Інші джерела
Спасіння


Спасіння

Розмовляючи з іншими християнами, ви можете іноді почути запитання: “Чи ви спасенні?” Ті, хто ставить це запитання, зазвичай мають на увазі щиру сповідь, або проголошення, що ви прийняли Ісуса Христа, як свого особистого Господа і Спасителя. Ставлячи це запитання, вони виявляють свою віру в такі слова, написані апостолом Павлом:

“Бо коли ти устами своїми визнаватимеш Ісуса за Господа, і будеш вірувати в своїм серці, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся. Бо серцем віруємо для праведности, а устами ісповідуємо для спасіння” (Римлянам 10:9–10).

Відповідь на запитання “Чи ви спасенні?”

У Посланні до Римлян 10:9–10 слова спасешся і спасіння означають завітні стосунки з Ісусом Христом. Завдяки завітним стосункам, при умові нашої слухняності, нам забезпечено спасіння від вічних наслідків гріха. Кожен вірний святий останніх днів є спасенним у цьому значенні. Ми навернені до відновленої євангелії. Завдяки обряду хрищення, ми вступили у завітні стосунки зі Спасителем, взявши на себе Його ім’я. Ми поновлюємо наш завіт хрищення, коли приймаємо причастя.

Різні значення слова спасіння

У доктрині Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів слова спасенний і спасіння мають різні значення. Згідно цьому ваша відповідь на запитання “Чи ви спасенні?” буде або “Так”, або “Так, але при умові”. Подальші пояснення виділяють шість різних значень слова спасіння.

Спасіння від фізичної смерті. Усі люди зрештою вмирають. Але завдяки спокуті і воскресінню Ісуса Христа усі люди воскреснуть, спасенні від фізичної смерті. Павло свідчив: “Як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть” (1 Коринтянам 15:22).

Спасіння від гріха. Аби бути очищеним від гріха завдяки спокуті Спасителя, ви маєте виявляти віру в Ісуса Христа, покаятися, христитися і отримати дар Святого Духа (див. Дії 2:37–38). Якщо ви христилися і через належне повноваження священства отримали Святого Духа, умовно ви вже спасенні від гріха. Ви не будете повністю спасенними від гріха, доки не скінчите своє земне життя, витерпівши з вірою до кінця.

Зверніть увагу, що ви не можете бути спасенні у своєму гріху; ви не можете отримати безумовне спасіння просто проголошуючи свою віру у Христа з розумінням, що ви неминуче скоюватимете гріхи упродовж решти свого життя (див. Алма 11:36–37). Завдяки милості Бога ви можете бути спасенні від своїх гріхів (див. Геламан 5:10–11). Щоб отримати це благословення, ви маєте виявляти віру в Ісуса Христа, старатися виконувати заповіді, залишити гріх і відновлювати своє покаяння і очищення через обряд причастя.

Бути народженим знову. Іноді вас можуть запитати, чи не народилися ви знову. У Писаннях часто зустрічається принцип духовного народження знову. Новий Завіт містить учення Ісуса, що ми повинні “народит[ися] згори [знову]” і якщо ми не “роди[лися] з води й Духа, [ми] не може[мо] ввійти в Царство Боже” (Іван 3:3, 5). Це вчення підтверджене в Книзі Мормона: “Все людство, так, чоловіки і жінки, всі народи, коліна, язики і люди, повинні народитися знову; так, народитися від Бога, змінити свій тілесний і занепалий стан на стан праведності, будучи спокутуваними Богом, стаючи Його синами і дочками; і так вони стають новими створіннями; і якщо вони не зроблять цього, вони ніяк не зможуть успадкувати царство Бога” (Мосія 27:25–26).

Це повторне народження є процесом, що відбувається після вашого хрищення і отримання дару Святого Духу. Воно приходить у результаті нашого бажання “увійти в завіт з нашим Богом, щоб виконувати Його волю, і бути послушними Його заповідям у всьому, що Він заповідатиме нам, у всі наші дні, що залишилися” (Мосія 5:5). У такому разі наші “серця змінилися через віру в Його ім’я; отже, [ми] народилися від Нього” (Мосія 5:7). Якщо ви христилися і отримали дар Святого Духа, склавши завіт взяти на себе ім’я Ісуса Христа, ви можете казати, що народилися знову. І ви можете поновлювати це повторне народження, приймаючи причастя кожного Суботнього дня.

Спасіння від незнання. Багато людей живе у стані темряви, не знаючи світла відновленої євангелії. Вони “утрим[ані] від істини, бо вони не знають, де знайти її” (УЗ 123:12). Як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів ви спасенні від цього стану. Ви знаєте про Бога Батька, Ісуса Христа, знаєте мету життя, план спасіння і свої вічні можливості. Ви можете жити як учень Спасителя, який проголосив: “Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя” (Іван 8:12).

Спасіння від другої смерті. Писання іноді кажуть про спасіння від другої смерті. Друга смерть є остаточною духовною смертю, станом відсічення від праведності й позбавлення місця у будь-якому з царств слави (див. Алма 12:32; УЗ 88:24). Ця друга смерть не відбудеться до Останнього суду і трапиться з дуже невеликою кількістю людей (див. УЗ 76:31–37). Майже кожній особі, яка будь-коли жила на землі, гарантовано спасіння від другої смерті (див. УЗ 76:40–45).

Вічне життя, або піднесення. У Писаннях слова спасенний і спасіння часто стосуються вічного життя, або піднесення (див. Авраам 2:11). Вічне життя—це знати Небесного Батька та Ісуса Христа і перебувати з Ними вічно—успадкувати місце у найвищому ступені Целестіального царства (див. Іван 17:3; УЗ 131:1–4; 132:21–24). Щоб отримати цей великий дар, ми повинні робити більше, ніж покаятися у своїх гріхах, христитися і бути конфірмованими відповідною владою священства. Чоловіки мають отримати Мелхиседекове священство, а всі члени Церкви повинні вступити у храмі в священні завіти, включаючи шлюб на вічність, і дотримуватися їх.

Якщо ми застосовуємо слово спасіння в розумінні вічного життя, жоден з нас не може сказати, що ми спасенні у смертному житті. Цей славетний дар може надійти тільки після Останнього суду.