Інші джерела
План спасіння


План спасіння

У доземному існуванні Небесний Батько підготував план, що мав дозволити нам стати схожими на Нього і отримати повноту радості. Писання посилаються на цей план, як на “план спасіння” (Алма 24:14; Мойсей 6:62), “великий план щастя” (Алма 42:8), “план спокутування” (Кн. Якова 6:8; Алма 12:30) і “план милості” (Алма 42:15).

План спасіння являє повноту євангелії. Він містить у собі сотворіння, Падіння, спокуту Ісуса Христа і всі закони, обряди і вчення євангелії. У плані Небесного Батька суттєвими також є моральна свобода волі, здатність вибирати і діяти самостійно. Завдяки цьому плану ми можемо стати досконалими через спокуту, отримати повноту радості і вічно жити в присутності Бога. Наші сімейні стосунки можуть тривати вічно.

Ви є учасниками плану Небесного Батька, і ваш вічний досвід можна розділити на три головні частини: доземне життя, смертне життя і життя після смерті. Після того як ви зрозумієте цей план, ви знайдете відповідь на запитання, які ставить так багато людей: Звідки ми прийшли? Чому ми тут? Куди ми підемо після цього життя?

Доземне життя

Перед тим як народитися на землі, ви жили в присутності вашого Небесного Батька, як Його духовні діти. У доземному існуванні ви були присутніми на нараді разом з іншими духовними дітьми Небесного Батька. На цій нараді Небесний Батько представив Свій великий план щастя (див. Авраам 3:22–26).

У відповідності з планом щастя, доземний Ісус Христос, Первонароджений духовний Син Батька, склав завіт бути Спасителем (див. Мойсей 4:2; Авраам 3:27). Тим, хто пішов за Небесним Батьком та Ісусом Христом, було дозволено прийти на землю, зазнати земне життя і вдосконалюватися до вічного життя. Інший духовний син Бога, Люцифер, повстав проти плану і “прагнув знищити свободу вибору людини” (Мойсей 4:3). Він став Сатаною і разом зі своїми послідовниками був вигнаний з небес і позбавлений привілеїв отримання фізичного тіла і смертного життя (див. Мойсей 4:4; Авраам 3:27–28).

Упродовж доземного життя ви розвивали свою особистість і збільшували свої духовні здібності. Благословенні даром свободи волі, ви приймали важливі рішення, такі як слідувати планові Небесного Батька. Ці рішення вплинули на ваше життя тоді і зараз. Ви порозумнішали і навчилися любити істину і приготувалися, щоб прийти на землю, де ви могли б продовжувати вдосконалюватися.

Смертне життя

Зараз ви живете смертним життям. Ваш дух об’єднаний з вашим тілом, що надає вам можливість рости і розвиватися у спосіб, який був недосяжним для вас у доземному житті. Ця частина вашого існування є періодом навчання, під час якого ви можете випробувати себе, обрати прийти до Христа і підготуватися, щоб бути гідним вічного життя. Це є також час, коли ви можете допомогти іншим знайти істину і отримати свідчення про план спасіння.

Життя після смерті

Коли ви помрете, ваш дух потрапить у духовний світ і чекатиме воскресіння. Під час воскресіння ваші дух і тіло знову об’єднаються, вас судитимуть і приймуть у Царство слави. Слава, яку ви успадкуєте, залежатиме від ступеня вашого навернення і вашої слухняності Господнім заповідям (див. “Царства слави”, сс. 178–180). Вона залежатиме від того, яким чином ви “сприйняли свідчення Ісуса” (УЗ 76:51; див. також вірші 74, 79, 101).

Благословення завдяки знанню плану

Свідчення про план спасіння може дати вам надію і мету, коли ви боротиметесь з випробуваннями життя. Вас може заспокоїти знання, що ви є дитиною Бога і що перед тим, як народитися на землі, ви жили в Його присутності. Знаючи, що ваші вчинки під час смертного життя впливають на вашу вічну долю, ви можете зрозуміти значення вашого теперішнього життя. Із цим знанням ви можете базувати важливі рішення на вічних істинах, а не на змінних обставинах життя. Ви можете постійно поліпшувати стосунки з членами сім’ї, зазнаючи радості від обіцяння, що ваша сім’я може бути вічною. Ви можете радіти у своєму свідченні про спокуту і Господні заповіді, обряди, завіти і вчення, знаючи, що “той, хто чинить діяння праведності, отримає свою винагороду, саме мир у цьому світі і вічне життя у тому світі, що прийде” (УЗ 59:23).