2002
Декілька основних учень з Історії Джозефа Сміта
Липень 2002


Декілька основних учень з Історії Джозефа Сміта

Навернення є особистим духовним процесом. Кожна людина має перевірити ці принципи на собі.

Історію Джозефа Сміта було написано, щоб показати історію відновлення Церкви в ці останні дні. Головна її мета – показати довіру обіцянням Господа, джерело радості й упевненості для всіх тих, хто вірить.

Я читав її багато разів у найрізноманітніших обставинах. Вона вразила мене, коли я був ще дитиною; вона була путівником для мене, коли я був підлітком; з сміливістю та ентузіазмом я ділився нею, коли був молодим місіонером; і навіть зараз вона не перестає дивувати мене і сповнювати глибоким почуттям вдячності. З того часу, як Джозеф Сміт вперше записав її, вона залишається благословенням і даром віри, спадком для щирого віруючого; вона є відкритим запрошенням для тих, хто шукає істину; вона – постійне випробування для невіруючого.

Для тих, хто ще не є членом Церкви, я раджу прочитати свідчення Джозефа Сміта з відкритим розумом і відвертим бажанням. Ви відчуєте його щирість і побачите встановлення Церкви, відновленої у дивний спосіб!

Не дивлячись на те, що ця прекрасна історія містить у собі багато важливих духовних принципів, я обмежу свій виступ тим, що поділюся лише п’ятьма, які допоможуть вам прийти до пізнання Бога, як вони допомогли Пророкові.

Принцип 1: Майте щире бажання пізнати істину

Джозеф Сміт мав надзвичайне бажання пізнати Бога і виконувати його волю. Ви можете розвинути те саме бажання, і тоді сам Бог зможе вести вас до істини. Коли ви впізнаєте цю істину, зробіть все, щоб прожити своє життя у відповідності з нею.

Принцип 2: Навчіться важливості читання писань

Джозеф Сміт знав їх, бо досліджував їх. Він сказав:

«Я одного дня читав Послання апостола Якова, п’ятий вірш першого розділу, в якому сказано: «А якщо кому з вас не стачає мудрості, нехай просить від Бога, що всім дає просто та не докоряє, – і буде вона йому дана» (Джозеф Сміт – Історія 1:11).

Під час свого короткого служіння Джозеф Сміт отримав також багато інших важливих одкро- вень внаслідок читання Писань. Ви маєте досліджувати їх, щоб пізнати Бога, який є джерелом усієї істини.

Принцип 3: Навчіться цінності молитви

Молодий Джозеф сказав:

«Нарешті я дійшов такого висновку: або я залишуся в темряві й збентеженні, або ж скористаюся порадою Якова щодо звернення до Бога…

Це була моя перша в житті спроба помолитися вголос, бо досі, незважаючи

на всі свої щиросердні хвилювання, я ніколи вголос не молився…

Я став навколішки і почав виливати бажання мого серця Богові…

Я переконався в істинності свідчення Якова про те, що той, кому не вистачає мудрості, повинен просити її у Бога, і дасться тому просто й без докорів» (Джозеф Сміт – Історія 1:13–15, 26).

Наш Небесний Батько, як досконалий батько, знає всі ваші духовні й матеріальні потреби, і хоче благословити вас. Саме тому Він дав вам заповідь шукати Його і звертатися до Нього.

Джозеф Сміт пізнав істину, бо він молився. В наш час мільйони членів Церкви також свідчать про реальність відновлення, бо, слідуючи цій пораді, вони запитували Господа з вірою. Ви маєте таке саме право отримати відповіді на свої молитви бо свідчення є даром, який Бог дає лише тим, хто шукає з відвертим бажанням. Спробуйте, і обіцяння виповняться.

Принцип 4: Відчуйте благословення розмірковування

Джозеф Сміт часто розмірковував: він думав, аналізував, порівнював, він намагався отримати пояснення стосовно уривків з Писань. Він казав:

«У цей час великого збудження я часто серйозно замислювався і відчував великий неспокій…

Я часто розмірковував про себе: «… На боці якої церкви правда? Чи, може, вони всі помиляються? Чи, може, лише одна з них істинна? Як я можу знати про це?»

Ще ніколи жоден уривок з Писань не зворушував людського серця з такою силою, як тоді ці слова зворушили моє. Вони, здавалося, в повній мірі, заволоділи почуттями мого серця. Я знову й знову вдумувався в ці слова» (Джозеф Сміт – Історія 1:8, 10, 12).

Розмірковувати над вічними істинами означає думати і запитувати себе знову і знову: «Звідки я можу дізнатись?», «Як інші дізнались?»

Яким чином ви можете дізнатись про ці речі? Будь ласка, серйозно поміркуйте над цим.

Принцип 5:. Відчуйте радість, відвідуючи церкву

Бажаючи пізнати істину, Джозеф Сміт відвідував збори різних конфесій в своїй місцевості. Він ясно виклав настанови, отримані ним у розмові з Богом Батьком та Його Сином Ісусом Христом стосовно інших церков:

«Я запитав у цих Осіб, що стояли наді мною у світлі, яка ж з усіх сект правильна (бо тоді я не міг припустити, що вони всі неправильні) і до якої мені приєднатися…

Мені не слід було приєднуватися до жодної з сект. Я мав залишитися так, як дотепер, поки не одержу наступного наказу» (Джозеф Сміт – Історія 1:18, 26).

Усі ми маємо прийти до пізнання царства Бога на землі та отримати свідчення про його істинність. Ми ходимо в церкву, щоб відчути дух, пізнати його вчення, відновити наші завіти та отримати обряди спасіння й піднесення, щоб повернутися до присутності Бога з нашими сім’ями. Вас щиро запрошують прийти до церкви і побачити все це на власні очі.

Навернення є особистим духовним процесом. Кожна людина має перевірити ці принципи на собі. Недостатньо зробити байдужу спробу, яка супроводжується ва- ганнями, страхом чи недовірою. Бог обіцяє нам, що завдяки Його милосердю Він дасть відповіді на наші молитви відповідно до нашої щирості. Лише ті, хто шукає його з щирим бажанням, отримають свою відповідь як дар від Бога через Святого Духа.

Святого Духа ще називають Утішителем і Свідком. Саме завдяки йому ми отримали своє знання і свідчення, що Христос є Сином Бога.

Після того як вас було охрищено, якщо ви залишаєтесь вірними і гідними своїх завітів, ви матимете постійне провідництво Святого Духа через нашіптування, враження, відчуття, сни і попередження.

Історія і Писання розповідають нам про людей, які чули Бога, розмовляли з Ним, або які в інший спосіб переконалися в Його існуванні та Його планові для нашого спасіння. Проте багато з них не залишилися вірними своїм переконанням.

Отже, ми бачимо, що не можемо навчитися цьому завдяки своїм органам відчуттів, але завдяки впливу Святого Духа, який дає нам можливість розуміти цілі Бога і слідувати за Ним.

Коли хтось пізнає ці основні принципи і перестає застосовувати їх, той втрачає світло і провідництво, яке допомагає розуміти Бога і Його пророків. Зовнішнім проявом цього стає їхня відокремленість, зменшена активність або навіть нарікання на Церкву. Внутрішнім проявом цього є те, що вони стали менше застосовувати один або більше з наступних п’ятьох принципів.

  1. Вони більше не мають щирого бажання пізнати всю істину.

  2. Вони більше не читають Писання.

  3. Вони більше не моляться.

  4. Вони більше не розмірковують над вічними істинами.

  5. Вони більше не ходять до церкви.

Чудово, що в час великого релігійного заворушення, коли Джозефу Сміту не було ще й 15 років, в центрі опозиції і навіть переслідувань, він терпляче й старанно проявляв слухняність і показав нам простий, але ефективний спосіб наближення до Бога.

Цей процес вимагає, щоб ми навчалися рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи і там трохи, поки ми не розвинемо віру і ясне розуміння нашого божественного потенціалу (Див. 2 Нефій 28:30).

Ми відповідальні за щоденне зміцнення вражень, які даються нам Духом, постійно застосовуючи ці п’ять принципів.

Я молюся, щоб ми постійно могли робити це, в ім’я Ісуса Христа, амінь.