Інші джерела
Благодать


Благодать

Слово благодать, яке використовується в Писаннях, у першу чергу стосується божественної допомоги і сили, що ми їх отримуємо через спокуту Ісуса Христа. Апостол Петро навчав, що ми повинні “зроста[ти] в благодаті й пізнанні Господа нашого й Спасителя Ісуса Христа” (2 Петра 3:18).

Спасіння через благодать

Внаслідок Падіння кожен зазнає фізичної смерті. Через благодать, що стала досяжною завдяки спокутній жертві Спасителя, усі люди воскреснуть і отримають безсмертя (див. 2 Нефій 9:6–13). Але одне воскресіння не робить нас готовими до вічного життя в присутності Бога. Наші гріхи роблять нас нечистими і непридатними для перебування в присутності Бога, і ми потребуємо Його благодаті, аби очиститися і стати досконалими “після всього, що ми можемо зробити” (2 Нефій 25:23).

Вираз “після всього, що ми можемо зробити” навчає: аби отримати повноту Господньої благодаті й стати гідними перебувати з Ним, необхідно докласти зусиль з нашого боку. Господь заповідав нам слухатися Його євангелії, що включає віру в Нього, покаяння у своїх гріхах, хрищення, отримання дару Святого Духа і терпіння до кінця (див. Іван 3:3–5; 3 Нефій 27:16–20; Уложення віри 1:3–4). Пророк Мороній писав про благодать, яку ми отримуємо, коли приходимо до Спасителя і слухаємося Його вчень:

“Так, прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому, і відриньте від себе всю безбожність; і якщо ви відринете від себе всю безбожність і любитимете Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою, тоді Його благодаті буде достатньо вам, щоб через Його благодать ви могли бути досконалими в Христі; і якщо через благодать Бога ви будете досконалими в Христі, ви ніяк не зможете заперечувати силу Бога.

І ще, якщо ви через благодать Бога досконалі в Христі і не заперечуєте Його силу, тоді ви освячені в Христі благодаттю Бога, через пролиття крові Христа, яка є в завіті Батька для відпущення гріхів ваших, щоб ви стали святими, незаплямованими” (Мороній 10:32–33).

Отримання благодаті упродовж свого життя

Крім потреби в благодаті для свого кінцевого спасіння, ця дозволяюча влада потрібна вам щоденно упродовж всього життя. Коли ви наближатиметесь до свого Небесного Батька у старанності, покорі й лагідності, Він надихатиме і зміцнюватиме вас через Свою благодать (див. Приповісті 3:34; 1 Петра 5:5; УЗ 88:78; 106:7–8). Довіра Його благодаті дозволяє вам удосконалюватися і зростати в праведності. Сам Ісус “не отримав від повноти спочатку, але продовжував від благодаті до благодаті, доки не отримав повноту” (УЗ 93:13). Благодать дозволяє вам допомагати будувати Боже Царство, служіння, якого ви не можете надати тільки завдяки своїй силі чи багатству (див. Іван 15:5; Филип’янам 4:13; Євреям 12:28; Кн. Якова 4:6–7).

Якщо ви колись відчуєте себе розхолодженими або занадто слабкими, аби продовжувати жити за євангелією, згадайте про силу, що ви можете отримати застосувавши владу благодаті. Ви можете знайти спокій і впевненість у таких словах Господа: “Я даю людям слабкість, щоб вони були покірними; і достатньо Моєї благодаті для всіх людей, які упокорюються переді Мною; бо якщо вони упокорюються переді Мною і мають віру в Мене, то Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них” (Етер 12:27).