Інші джерела
Віра


Віра

Апостол Павло навчав, що “віра то підстава сподіваного, доказ небаченого” (Євреям 11:1; див. також Переклад Джозефа Сміта, Євреям 11:1). Алма зробив схожу заяву: “Якщо ви маєте віру, ви сподіваєтеся на те, чого не видно, але що є істинним” (Алма 32:21).

Віра є джерелом дії і сили. Щоразу, працюючи над гідною метою, ви виявляєте віру. Ви виявляєте своє сподівання на щось, чого ви ще не можете побачити.

Віра в Господа Ісуса Христа

Щоб ваша віра вела вас до спасіння ви маєте бути зосереджені на Ісусі Христі (див. Дії 4:10–12; Мосія 3:17; Мороній 7:24–26; Уложення віри 1:4). Ви можете виявляти віру в Христа, якщо маєте впевненість, що Він існує, правильне уявлення щодо Його характеру і знання, що ви намагаєтесь жити за Його волею.

Мати віру в Ісуса Христа означає повністю на Нього покладатися: довіряти Його безмежній владі, розуму і любові. Це включає віру в Його вчення. Віра в Нього означає, що хоча ми всього не розуміємо, Він розуміє все. Пам’ятайте, що завдяки тому, що Він відчув усі наші страждання, горе і недуги, Він знає, як допомогти вам піднятися над вашими щоденними труднощами (див. Алма 7:11–12; УЗ 122:8). Він “світ переміг” (Іван 16:33) і підготував шлях для вас, щоб отримати вічне життя. Він завжди готовий допомогти вам, якщо ви пам’ятаєте Його прохання: “Звертайтеся до Мене в кожній думці; не вагайтеся, не бійтеся” (УЗ 6:36).

Життя за вірою

Віра набагато більша за пасивне вірування. Ви висловлюєте свою віру через дію—через спосіб свого життя.

Спаситель пообіцяв: “Якщо ви матимете віру в Мене, то матимете силу робити все, що Я вважаю за необхідне” (Мороній 7:33). Віра в Ісуса Христа може спонукати вас слідувати Його досконалому прикладу (див. Іван 14:12). Ваша віра може вести вас до хороших справ, до слухняності заповідям до каяття у своїх гріхах (див. Якова 2:18; 1 Нефій 3:7; Алма 34:17). Ваша віра може допомогти вам подолати спокусу. Алма порадив своєму синові Геламану: “учи їх протистояти всім спокусам диявола з їхньою вірою в Господа Ісуса Христа” (Алма 37:33).

Господь зробить багато чудес у вашому житті відповідно до вашої віри (див. 2 Нефій 26:13). Віра в Ісуса Христа допомагає вам отримувати через Його спокуту духовне і фізичне зцілення (див. 3 Нефій 9:13–14). Коли настануть часи випробувань, віра може дати вам сили просуватися уперед і з мужністю дивитися на труднощі. Навіть коли майбутнє здається непевним, віра у Спасителя може принести вам спокій (див. Римлянам 5:1; Геламан 5:47).

Зміцнення своєї віри

Віра є даром від Бога, але, щоб зберігати свою віру сильною, ви маєте живити її. Віра схожа на м’яз вашої руки. Якщо ви тренуєте його, він міцнішає. Якщо ви вішаєте руку на перев’яз і лишаєте її так, м’яз стає слабким.

Ви можете живити дар віри, молячись Небесному Батькові в ім’я Ісуса Христа. Коли ви висловлюватимете вдячність своєму Батькові і коли ви проситимете у Нього благословень, яких потребуєте ви та інші, ви наближатиметесь до Нього. Ви наближатиметесь до Спасителя, чия спокута уможливлює для вас прохання милості (див. Алма 33:11). Ви будете також чутливі до тихого провідництва Святого Духа.

Ви можете зміцнити свою віру шляхом дотримання заповідей. Як усі благословення від Бога, віра отримується і зростає через особисту послушність і праведні вчинки. Якщо ви бажаєте збагатити свою віру до найвищого можливого ступеня, ви маєте дотримуватися завітів, які склали.

Ви можете також розвивати свою віру, вивчаючи Писання і слова пророків останніх днів. Пророк Алма навчав, що слово Бога допомагає зміцнити віру. Порівнюючи слово з насінням, він сказав, що “бажання повірити” може “дати місце” для слова, щоб воно було “посіяне у вашому серці”. Потім ви відчуєте, що це слово хороше, бо воно почне збільшувати вашу душу і освітлювати ваше розуміння. Це зміцнюватиме вашу віру. Якщо ви постійно живитимете слово у своєму серці, “з великою старанністю, і з терпінням, сподіваючись на плід його, воно пустить коріння; і знайте, це буде дерево, що проростає у вічне життя” (Див. Алма 32:26–43).