114–28; 129–46.

  7. Quoted in Cowley, Wilford Woodruff, 119.

  8. Див. Мосія 8:18.

  9. Див. Лука 2:52.

  10. «Збори молодіжного комітету єпископату», Збірник інструкцій Церкви, Книга 2, Провідники священства й допоміжних організацій, сс. 318–319.

  11. Див. Уложення віри 1:13.

  12. Див. Мосія 2:17.

  13. Див. 2 Нефій 2:25.

  14. Див. УЗ 13:1.

  15. Див. 1 Нефій 1:8–12.

  16. Див. 2 Нефій 32:3.

  17. Див. 2 Нефій 32:5.

  18. Див. Ісая 58:6.

  19. Гімни і дитячі пісні «Чи молився ти?» с. 48.

  20. Див. УЗ 42:61.

  21. Gordon B. Hinckley, «The Father, Son, and Holy Ghost,» Liahona, Mar. 1998, 8.

  22. «Paracelsus,» in The Poetical Works of Robert Browning, 2 vols. (1902), 1:25.

  23. «Discourse,» Millennial Star, 5 Oct. 1891, 628–29.