Інші джерела
Піст і пожертвування від посту


Піст і пожертвування від посту

Поститися означає добровільно не приймати їжі і питва упродовж певного часу. Піст, супроводжуваний щирою молитвою, може допомогти вам та іншим підготуватися до отримання Божих благословень.

Цілі посту

Одного разу Спаситель вигнав диявола з дитини і використав цей випадок, щоб навчати Своїх учнів щодо сили молитви і посту. Його учні запитали Його: “Чому ми не могли його вигнати?” Ісус відповів: “Через ваше невірство. Бо поправді кажу вам: коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: Перейди звідси туди, то й перейде вона, і нічого не матимете неможливого! Цей же рід не виходить інакше, як тільки молитвою й постом”. (Див. Матвій 17:14–21).

Це оповідання вчить, що молитва і піст можуть дати додаткову силу тим, хто дає і отримує благословення священства. Цю розповідь можна також застосувати до ваших особистих зусиль жити за євангелією. Якщо у вас є слабкість, або гріх, який ви намагаєтеся подолати, можливо, аби отримати допомогу чи прощення, якого ви бажаєте, вам потрібно поститися і молитися. Подібно до демона, якого вигнав Христос, ваші труднощі можуть бути такого роду, що їх можна подолати тільки завдяки молитві і посту.

Ви можете поститися для багатьох цілей. Пощення є одним із способів поклоніння Богові і висловлення Йому вдячності (див. Лука 2:37; Алма 45:1). Ви можете поститися, коли просите Небесного Батька благословити хворого чи страждаючого (див. Матвій 17:14–21). Пощення може допомогти вам і тим, кого ви любите, отримати особисті одкровення і стати наверненими до істини (див. Алма 5:46; 6:6). Через піст ви можете отримати силу протистояти спокусі (див. Ісая 58:6). Ви можете поститися, коли намагаєтесь упокоритися перед Богом і виявити віру в Ісуса Христа (див. Омній 1:26; Геламан 3:35). Ви можете поститися, щоб отримати провідництво, коли ділитесь євангелією, і щоб звеличувати церковні покликання (див. Дії 13:2–3; Алма 17:3, 9; 3 Нефій 27:1–2). Пощення може супроводжувати праведний смуток чи жалобу (див. Алма 28:4–6; 30:1–2).

Пісна неділя

Церква призначає одну неділю кожного місяця, зазвичай першу неділю, як день посту. При правильному дотриманні пісної неділі ми утримуємося від їжі й пиття протягом двох послідовних прийомів їжі, відвідуємо збори свідчень, що проводяться у пісну неділю, і віддаємо пожертвування від посту, щоб допомогти нужденним.

Ваші пожертвування від посту повинні дорівнювати щонайменше грошовому еквіваленту двох прийомів їжі, яку ви могли б спожити. Якщо можливо, будьте щедрими і давайте набагато більше за цю суму.

Крім дотримання днів посту, встановлених провідниками Церкви, ви можете поститися в будь-який інший день, відповідно до ваших потреб і потреб інших людей. Однак, ви не повинні поститися дуже часто або занадто довго.

Правильний піст

У Проповіді на Горі Ісус навчав правильному проведенню посту. Він виступав проти лицемірів, які коли постяться, “зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони”. Ви не повинні влаштовувати демонстрацію власної праведності, розраховану на оточуючих, а поститися “Отцеві своєму, що в таїні; і Отець [ваш], що бачить таємне, віддасть [вам] явно” (Матвій 6:16–18).

Пророк Ісая також навчав щодо істинного духу посту: “Чи ж ось це не той піст, що Я вибрав його: розв’язати кайдани безбожности, пута ярма розв’язати й пустити на волю утиснених, і всяке ярмо розірвати? Чи ж не це, щоб вламати голодному хліба свого, а вбогих бурлаків до дому впровадити? Що як побачиш нагого, щоб вкрити його, і не сховатися від свого рідного?” (Ісая 58:6–7).

Ісая також свідчив про благословення, які приходять, коли ми слухаємося закону посту: “Засяє тоді, мов досвітня зоря, твоє світло, і хутко шкірою рана твоя заросте, і твоя справедливість ходитиме перед тобою, а слава Господня сторожею задньою! Тоді кликати будеш і Господь відповість, будеш кликати і Він скаже: Ось Я… Якщо… будеш давати голодному хліб свій, і знедолену душу наситиш, тоді то засвітить у темряві світло твоє, і твоя темрява ніби як полудень стане, і буде Господь тебе завжди провадити, і душу твою нагодує в посуху, кості твої позміцняє, і ти станеш, немов той напоєний сад, і мов джерело те, що води його не всихають” (Ісая 58:8–11).