Інші джерела
Милість


Милість

Наш Небесний Батько знає наші слабкості і гріхи. Коли Він прощає нам гріхи і допомагає повернутися і перебувати у Його присутності, Він виявляє до нас милість.

Може здатися, що таке співчуття вступає у конфлікт із законом справедливості, який каже, що ніщо нечисте не може жити з Богом (див. 1 Нефій 10:21). Але спокута Ісуса Христа уможливила для Бога “бути досконалим, справедливим Богом, і милосердним Богом також” (Алма 42:15).

Отримання Божої милості

Коли Спаситель став на наше місце і виніс покарання за наші гріхи, Він задовольнив вимоги справедливості. Завдяки Його самовідданому вчинку Батько може милосердно зупинити наше покарання і запросити нас у Свою присутність. Для отримання Господнього прощення ми маємо щиро покаятися у своїх гріхах. Як навчав пророк Алма: “справедливість виконує всі свої вимоги, і також милість пред’являє права на все своє; і таким чином, ніхто, окрім тих, хто істинно покаявся, не буде спасенним” (Алма 42:24; див. також вірші 22–23, 25).

Прощення гріха є не тільки даром милості від Небесного Батька та Ісуса Христа. Кожне благословення, що ви отримуєте через акт милості, перевищує те, чого ви будь-коли могли б заслужити самі. Мормон навчав: “Все, що є добре, походить від Христа; інакше б люди були павшими, і ніщо добре не могло б прийти до них” (Мороній 7:24). Наприклад, коли Небесний Батько чує і відповідає на ваші молитви, коли ви отримуєте провідництво від Святого Духа і коли ви через владу священства зціляєтесь від хвороби, ви є отримувачем Божої милості. Хоча всі ці благословення надходять у результаті вашої слухняності, ви ніколи не могли б отримати їх тільки своїми власними силами. Вони є милостивими дарами від люблячого і співчутливого Батька.

Виявлення милості до інших

Говорячи про Своїх учнів, Спаситель заповідав: “Будьте ж… милосердні, як і Отець ваш милосердний” (Лука 6:36). У своїх стосунках з іншими ви можете наслідувати приклад милості свого Небесного Батька. Старайтеся очистити своє життя від зухвальства, гордині та чванства. Шукайте способів бути співчутливим, шанобливим, вибачливим, лагідним і терплячим, навіть коли ви знаєте провину інших. Якщо ви робитимете так, це служитиме прикладом для інших ставати більш милостивим, і ви матимете більше прав на милість Бога.