2002
З темряви до Його дивовижного світла
Липень 2002


З темряви до Його дивовижного світла

Символи Спокути Спасителя нагадують нам, що ми не повинні блукати в темряві. З нами завжди може бути Його світло.

Ісая, великий пророк Старого Завіту, пророкував: «І станеться на кінці днів, міцно поставлена буде гора дому Господнього на шпилі гір, … і полинуть до неї всі люди»1. Говорячи про громадян тих народів, Президент Джон Тейлор сказав: «Вони прийдуть зі словами: «Ми не знаємо нічого про принципи вашої релігії, але ми бачимо, що ви чесна спільнота; ви впроваджуєте справедливість і праведність»2.

Виведена «з темряви»

Під час того, як Солт-Лейк-Сіті був місцем проведення Зимових олімпійських ігор і Параолімпійських ігор 2002 року, ми побачили часткове здійснення багатьох пророцтв. Приїхали представники різних народів землі й багато їхніх провідників. Вони бачили, як ми служили однією громадою разом з нашими друзями і сусідами інших вірувань. Вони бачили світло в наших очах і відчували потиски наших рук. «Гору дому Господнього»3 з її яскраво сяючими шпилями, побачили 3,5 мільярди людей в усьому світі. Народи почули дивовижні голоси цього Хору скинії. Сотні тисяч прийшли до цього залу на живу виставу під назвою Світло для світу: свято життя – дух Людини, слава Бога, частиною якої було проголошення нашої віри в Ісуса Христа. Я висловлюю смиренну подяку, що завдяки цим і багатьом іншим засобам Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів продовжує «виводитися з мороку і з темряви»4.

Протягом Олімпійських ігор було багато проявів світла, зокрема, Олімпійський факел; Дитина Світла й сама тема: «Запали вогонь всередині»5. Можливо, найбільш пам’ятне світло знаходилося в очах самих учасників. Але те, що вплинуло на нас найбільше, були не змагання і не вистава. Це була глибша істина, яку символізували всі ці речі – джерело світла всередині кожного з нас.

Цього ранку я звертаюся до тих, хто запитував: «Що було тим світлом, яке я бачив(ла) і відчував(ла)? Звідки воно? Яким чином я можу завжди мати його в собі й ділитися ним з близькими людьми?»

Світло христа і дар святого духа

Кожен із нас приносить світло на землю – Світло Христа. «Я є істинне світло, яке світить кожній людині, яка приходить у світ»6, – сказав Спаситель.

«Світлом, яке є в усьому, яке дає життя всьому»7.

Це світло, яке «запрошує і принаджує творити добро постійно»8, «дано кожній людині, щоб вона відрізняла добро від зла»9.

Використовуючи Світло Христа для того, щоб відрізняти і вибирати те, що правильно, ми можемо бути скеровані до навіть більшого світла: дару Святого Духа. Я свідчу, що завдяки Відновленню євангелії і святого священства Бога, учні Ісуса Христа в ці останні дні мають владу давати дар Святого Духа. Він надається покладанням рук тими, хто має владу священства, і отримується тими, які послідували принципам віри і покаяння й пройшли обряд хрищення зануренням для відпущення гріхів.

Святий Дух є третім членом Божества, особою духовною10. Він є Утішителем, Духом Бога, Святим Духом обіцяння. Він свідчить про Ісуса Христа, Його роботу і роботу Його слуг на землі. Він діє як очищувальна сила для звільнення та освячення нас від гріха11. Він утішає нас і приносить нашим душам мир. Право на Його постійне напарництво посідає місце серед найвеличніших дарів, які ми можемо отримати у смертному житті, оскільки завдяки світлу Його підказок і Його очищувальній силі ми можемо бути приведені назад до присутності Бога12.

Темрява і світло

Ще дітьми ми пізнали, як можна вигнати темряву, ввімкнувши світло. Іноді коли наші батьки кудись ввечері йшли, ми вмикали світло в усьому домі! Ми збагнули фізичний закон, який є також і духовним законом: світло і темрява не можуть займати одне й те ж місце одночасно.

Світло розсіює темряву. Коли з’являється світло, воно перемагає темряву, яка повинна зникнути. Більш важливо те, що темрява не може перемогти світло, доки світло не послабне або не зникне. Коли є духовне світло Святого Духа, темрява Сатани зникає.

Улюблені молоді чоловіки та жінки Церкви, ми залучені до боротьби між силами світла і темряви. Якби ми не воювали за Світло Ісуса Христа та Його євангелії, ми були б приречені на знищення темрявою. Але Спаситель сказав: «Я, Світло, на світ прийшов»13; «Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя»14.

Господь є нашим світлом і, в буквальному розумінні, нашим спасінням15. Подібно до святого вогню, який оточив дітей, як написано у книзі 3 Нефій16, Його світло створить захисний щит між вами і темрявою ворога, якщо ви гідні цього. Вам потрібне це світло. Нам потрібне це світло. Уважно вивчайте Писання, брошуру Заради зміцнення молоді та слухайтеся того, що навчають ваші батьки та провідники. Тоді, завдяки слухняності мудрій пораді, вчіться претендувати на захисне світло євангелії як на ваше власне.

Ви можете подумати: «Як мені це робити?» Існує лише один шлях: ви повинні навчитися випромінювати це світло кожного дня через віру в Ісуса Христа та слідування Його заповідям.

Привнесення світла

Цієї зими у мене була можливість більше дізнатися про свої легені. Я дуже добре зрозумів, що ми не можемо зберігати кисень. Як би ми не намагалися, ми не спроможні зберігати повітря, потрібне для дихання. Мить за миттю, вдих за вдихом нам дарується наше життя в оновленому вигляді. Так само і з духовним світлом. Воно повинно оновлюватися в нас постійно. Нам слід привносити його день за днем, думка за думкою, а також щоденними праведними вчинками, якщо ми хочемо утримувати подалі темряву ворога.

Коли я був хлопчиком, то ввечері повертався додому з баскетбольного тренування на велосипеді. До колеса велосипеду я приєднав невеличкий генератор у вигляді груші. Тоді, коли я крутив педалі, колесо вмикало маленький ротор, який виробляв електрику й випромінював одиночний бажаний промінь світла. Цей механізм був простим, але успішним. Усе ж для того, щоб він працював, мені доводилося крутити педалі! Я швидко збагнув, що якщо припиняв крутити педалі велосипеду, світло вимикалося. Я також дізнався, що коли «завзято займався»17 крутінням педалей, світло ставало яскравішим і темрява, що пролягала попереду мене, розсіювалася.

Духовне світло привноситься завдяки щоденному духовному крутінню педалей. Воно походить від молитов, вивчення Писань, посту і служіння – завдяки життю за євангелією та дотриманню заповідей. «Той, хто дотримується його заповідей, отримує істину і світло»18, – говорить Господь, – «той, хто сприймає світло, і залишається в Богові, сприймає більше світла; і те світло яскравішає і яскравішає аж до дня досконалого»19. Мої брати і сестри, цей досконалий день прийде, коли ми стоятимемо в присутності Бога-Батька та Ісуса Христа.

Іноді люди запитують: «Чому я повинен(на) ходити на причасні збори?» або «Чому я маю жити за Словом мудрості, сплачувати десятину?», «Чому я не можу тримати одну ногу у Вавилоні?» Можна сказати вам, чому? Тому що крутіння духовних педалей вимагає обох ніг! Доки ви не будете повністю залучені до життя за євангелією – життя з усім вашим «серцем, могутністю, розумом і силою»20 – ви не зможете привнести достатньо духовного світла, щоб потіснити темряву.

А в цьому світі темрява ніколи не буває надто далеко. До речі, вона завжди відразу за рогом, очікуючи на можливість увійти. «Коли недобре робитимеш, – каже Господь, – то в дверях гріх підстерігає»21.

Це передбачає собою те ж саме, що і будь-який фізичний закон: якщо ми дозволяємо світлу Духа тільки мерехтіти або згаснути через недотримання заповідей, або неприйняття причастя, або відсутність молитви, або не вивчення Писань, обов’язково з’явиться темрява ворога. «А Злочестивий приходить і забирає світло та істину в дітей людських через непослушність»22.

У Писаннях ми читаємо, що деякі люди «ходять навпомацки в темряві темній» і «упроваджу[ються] в блуканину, мов п’ян[і]»23. Постійно спотикаючись, ми можемо призвичаїтися до бляклості нашого оточення і забути, як прекрасно ходити у світлі.

Дорога до світла

Існує шлях з «імли темряви»24 до стежки, яка веде до щастя в цьому житті і вічного життя у світі прийдешньому. Господь сказав Ісаї: «І Я попроваджу незрячих дорогою, якої не знають, стежками незнаними їх поведу, оберну перед ними темноту на світло»25.

Пророк Нефій вказав на цю стежку: «Отже, мої улюблені брати, я знаю, якщо ви будете слідувати за Сином з щирими намірами в серці, не чинячи лицемірства й обману перед Богом, але із справжнім бажанням, каючись у своїх гріхах, засвідчуючи перед Батьком, що ви бажаєте взяти на себе ім’я Христа, хрищенням, … тоді ви отримаєте Святого Духа; так, тоді прийде хрищення вогнем і Святим Духом»26.

Завіт, який ми складаємо при хрищенні й відновлюємо, коли приймаємо причастя, – взяти на себе ім’я Ісуса Христа, завжди пам’ятати Його і дотримуватися Його заповідей, – включає обіцяння, що Його Дух завжди буде з нами, що ми завжди матимемо з нами те світло27. Символи Спокути Спасителя нагадують нам, що ми не повинні блукати в темряві. З нами завжди може бути Його світло.

«Ваше світло нехай світить»

Зростаючи на острові Лонг-Айленд у штаті Нью-Йорк, я зрозумів, наскільки життєвоважливим було світло для тих, хто мандрував у темряві відкритого моря. Яким небезпечним є маяк, який впав! Яким спустошеним постає маяк, який не дає світла!

Ми, хто має дар Святого Духа, повинні бути вірними його підказкам, щоб могли бути світлом для інших.

«Отак ваше світло нехай світить перед людьми, – каже Господь, – щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі»28.

Ми ніколи не знаємо, хто може на нас покладатися. І, як сказав Спаситель, ми «не знає[мо], може, вони повернуться, і покаються, і прийдуть до мене з щирими намірами в серці, і я зцілю їх; а ви будете знаряддям принесення їм спасіння»29.

Особливий свідок його світла

А тепер, мої дорогі брати і сестри, у цій останній великій боротьбі світла й темряви я вдячний за можливість «терпіти лихо, як [учень] Христа Ісуса»30. Разом з Павлом я проголошую: «Ніч минула, а день наблизився, тож відкиньмо вчинки темряви й зодягнімось у зброю світла»31. Я складаю своє особливе свідчення, що Ісус Христос «є світло і життя світу; так, світло, що є нескінченним, що ніколи не затьмариться»32.

Він є Світлом Віфлеєму, народженим від Марії, Його смертної матері, та Його Батька, Всемогутнього Бога.

Він є Світлом і був охрищений через занурення Іоанном Христителем, на Кому Святий Дух був явлений в Дусі як голуб, що спускався.

Він є Світлом, яке вподобав Його Батько.

Він є Світлом на чолі давньої Церкви, організованої за допомогою дванадцятьох апостолів, пророків і сімдесятників.

Він є Світлом Спокути, здійсненої в Гефсиманському саду й на Голгофі, Хто взяв на Себе гріхи світу, щоб вічне спасіння могло прийти до всього людства.

Він є Світлом порожнього гробу, воскреслий Господь у прославленому тілі з плоті та кісток, який розірвав пута смерті й отримав вічну перемогу над могилою.

Він є Світлом, яке здійнялося на небеса на очах Його учнів, з обіцянням, що подібним чином прийде знову.

Він є Світлом, яке явилося з Його Батьком і через Пророка Джозефа Сміта відновило ту ж саму Церкву, яку Він встановив протягом Свого служіння на землі.

Він є Світлом, яке веде і скеровує цю Церкву сьогодні через одкровення, які дає пророкові, його радникам і дванадцятьом апостолам.

Він є моїм Світлом, моїм Викупителем, моїм Спасителем, а також вашим.

Я знаю, що Бог живе. Я знаю, що Він покликав нас «із темряви до дивного світла Свого»33. Я молюся, щоб світло Його відновленої євангелії продовжувало поширюватися у світі, щоби всі мали можливість почути й обрати, і Його Церква «могла вийти з пустині темряви і засяяти повсюди, … чиста, як місяць, ясна, як сонце», щоб Його «слава могла наповнити землю»34.

В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Ісая 2:2.

  2. John Taylor, Deseret News: Semi-Weekly, 27 Jan. 1880, 1.

  3. Михей 4:1.

  4. Див. УЗ 1:30.

  5. TM Salt Lake Olympic Committee.

  6. Див. УЗ 93:2.

  7. Див. УЗ 88:12–13.

  8. Мороній 7:13.

  9. Мороній 7:16.

  10. Див. Уложення віри 1:1; див. УЗ 130:22.

  11. See Bible Dictionary, «Holy Ghost,» 704.

  12. Див. Іоанн 14:16–18, 26–27.

  13. Іоанн 12:46.

  14. Іоанн 8:12.

  15. Див. Псалми 27:1.

  16. Див. 3 Нефій 17:24.

  17. Див. УЗ 58:27.

  18. Див. УЗ 93:28.

  19. Див. УЗ 50:24.

  20. Див. УЗ 4:2.

  21. Буття 4:7.

  22. Див. УЗ 93:39.

  23. Йов 12:25.

  24. 1 Нефій 12:17.

  25. Ісая 42:16.

  26. 2 Нефій 31:13.

  27. Див. УЗ 20:37, 77, 79.

  28. Матвій 5:15–16.

  29. 3 Нефій 18:32.

  30. 2 Тимофію 2:3.

  31. Римлянам 13:12.

  32. Мосія 16:9.

  33. 1 Петра 2:9.

  34. Див. УЗ 109:73–74.