2002
Милосердя: досконала і вічна любов
Липень 2002


Милосердя: досконала і вічна любов

Коли ми все більше й більше будемо діяти й думати так, як Він, риси тілесної людини зникатимуть, а їх місце заповнять серце і розум Христа.

Мої любі брати й сестри! Моє найбільше бажання в цю мить – принести свідчення, особисте свідчення про Божу любов до мене, до вас і до всіх людей. Чи існує людина, яка, визнаючи любов Бога, здатна достатньо повною мірою висловити всю глибину своєї вдячності? Протягом багатьох років я мав велике благословення – бути поруч з вами й відчувати чисту любов Христа, яку ви випромінюєте. Я у великому боргу перед вами й перед Богом.

Визначення милосердя

Господь сказав, що милосердя є «чиста любов Христа»1, яка «найрадісніша для душі»2, «найвеличніший з усіх дарів Бога»3, «досконала» та «вічна»4.

І хоча милосердя важко описати, його легко розпізнати в житті тих, хто має його.

  • Старенька кульгава бабуся, яка виписує вечірню газету, і знає, що кожного дня її буде приносити в дім онук, а вона, посадивши його поряд, навчатиме молитися.

  • Мати, яка в часи фінансової скрути й нестачі їжі, завжди, на подив усім, віддає перевагу лише крильцям від курки.

  • Чоловік, який незаслужено зазнав загального осуду, але зі смиренням поставився до цього.

Чи немає чогось спільного в цих прикладах милосердя, самопожертви, безкорисливості? Здається, що всі наші божественні риси є наслідком милосердя і витікають з нього5. Усі люди можуть мати дар любові, але милосердя дарується лише тим, хто є істинними послідовниками Христа6.

Сама сила Бога полягає у Його божественних якостях7. Сила священства підтримується цими якостями8. Ми прагнемо цих якостей, особливо милосердя, чистої любові Христа9.

Руйнівники любові й миру

До них належить диявол, руйнівник цієї любові, який замінює її на гнів і ворожість10. Мій друг Вільям ставився до всього вороже. Здавалося, що все, що б не трапилося, було з вини Господа – хвороба, смерть, неслухняна дитина, особиста слабкість, молитва, «на яку не було отримано відповіді» – все це було тим, від чого кам’яніло його серце. Його внутрішній гнів, який міг миттєво вибухнути, був спрямований на Бога, близьких і на себе самого. З його серця струменіло зневір’я, впертість, гордовитість, суперечки і втрата надії, любові й проводу. Він був нещасливим!

Ці руйнівники спокою11 зробили Вільяма сліпим до почуттів, які Бог має до нього. Він не міг ні знайти, ні відчути Божої любові. Він не бачив, особливо в ті чорні моменти, що Бог щедро благословляв його і продовжує благословляти. Замість цього він платив гнівом за любов. Чи не всі ми іноді відчували таке? Навіть коли ми найменше заслуговуємо на любов, Він любить нас найсильніше. Воістину, саме Він першим любить нас12.

Коли страждання мають мету – милосердя вступає в дію

Але моя подібна до Христа подруга Бетті була повною протилежністю. Перед нею, як і перед Вільямом, поставало багато подібних труднощів, але оскільки вона відчувала Божу любов, то зносила страждання в ім’я Христа13, черпала від Його божественної природи14 й таким чином здобула глибоку віру в Бога і любов до Нього, а також силу, щоб справитися з будь-якими нещастями.

Її любов до інших зросла. Здавалося, що вона прощає іншим заздалегідь. Вона навчилася, що слід робити, щоб вони відчули її любов. Вона зрозуміла, що коли любов’ю ділитися, то вона помножується.

Зрештою, вона навчилася більше любити себе, бути більш доброю, лагідною і довготерпеливою. Вона припинила свою боротьбу за самоповагу й почала любити себе так, як її любить Бог. Її уявлення про себе стало Його уявленням про неї.

Визнавати божу любов, отримувати її й ділитися нею

А тепер, як ми можемо краще «зодягтися в узи милосердя… досконалості й миру?»15. Мені хотілося б поділитися з вами трьома пропозиціями.

  1. 1. Визнавайте Його любов. «Моліться… з усією енергією вашого серця»16, щоб мати цей дар. Робіть це з лагідністю і скрушеним серцем, і ви сповнитеся надії й любові від самого Святого Духа. Він відкриє вам Христа17.

    Частиною дару милосердя є здатність розпізнавати Господню руку й відчувати Його любов у всьому, що оточує нас. Іноді нелегко відчути Господню любов до нас у всьому, що з нами відбувається, оскільки Він є досконалим, анонімним Дарувальником. Ви будете досліджувати протягом усього життя, аби відкрити прояви Його руки й дари, якими Він наділив вас Своїм глибоко особистим, простим, смиренним способом надання таких чудових дарів.

    Давайте разом поміркуємо хвилинку над такими величними дарами: слава усього створеного18, земля, небеса; ваші почуття любові й радості; Його милосердя, прощення й незліченні відповіді на молитву, дар мати тих, кого ми любимо; й, нарешті, найбільший з усіх дарів – дар Батька, який віддав для спокути Свого Сина, Досконалого в милосерді, самого Бога любові19.

  2. 2. Отримуйте Його любов зі смиренням. Будьте вдячними за дар, особливо за подавця дару20. Істинна вдячність полягає у здатності смиренно бачити, відчувати й навіть отримувати любов21. Вдячність – це спосіб, у який ми повертаємо любов Богові. Визнайте Його руку, скажіть Йому це, висловіть свою любов до Нього22. Коли ви прийдете до істинного пізнання Господа, ви матимете глибоко особисті, священні стосунки, побудовані на довірі. Ви пізнаєте, що Він розуміє ваші страждання23 й, співчуваючи, буде завжди ставитися до вас з любов’ю.

    Отримуйте її. Відчувайте її. Недостатньо лише знати, що Бог вас любить. Дар потрібно відчувати постійно, день за днем24. Тоді він стане божественною рушійною силою у вашому житті. Покайтеся. Видаліть усяку суєтність зі свого життя25, у тому числі й гнів. Отримуйте постійне безперервне відпущення своїх гріхів26, і ви приборкаєте всі свої пристрасті та сповнитеся любові27.

  3. 3. Діліться Його любов’ю. Ставлення Господа до нас завжди сповнене любові. То чи не повинне наше ставлення до Нього бути добрим, сповненим справжнього почуття любові? Він дає благодать (або добро) за благодать, рису характеру за рису характеру. Коли наша послушність зростає, ми отримуємо більше благодаті (або добра) за благодать, яку ми повертаємо Йому28. Приносьте Йому ваші вдосконалені риси, щоб тоді, коли Він з’явиться, ви були подібними до Нього29.

    Коли людина спочатку занурюється думками в любов і передає ці почуття Богові, іншій людині чи собі, то через Духа вона отримає ще більшу любов. Це стосується усіх божественних якостей. Здається, що праведні почуття, які генерує людина, передують більш сильному виявленню цих почуттів через Духа. Доки ви не відчуваєте любові, ви не можете передавати істинну любов іншим. Господь сказав, щоб ми любили одне одного так, як Він любить нас30, отже, запам’ятайте: щоб отримувати любов, треба по-справжньому любити31.

Плоди дару милосердя

Брати й сестри, як особливий свідок Христа, я знову свідчу вам про всепоглинаючу любов Бога до кожного з нас особисто. Звеличення цього дару від Бога дасть вам нове серце, чисте серце, та постійно зростаючі любов і мир. Коли ми все більше і більше будемо діяти й думати так, як Він, риси тілесної людини зникатимуть, а їх місце заповнять серце і розум Христа32. Ми станемо такими, як Він, і тоді дійсно приймемо Його33.

Пророк Господа, який знаходиться зараз з вами, любить вас, як і усі Браття. Нехай Господь благословить нас, щоб ми повсякчасно мали «любов [нашого] серця… спрямовану на [Нього] завжди»34. «Щоб [наші] тягарі були легкими через радість в його Синові»35, про це моя молитва в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Мороній 7:47.

  2. Див. 1 Нефій 11:22–23; 8:10–12

  3. 1 Нефій 15:36.

  4. Мороній 8:17.

  5. «Є одна чеснота, якість або принцип, який, якщо він плекається і застосовується святими, принесе спасіння тисячам тисяч. Я маю на увазі милосердя, або любов, з якої витікає прощення, довготерпіння, доброта й терпеливість» (Brigham Young, Deseret News, 11 Jan. 1860, 353).

  6. Див. Мороній 7:48. Чи є різниця між милосердям і любов’ю? Господь багато разів говорив окремо про кожну з них, наприклад, див. УЗ 4:5. Дехто скаже, що милосердя – це любов плюс жертвування – тобто загартована любов. Можливо, що милосердя так само стосується любові, як віра стосується вірування. Як віра, так і милосердя вимагають вчинків, роботи й жертвувань. Милосердя спрямовує Його любов до нас, нашу любов – до Нього, любов, подібну до Христової – до інших.

  7. Див. УЗ 84:19–24.

  8. Див. УЗ 121:41–46.

  9. «Людина, сповнена Божої любові, не буде задоволена благословеннями лише для своєї сім’ї, вона опікується цілим світом, бажаючи благословити всю людську расу» (Joseph Smith, History of the Church 4:227).

  10. Коли в житті трапляються справжні випробування, диявол завжди напоготові, щоб озлобити людське серце гнівом, у той час, як Господь постійно випромінює любов. У тих самих випробуваннях «… у багатьох закам’яніли серця, … а в багатьох пом’якшилися, завдяки їхнім стражданням …» (Алма 62:41). Це чудовий приклад того, як слід реагувати на страждання.

  11. Ось деякі з руйнівників людської любові й миру, але ними перелік не вичерпується: страх, бажання бути найдосконалішим, заздрість, непокора, сумніви, гнів, ревнощі, неправедне управління, зневіра, нетерпіння, осуд, приховування поганих почуттів, гордовитість, суперечки, ремствування, прагнення почестей, бажання конкурувати, брехня. Усе це притаманне тілесній людині, а не людині, яка наслідує Христа.

  12. Див. 1 Іоанна 4:19.

  13. Див. УЗ 138:13. Моя подруга знала, що страждання допоможуть їй випробувати себе (див. Авраам 3:24–25; УЗ 98:13–14); навчитися вибирати між добром і злом (див. 2 Нефій 2:18); зрозуміти, що благословення приходять після випробувань (див. УЗ 58:2–4); навчитися послушності, терпінню й вірі (див. УЗ 105:6; Мосія 23:21; Римлянам 5:3-5); отримати прощення гріха (див. Геламан 15:3; УЗ 132:50, 60; 95:1).

  14. Див. 2 Петра 1:1–8.

  15. Див. УЗ 88:125.

  16. Мороній 7:48.

  17. Див. Мороній 8:25–26; Римлянам 5:5; 2 Нефій 26:13.

  18. Див. Мойсей 6:63; Алма 30:44.

  19. Див. 1 Іоанна 4:8.

  20. Див. УЗ 88:33.

  21. Див. Алма 5:26.

  22. Див. Aлма 26:16; Мороній 10:3.

  23. Див. УЗ 133:52–53.

  24. Див. Алма 34:38.

  25. Див. 1 Іоанна 2:15–17.

  26. Див. Мосія 4:11–12.

  27. Див. Алма 38:12.

  28. Див. УЗ 93:12–13, 20.

  29. Див.1 Іоанна 3:1–3.

  30. Див. Іоанн 13:34; див. УЗ 112:11.

  31. «Стережіться гордовитості й не прагніть бути вищими за інших, але ставтеся одне до одного з добротою» (Joseph Smith, Teachings of the Prophet Joseph Smith, sel. Joseph Fielding Smith [1976], 155).

  32. Див. 1 Коринтянам 2:16; 2 Коринтянам 10:5.

  33. «Саме та людина є насправді великою, яка є найбільш подібною до Христа. Те, що ви щиро думаєте у своєму серці про Христа, визначатиме ким ви є й у великій мірі визначить, якими будуть ваші вчинки… Обравши Його своїм ідеалом, ми зароджуємо в собі бажання бути такими, як Він, товаришувати з Ним» (David O. McKay in Conference Report, Apr. 1951, 93, 98). Якщо ви думаєте про Нього досить довго, то почнете діяти, як Він. Якщо ви дієте, як Він, досить довго, ви дійсно станете такими, як Він.

  34. Алма 37:36.

  35. Алма 33:23.