2002
Зміцнення дому й сім’ї
Липень 2002


Зміцнення дому й сім’ї

Три принципи, що допоможуть вам зміцнити свої домівки й сім’ї, – це підживлення, жертвування й молитва.

Коли ми спостерігали за завершенням Зимових олімпійських ігор 2002 року, важко не згадати тих, хто забрав додому золоті нагороди. Стільки спортсменів, які готувалися роками, зібралися разом на змагання, в яких сподівалися перемогти. Ви, молоді жінки Церкви, всередині яких палає Дух, також готуєтеся і змагаєтеся за медальйон.

Програма Товариства молодих жінок може надати чудовий навчальний базис, щоб допомогти кожній з вас сягнути власних цілей, а гасло Товариства є постійним нагадуванням, що в цьому змаганні ми не єдині. Ми в команді Господа, і Він завжди буде поруч, щоб допомогти привезти додому золото.

У декого з вас, як дочок Бога, можуть бути видатні атлетичні здібності, але всіх вас було благословенно багатьма талантами й обдаруваннями. Одним з найістотніших дарів є ваша здатність зміцнювати свій дім і сім’ю – нова фраза, додана до гасла Товариства молодих жінок. Ви впізнаєте ці слова? Один з обов’язків, даних нам, дівчатам та жінкам царства, – це любити наші сім’ї та зміцнювати їх.

Я молюся, щоб сьогодні Дух запалав у вас, щоб у вас з’явилося більше бажання зміцнювати свої сім’ї і готуватися до власної сім’ї в майбутньому. Писання сповнені навчання того, як ми повинні укріплювати свої сім’ї. Немає кращого вчителя, ніж Спаситель. Досліджуючи його вчення й наслідуючи його приклад, ми можемо покращити своє сімейне життя. Поговоримо про три принципи, які допоможуть вам зміцнити свій дім і сім’ю:

  • Підживлення

  • Жертвування

  • Молитва

Підживлення

Кому не подобається гратися з маленькою дитиною або тримати на руках немовля? Ми, жінки, народжені з природною здібністю любити і живити інших. Живити означає підтримувати одне одного, заохочувати одне одного, насичувати і любити одне одного. Чи робимо ми це у своїх сім’ях?

Сам Спаситель учив нас підживлювати. Він неодноразово казав: «Скільки разів я збирав вас, як квочка збирає своїх курчаток під свої крила і годував вас» (3 Нефій 10:4).

Ви так багато можете зробити, щоб привнести дух єдності, коли ваша сім’я збирається разом. Коли востаннє ви обіймали маму або тата і дякували їм за все? Здебільшого живлять саме батьки, але їх також треба підживлювати.

Ми, жінки, можемо зібрати своїх малих курчаток під крилами любові та ніжності. Нещодавно я бачила, як молода мати розмовляла з дворічною донькою. Та плакала, а мати не могла зрозуміти, чого вона хотіла, тоді мати сказала: «Не плач. Скажи словами. Скажи мені, що тебе бентежить». Вона виявила таку повагу до цієї дворічної дитинки, що та припинила плакати і «сказала словами». Ця молода мати вчиться живити.

Коли наш Небесний Батько представляв Спасителя світові, він показав, що таке добре підживлення, зробивши це ніжним голосом. Слова з Писань кажуть: «Вони почули голос, і линув він нібито з небес; … і цей голос не був ані грубим, ані гучним; … незважаючи на те, що це був тихий голос, він проникав у них аж до самого нутра» (3 Нефій 11:3).

Це може бути взірцем того, як ми повинні спілкуватися вдома, з членами сім’ї. Давайте не будемо кричати, а, промовляючи до близьких, будемо говорити спокійно. Так Небесний Батько говорить зі своїми дітьми.

Жертвування

Другий принцип – це жертвування. Ви, дівчата, вчитеся щодня жертвувати. Нас так вражає все те добре, що ви робите:

  • Ви сидите з дітьми після школи, коли вашій мамі треба працювати. Ви допомагаєте приготувати вечерю і присипаєте немовлят.

  • Ви залишаєтеся вдома на вихідних і не йдете на вечірки, бо не станете дивитися неприйнятні фільми, незважаючи на їхнє вікове обмеження.

  • Тисячі з вас щодня піднімаються о 5-й ранку, щоб перед заняттями приходити на ранкову семінарію.

Спаситель так пишається вами. Він знає, через що вам доводиться проходити. Він розуміє, як вам важко жертвувати. Спаситель учив нас жертві. Він пожертвував власним життям заради всього людства.

Перше, чого він учив нефійців після воскресіння, так це про свою жертву. Він сказав: «Я випив з тієї гіркої чаші, яку Батько дав мені… я претерпів волю Батька в усьому» (3 Нефій 11:11). Він виконав те, чого від нього бажав Небесний Батько.

Небесний Батько хоче, щоб ми створювали праведні сім’ї. Шлюб і материнство можуть обмежити ваші можливості щодо кар’єри, але вони принесуть неосяжну радість. Я пам’ятаю, як ще молодою матір’ю грала для своїх дочок пісню, а вони танцювали по всій кімнаті. Ця пісня може видатися трохи безглуздою, але в ній сказано все:

Я хочу бути матір’ю і мати сім’ю, коли я підросту:

Одне маля, два маля, троє своїх малят.

З усіх робіт – усі я відверну.

Бо матиму сім’ю…

І я любитиму їх завжди, даватиму печиво, молоко, а ще кольорові жовті кульки.

А коли все йде не так, притисну до себе, почитаю історії й веселі пісні заспіваю я їм.

(Janeen Brady, «I Want to Be a Mother,» in Beloved Songs [1987], 10–13)

Ну, ви зрозуміли про що я? Бути матір’ю – це величне благословення, а не жертва.

Молитва

Третє: Спаситель учить нас молитися.

У прагненні зміцнювати свою сім’ю молитва повинна бути незмінною щоденною частиною вашого життя. Молитва захистить вас від ворога, дасть спокій і принесе в сім’ю любов одне до одного.

Коли Спаситель прийшов до нефійців, у нього було лише кілька днів, щоб навчити їх повноті євангелії. Більшість цього часу він зосереджував увагу на молитві. Чи знаєте ви, що з 17 по 20 розділ 3 Нефія про молитву згадується 44 рази? Неодноразово він заповідав людям молитися. Він став навколішки на землі і молився за них. Він учив їх молитися. Він благословив дітей і молився Батькові за них. Він заповідав їм завжди молитися у своїх серцях.

Можливо, на спільний захід ви зможете принести Писання, прочитати вголос ті чотири розділи і підкреслити слово «молитва», при цьому ділячись історіями та свідченням про силу молитви. Я обіцяю, що ви відчуватимете Дух Господа і здобудете сильніше свідчення про молитву.

Наші пророки говорили, що не бояться за молодь, яка молиться двічі на день. Отже, якщо вони не бояться за нас, тоді нам не треба боятися за самих себе, поки ми щиро молимося двічі на день.

Послухайте прекрасну істо- рію, переказану матір’ю пророка Джозефа Сміта про вечір, коли він пішов за золотими пластинами. Вона писала: «[Того вечора] я засиділася допізна… Біля дванадцятої прийшов Джозеф… і запитав, чи є у мене скриня із замком і ключем … , і оскільки в мене такої не було, я сильно стривожилася… Але Джозеф сказав: «Не біда, справимося без неї, заспокойся, все гаразд».

Невдовзі після цього Джозеф і Емма поїхали у візку, запряженому конем. (А тепер послухайте, що каже його мати). «Я провела ніч у молитві і воланні до Бога, адже стурбованість не давала мені спочинку». Благання матері, праведної доньки Бога, втішили пророка і захистили золоті пластини. Протягом років її невпинні молитви зміцнювали її дім і сім’ю (see Lucy Mack Smith, History of Joseph Smith, ed. Preston Nibley [1979], 102).

Як за допомогою молитви ви можете зміцнити свою сім’ю? Небесний Батько любить вас і через це хоче, щоб ви спілкувалися з ним. Якими б не були ваші труднощі, ви можете молитися про все.

  • Ви можете молитися, щоб дотримуватися сімейних правил, наприклад, приходити додому вчасно.

  • Ви можете молитися, щоб у вашої сім’ї було бажання разом вивчати Писання.

  • Ви можете молитися, щоб завжди знаходити спільну мову з мамою і татом.

  • Ви можете молитися, щоб бути терпеливішими до сестри чи брата, допомагати їм розв’язувати їхні проблеми.

Моліться про те, що турбує вас! Не здавайтеся. Небесний Батько може відповісти на молитви і відповість. На багато моїх молитов я отримала відповідь. Але ще є такі, на які не було відповіді. Відповідь прийде в належний для Господа час, коли ми готові.

Сьогодні ми говорили про три принципи, які допоможуть вам зміцнювати ваш дім і сім’ю:

  • Підживлення

  • Жертвування

  • Молитва

Спаситель, наш Викупитель і друг показав нам шлях. Якщо ви будете втілювати його вчення в життя, то, можливо, ніколи й не переможете на Олімпійських іграх, але здобуття медальйону «Зріла молода жінка» може принести набагато більшу нагороду і підтримуватиме яскравий вогонь Святого Духа в кожній з вас. Я молюся, щоб ви, читаючи і закохуючись в Писання, знаходили й інші важливі способи зміцнювати свій дім і свою сім’ю. В ім’я Ісуса Христа, амінь.