Інші джерела
Причастя


Причастя

Увечері перед Своїм розп’яттям Ісус Христос зустрівся зі Своїми апостолами і установив причастя. “Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене! По вечері так само ж і чашу, говорячи: Оця чаша Новий Заповіт у Моїй крові, що за вас проливається” (Лука 22:19–20). Після Свого воскресіння Він установив причастя серед нефійців (див. 3 Нефій 18:1–11).

Сьогодні ми приймаємо хліб і воду в пам’ять спокутної жертви Ісуса Христа. Цей обряд є суттєвою частиною нашого поклоніння і нашого духовного розвитку. Чим більше ми обмірковуємо його значення, тим святішим для нас він стає.

Згадування про Спасителя і Його спокуту

Причастя дає вам нагоду із вдячністю згадати про життя, служіння і спокуту Сина Бога.

З переломленням хліба ви згадуєте Його тіло. Ви можете пригадати Його фізичні страждання, особливо—Його страждання на хресті. Ви можете пригадати, що завдяки Його милості і благодаті воскреснуть усі люди, і їм буде надана можливість вічно жити разом з Богом.

З допомогою маленької чашечки води ви можете пригадати, що Спаситель пролив Свою кров у великих духовних стражданнях і муках, які розпочалися у Гефсиманському саду. Там Він сказав: “Обгорнена сумом смертельним душа Моя!” (Матвій 26:38). Скорившись волі Батька, Він страждав більше, ніж ми можемо збагнути: “Кров виступи[ла] з кожної пори, таким[и] великим[и] бу[ли] його страждання за злочестивість і мерзоти його народу” (Мосія 3:7). Ви можете згадати, що завдяки пролиттю Своєї крові Ісус Христос спас вас і всіх людей від того, що Писання називають “первісн[ою] вин[ою]” гріха Адама (Мойсей 6:54). Ви можете пригадати, що Він також страждав за гріхи, скорботи і біль усіх дітей Небесного Батька, забезпечуючи відпущення гріхів тим, хто кається і живе за євангелією (див. 2 Нефій 9:21–23).

Поновлення завітів і обіцяних благословень

Коли ви приймаєте причастя, то свідчите Богові, що пам’ятатимете Його Сина і після цього короткочасного священного обряду. Ви обіцяєте пам’ятати Його завжди. Ви свідчите, що хочете взяти на себе ім’я Ісуса Христа і будете виконувати Його заповіді. Приймаючи причастя і беручи такі зобов’язання, ви поновлюєте свій завіт хрищення (див. Мосія 18:8–10; УЗ 20:37).

Дотримуючись завіту хрищення, ви отримуєте великі благословення. Якщо ви поновлюєте його, Господь поновлює обіцяне відпущення ваших гріхів. Очищені від гріха, ви готові, “щоб Його Дух міг завжди бути з [вами]” (УЗ 20:77). Постійне спілкування з Духом є одним з найбільших дарів, що ви можете отримати у смертному житті. Дух направлятиме вас на шляхи праведності і спокою, вестиме до вічного життя з вашим Батьком на Небесах та Ісусом Христом.

Гідне прийняття причастя

Готуючись щотижня до причастя, знайдіть час перевірити своє життя і покаятися у своїх гріхах. Щоб приймати причастя, вам не треба бути досконалим, але вам треба мати у своєму серці дух покори і покаяння. Щотижня ви маєте готуватися до цього священного обряду зі скрушеним серцем і упокореним духом (див. 3 Нефій 9:20).

Якщо ви наближаєтесь до причастя з благоговінням і серйозністю, яких воно вимагає, воно стає щотижневою нагодою для самоаналізу, покаяння і поновлення відданості—джерелом сили і постійного нагадування про спокуту Спасителя.