2002
Рятівна сила молитви
Липень 2002


Рятівна сила молитви

Кожен з нас має проблеми, які не може вирішити, і слабкості, які не може подолати, не звернувшись через молитву до вищого джерела сили.

Цього ранку я свідчу про важливість молитви. Доступ до нашого Творця через нашого Спасителя є, безсумнівно, одним із великих привілеїв і благословень у житті. Якою великою є сила молитви, я переконався на власному досвіді незліченну кількість разів. Ніякі земні сили не можуть перервати наш прямий зв’язок з Творцем. Молитва не може дати механічного чи електричного збою. Немає обмежень щодо кількості молитов або їхньої тривалості протягом кожного дня. Не існує обмежень щодо потреб, з якими ми звертаємося в кожній молитві. Нам не потрібно запитувати дозволу в секретаря або призначити зустріч, щоб досягнути трону благодаті. Він досяжний у будь-який час і в будь-якому місці.

Коли Бог помістив чоловіка на землю, молитва стала рятівним зв’язком між людьми й Богом. Отже, ще покоління Адама почало «призивати Ймення Господнє»1. З того часу протягом усіх поколінь молитвою сповнювалася кожна важлива людська потреба. Кожен з нас має проблеми, які не може вирішити, і слабкості, які не може подолати, не звернувшись через молитву до вищого джерела сили. Цим джерелом є Бог небес, якому ми молимося в ім’я Ісуса Христа2. Під час молитви нам слід думати про Батька на небесах, який володіє усім знанням, розумінням, любов’ю і співчуттям.

Що таке молитва? Спаситель подав нам приклад у Господній молитві, коли молився: «Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться ім’я Твоє,

Нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі.

Хліба нашого насущного дай нам сьогодні.

І прости нам довги наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим.

І не введи нас у випробування, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є царство, і сила, і слава навіки. Амінь»3.

По-перше, молитва є смиренним визнанням того, що Бог є нашим Батьком, і що Господь Ісус Христос є нашим Спасителем і Викупителем. По-друге, вона є щирим визнанням гріха і провини і проханням про прощення. По-третє, вона є визнанням того, що нам потрібна допомога, яка перевищує наші власні здібності. По-четверте, вона є нагодою висловити вдячність і подяку нашу Творцеві. Важливо, щоб ми часто казали: «Ми дякуємо Тобі…», «Ми висловлюємо Тобі подяку за…», «Ми завдячуємо Тобі…» По-п’яте, молитва є можливістю просити у Божества про конкретні благословення.

Багато молитов промовляються, коли ми стоїмо навколішки. Спаситель ставав на коліна, коли молився до Батька в Гефсиманському саду4. Але мовчазні молитви серця також досягають небес. Ми співаємо: «Молитва – це щире бажання душі, виражене вголос або подумки»5. Щирі молитви йдуть із серця. Дійсно, щирість означає, що ми відбираємо найважливіші з почуттів нашого серця, коли молимося, й уникаємо марних повторень або пишномовних висловлювань, як ті, кого було засуджено Спасителем у притчі про фарисея і митника6. Тоді наші молитви стануть справжньою «піснею серця» і «молитвою»7, яка досягає не лише Бога, але й також зворушує серця інших.

Єремія радить нам молитися всім своїм серцем і душею8. Енош розповідає, як його душа жадала, і як він молився цілий день9. Молитви бувають різними за силою. Навіть Спаситель молився, «благаючи», у свою годину найбільшого болю10. Деякі молитви є простим висловлюванням вдячності і проханням про подальші благословення для близьких і для себе. Однак у годину великого особистого болю й потреби вимагається чогось більшого, ніж простого прохання. Господь сказав: «Ти вважав, що я дам це тобі, тоді як ти не взяв на думку нічого, крім того, щоб просити мене»11. Здобуття благословень, яких прагнуть через молитву, іноді вимагає роботи, зусиль і старанності з нашого боку.

Наприклад, іноді піст може бути сильним доказом нашої щирості. Як свідчив Алма людям Зарагемлі: «Я постився і молився багато днів, щоб знати це самому. І ось, я знаю сам, що це істина; бо Господь Бог зробив так, що це явилося мені через його Святого Духа»12. Коли ми молимося, то приводимо до смирення наші душі13, що допомагає нам налаштуватися на одну хвилю з Богом і Його святими цілями.

Ми маємо привілей молитися щодня стосовно маленьких і великих проблем нашого життя. Поміркуйте над словами Амулека, який наставляв нас молитися на полях за всі наші отари; в домівках за наших домочадців вранці, вдень і ввечері; молитися проти сили наших ворогів і диявола; волати до Нього за врожаї; виливати душу у таємних місцях і в пустині. Коли ж ми не волаємо до Бога, то повинні спрямовувати наші серця в молитві до Нього постійно14.

Порада Амулека в наші дні може бути сердечною молитвою дружини: «Благослови Джейсона і збережи його на службі нашій країні в цей час, коли йде війна». Молитвою матері: «Будь ласка, благослови любу Джейн, щоб вона робила правильний вибір». Молитвою батька: «Небесний Батьку, будь ласка, благослови Джоні в його місіонерській роботі, щоб двері для нього відчинялися, щоб він знайшов чесних серцем». Шепелявою, простою молитвою дитини, «щоб я не був сьогодні неслухняним» або «щоб у всіх було багато їжі», або «щоб мама скоро видужала». Такими є піднесені молитви, які відлунюють у вічних оселях на небесах. Бог знає наші потреби краще, ніж ми можемо сформулювати їх15, але Він хоче, щоб ми наблизилися до Нього у вірі, щоб попросили благословень, захисту й утішення.

Раніше я вже згадував про випадок, який стався зі мною під час Другої світової війни. Поспішаю сказати, що не був героєм. Я просто виконував свій обов’язок. Я витерпів і вижив. Мене було призначено на британський корабель, який плив із Сан-Франциско до Суецу. Я перебував на тому кораблі 83 дні поспіль, за виключенням невеликої зупинки в Окленді, Нова Зеландія. На борту цього корабля я був єдиним, хто сповідував нашу віру. Кожної неділі я ходив один на ніс корабля з моїм невеликим похідним комплектом Писань і книгою гімнів. Під шум вітру я читав Писання, молився і співав абсолютно один. Я не торгувався з Господом, але просто щиро молився про те, що якщо зможу вижити у війні й повернутися додому до своєї дружини й сім’ї, я буду щиро з усіх сил намагатися, щоб залишитися вірним священним завітам, у які я вступив під час хрищення, клятві і завітам священства і своїм храмовим обітницям.

Одним із завдань нашого рейсу на цьому невеликому вантажному судні було буксирування нафтового танкера, який постраждав від пожежі, до Оукленду, Нова Зеландія. Двигун танкера не діяв, і судно безпорадно гойдалося на океанських хвилях. Хоча ми їх ніколи не бачили, але знали, що підводні човни супротивника таємно слідкують за нами. Поки тягнули той корабель, ми потрапили в сильний шторм, який, як ми дізналися пізніше, потопив багато суден. Через вантаж, який ми тягнули, у нас не було досить потужності, щоб проходити через великі хвилі, й наш корабель кидало збоку в бік біля підошви хвиль вируючих вод. Я охав і стогнав, і перекочувався з одного боку в інший, майже перевертаючись під час кожного нахилу. Звичайно, я молився, як, на мою думку, робили, й інші. Через якийсь час шторм припинився. Я вдячний за підтримуючий вплив і заспокоєння, яке дали мені молитви того разу й багато інших разів пізніше, коли я потрапляв у скруту.

Спаситель сказав нам: «Моліться в своїх сім’ях Батькові, завжди в моє ім’я, щоб ваші жінки і ваші діти могли бути благословенні»16. У наші дні Церква закликає нас проводити сімейну молитву кожного вечора і кожного ранку.

Якось я почув, як учителька Початкового товариства запитала маленького хлопчика, чи він молиться щовечора.

«Так», – відповів хлопчик.

«А чи ти завжди молишся також і вранці?», – запитала вчителька Початкового товариства.

«Ні, – відповів хлопчик. – Вдень мені не страшно»17.

Страх перед темрявою не повинен бути єдиним мотивом для молитви – ранкової чи вечірньої.

Сімейна молитва має потужний і підтримуючий вплив. У похмурі часи Другої світової війни 500-фунтова бомба впала біля маленького будиночка брата Петі, молодого батька з Ліверпуля, Англія, але вона не вибухнула. Його дружина померла, отже, він сам виховував п’ятьох дітей. Він зібрав їх разом у цей дуже тривожний час для сімейної молитви. Вони «всі молилися… гаряче, і коли молитва закінчилася, діти сказали: «Тату, з нами все буде гаразд. З нами все буде гаразд у нашому домі цієї ночі».

І вони полягали спати, уявіть собі, а біля самісіньких дверей лежала та жахлива бомба, наполовину занурена в землю. Якби вона вибухнула, то зруйнувала б біля сорока або п’ятдесяти будинків і вбила дві або три тисячі людей…

Наступного ранку усіх, хто жив поблизу, було евакуйовано на сорок вісім годин, а бомбу нарешті знешкодили…

Повертаючись назад брат Петі запитав командира загону протиповітряної оборони: «То що ж ви знайшли?»

«Пане Петі, ми знайшли бомбу біля ваших дверей, готову вибухнути в будь-який момент. З нею все було в порядку. Ми здивовані, що вона не вибухнула»18. Дивовижні речі відбуваються, коли сім’ї моляться разом.

Спаситель радив, що нам слід молитися за тих, хто жорстоко до нас ставиться19. Цей принцип часто нехтується в наших молитвах. Пророк Джозеф Сміт це добре розумів. Його прохання були гарячими, його наміри – чистими, а благословення з небес – постійними.

Деніел Тайлер, товариш пророка, згадує важливий випадок: «У той час, коли Вільям Сміт та інші повстали проти пророка в Кертленді, я був присутній на зборах, … де головував Джозеф. Увійшовши в приміщення школи майже перед самим початком зборів і пильно придивившись до Божого чоловіка, я помітив сум на його обличчі й сльози, які текли по щоках. Через кілька хвилин проспівали гімн і він відкрив збори молитвою. Однак замість того, щоб повернутися обличчям до присутніх, він повернувся спиною і став на коліна, повернувшись до стіни. Я думаю, що він зробив це, щоб приховати смуток і сльози.

Я чув, як моляться чоловіки й жінки – особливо чоловіки – як ті, які не мають ні освіти, ні видатних розумових здібностей, так і ті, які є дуже освіченими і красномовними, але ніколи до того часу я не чув, щоб людина зверталася до свого Творця так, нібито Він був присутнім і слухав подібно до того, як добрий батько слухає слухняного сина, який розповідає про свої негаразди. Джозеф у той час був неосвіченим, але молитва, яка в значній мірі лунала від імені людей, які звинувачували його у відході від істинного шляху й у гріху, була про те, щоб Господь простив їх і відкрив їхні очі, щоб вони могли бачити правильно. Молитва, про яку я розповідаю, на мою скромну точку зору, містила небесні знання й красномовність. В ній не було вихваляння, ні гучного голосу, сповненого ентузіазму, але то був спокійний тон розмови, ніби людина звертається до присутнього друга. Мені здалося, ніби в ту мить зникла завіса, і я міг бачити Господа, який стояв лицем до найсмиреннішого з Його служителів, яких я тільки бачив. Це була найдовершенніша з усіх молитов, які я коли-небудь чув»20.

Коли наближався час Спасителевої смерті й Воскресіння, він промовив свою велику Заступницьку молитву. Похваливши Своїх апостолів перед Батьком і помолившись за них, Він потім молився за всіх тих, хто повірить у Нього через їхні слова, і благав Батька за всіх нас. Він молився, щоб усі ми були, як єдине, як єдиним є Він з Небесним Батьком, і щоб світ повірив, що Його було послано Батьком21.

Ніколи не підносилося більш проникливої молитви за ту, яку промовив Сам Спаситель у Гефсиманському саду. Він відіслав апостолів, став на коліна й молився: «Отче, як волієш, – пронеси мимо мене цю чашу! Та проте – не Моя, а Твоя нехай станеться воля!»22 Було б добре, якби всі ми у своїх молитвах наслідували взірець, даний у молитві в Гефсиманії: «Не Моя, а Твоя нехай станеться воля». Отже, цим ми визнаємо свою відданість і покору першочерговим цілям Господа в нашому житті. Як Він сказав: «Коли ж у Мені перебувати ви будете, а слова Мої позостануться в вас, то просіть чого хочете, – і станеться вам»23. Яким славетним для кожного з нас буде день, коли ми будемо молитися з упевненістю, що «коли чого попросимо згідно волі Його, то він слухає нас»24.

Я щиро сподіваюся, що коли ми промовляємо наші щоденні молитви, то не забуваємо просити, щоб Господні благословення постійно перебували з нашим улюбленим провідником, Президентом Гордоном Б. Хінклі. Ніхто з нас до кінця не знає, навіть його радники, якими важкими є його тягарі, і якою великою відповідальність. Я свідчу про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Буття 4:26.

  2. Див. 2 Нефій 32:9; 3 Нефій 20:31.

  3. Матвій 6:9–13.

  4. Див. Лука 22:41.

  5. Hymns, no. 145.

  6. Див. Лука 18:10–14.

  7. Див. УЗ 25:12.

  8. Див. Єремія 29:13.

  9. Див. Енош 1:4.

  10. Лука 22:44.

  11. Див. УЗ 9:7.

  12. Алма 5:46.

  13. Див. Псалми 35:13.

  14. Див. Алма 34:20–27.

  15. Див. Матвій 6:8.

  16. 3 Нефій 18:21.

  17. Adapted from Tal D. Bonham, The Treasury of Clean Church Jokes, as quoted in Cal and Rose Samra, eds., Holy Humor (1997), 23.

  18. Andre K. Anastasiou, in Conference Report, Oct 1946, 26.

  19. Матвій 5:44.

  20. Juvenile Instructor, Feb. 1892, 127–28.

  21. Іоанн 17:21.

  22. Лука 22:42.

  23. Іоанн 15:7.

  24. 1 Іоанна 5:14.