Інші джерела
Сатана


Сатана

Сатана, якого також називають супротивником чи дияволом, є ворогом праведності й тих, хто прагне слідувати за Богом. Він є духовним сином Бога, який колись був ангелом “у повноваженні в присутності Бога” (УЗ 76:25; див. також Ісая 14:12; УЗ 76:26–27). Але на доземній Нараді на Небесах Люцифер, так звали тоді Сатану, повстав проти Небесного Батька і плану спасіння. У цьому бунті проти Бога Сатана “прагнув знищити свободу вибору людини” (Мойсей 4:3). Він сказав: “Я викуплю все людство, так що жодна душа не пропаде, і певно я зроблю це; тож дай мені Твою шану” (Мойсей 4:1).

Сатана переконав “третину воїнства небесного” відвернутися від Батька (УЗ 29:36). У результаті цього бунту Сатана і його послідовники були відсічені від присутності Бога і позбавлені благословення отримання фізичного тіла (див. Об’явлення 12:9). Вони були також позбавлені можливості отримати будь-яку спадщину в царстві слави.

Небесний Батько, аби частково збільшити наш досвід у смертному житті, дозволяє Сатані та його послідовникам спокушати нас (див. 2 Нефій 2:11–14; УЗ 29:39). Оскільки Сатана “прагне всіх людей зробити так само нещасними, як сам” (2 Нефій 2:27), він разом зі своїми послідовниками намагається відвести нас від праведності. Він влаштовує найсерйозніше протистояння найважливішим частинам плану щастя Небесного Батька. Наприклад, він намагається зганьбити Спасителя і священство, зародити сумнів щодо сили спокути, підробити одкровення, відвернути нас від істини і заперечувати особисту відповідальність. Він намагається зруйнувати сім’ю шляхом змішування статі, підтримки статевих стосунків поза шлюбом, висміювання шлюбу і відохочування народження дітей одруженими дорослими, які могли б виховати дітей у праведності.

Ви не повинні поступатися спокусам Сатани. У вас є сила, щоб вибирати добро всупереч злу, і ви завжди можете через молитву шукати Господньої допомоги. (Див. “Спокуса”, сс. 152–154).