Інші джерела
Навчання євангелії


Навчання євангелії

Господь сказав: “Я даю вам заповідь, щоб ви навчали один одного ученню царства. Навчайте старанно і Моя благодать буде з вами, щоб вас було навчено досконаліше в теорії, у принципі, у вченні, у законі євангелії, в усьому, що стосується царства Бога і що вам доцільно зрозуміти” (див. УЗ 88:77–78).

Даючи цю заповідь, Господь дає нам священну відповідальність. Він також веде нас до незліченних можливостей значного служіння. Мало що може зрівнятися з радістю допомоги іншим навчатися та жити за євангелією.

Ця заповідь навчати стосується вас, навіть якщо зараз ви офіційно не покликані вчителем. Ви маєте можливості навчати як член своєї сім’ї, як домашній чи візитний учитель і навіть як співробітник, сусід і друг. Іноді ви навчаєте за допомогою слів, які підготувалися сказати. Іноді, аби поділитися євангельською істиною, ви можете скористатися короткими, незапланованими моментами. Найчастіше ви навчаєте з допомогою прикладу.

Навчати, як навчав Спаситель

У своїх зусиллях навчати євангелії за приклад використовуйте Ісуса Христа. Вивчайте розповіді про Його земне служіння і шукайте шляхів навчати як Він. Він виявив істинну любов і турботу до тих, кому служив. Він зміцнював людей особисто, навчаючи принципів євангелії у спосіб, що мав допомогти їм у їхніх унікальних потребах. У деяких Він пробудив бажання зрозуміти євангелію і жити за нею. Часом Він ставив запитання, що мали допомогти їм застосувати те, чого вони навчилися. Він навчав спасительних істин євангелії, допомагаючи Своїм слухачам зрозуміти те, що вони мали знати, робити і ким бути, аби отримати дар вічного життя.

Якщо ви слідуватимете прикладу Спасителя, ваше навчання живитиме і надихатиме інших, зміцнюватиме їхню віру і даватиме їм упевненість у подоланні життєвих випробувань. Воно заохочуватиме їх залишити гріх і виконувати заповіді. Воно допомагатиме їм прийти до Христа і відчувати Його любов.

Навчайте Духом

Господь сказав: “І Дух буде дано вам молитвою віри; і якщо ви не отримаєте Духа, ви не будете навчати” (УЗ 42:14). Дух, або Святий Дух, є членом Божества. Одна мета Духа—“[явити]… істинність усього” (Мороній 10:4–5). Тільки завдяки впливові Духа навчання євангелії може бути повчальним і надихаючим.

Ваш привілей як учителя євангелії—бути інструментом, за допомогою якого Святий Дух може навчати, свідчити, утішати і надихати. Як навчав пророк Нефій: “коли людина говорить силою Святого Духа, сила Святого Духа доносить це до сердець дітей людських” (2 Нефій 33:1).

Якщо ви готуватиметесь духовно, Святий Дух допомагатиме вам знати, що робити і казати у вашому навчанні. Ви можете підготуватися часто молячись, вивчаючи Писання, живучи за євангелією і будучи смиренними.

Методи навчання

Ваше навчання буде найефективнішим, якщо ви використовуватимете різноманітні методи. Наприклад, аби утримати увагу людей, ви можете поділитися оповіданнями і прикладами та продемонструвати, яким чином євангельські принципи застосовуються в повсякденному житті. Щоб зміцнити розуміння розповідей з Писань і принципів євангелії, ви можете використовувати малюнки і предмети. Завдяки музиці, ви разом з тими, кого навчаєте, можете запросити вплив Святого Духа і висловити почуття, які важко висловити в інший спосіб. Ви можете ставити запитання, що заохочують глибокодумне вивчення і обговорення і допомагають ділитися особистим досвідом. З допомогою простих вправ ви можете допомогти слухачам зосередити їхню увагу.

Розглядаючи застосування особливого методу навчання, поставте собі такі запитання: Чи запросить цей метод вплив Святого Духа? Чи відповідає він святості принципів, яких я навчаю? Чи повчатиме і зміцнюватиме він тих, кого я навчаю?

Пам’ятайте, що як учитель євангелії ви представляєте Господа. Упевніться, що все, що ви робите і кажете, є благоговійним і погоджується з Його волею.

За додатковими ідеями щодо навчання євангелії ви можете звертатися до посібників: “Навчати—немає покликання величнішого” (36123), “Посібник для вчителя” (34595) та “Навчання євангелії і провідництво”, розділ 16 Збірника інструкцій Церкви, Книга 2: Провідники священства і допоміжних організацій (35903).