Інші джерела
Молитва


Молитва

Ви—Боже дитя. Ваш Небесний Батько любить вас і знає ваші потреби, і Він бажає, щоб ви спілкувалися з ним через молитву. Моліться Йому і нікому іншому. Господь Ісус Христос заповідав: “Ви завжди повинні молитися Батькові в Моє ім’я” (3 Нефій 18:19).

Якщо ви зробите звичкою наближатися до Бога в молитві, ви пізнаєте Його і навіть більше наблизитесь до Нього. Ваші бажання стануть більше схожими на Його. Ви будете здатні забезпечити себе та інших благословеннями, що Він вже готовий дати, якщо ви тільки попросите з вірою.

Принципи молитви

Ваш Небесний Батько завжди готовий слухати ваші молитви і відповідати на них. Сила вашої молитви залежить від вас. Якщо ви стараєтесь зробити молитву частиною свого життя, запам’ятайте таку пораду:

Зробіть свою молитву виразною. Пророк Мормон попереджав, що якщо хтось “молитиметься, але не з щирим наміром у серці; так, і це не піде йому на користь, бо Бог не приймає нікого з таких” (Мороній 7:9). Щоб зробити свою молитву виразною, ви повинні молитися із щирістю і “з усією енергією вашого серця” (Мороній 7:48). Будьте уважними, щоб, коли молитесь, “не проказу[вати] зайвого” (див. Матвій 6:7). Приділіть серйозну увагу своїй поставі й словам, які використовуєте.

Використовуйте мову, яка демонструє любов, повагу, благоговіння і близькість. Застосування цього принципу змінюватиметься у відповідності з мовою, якою ви розмовляєте. Незважаючи на мову, принципи лишаються ті самі: Коли молитесь, ви повинні використовувати слова, що відповідно передають люблячі, шанобливі стосунки з Богом. Можливо у вас виникнуть певні труднощі з вивченням мови молитви, але поступово, коли ви молитиметесь і читатимете Писання, вам стане легше.

Завжди висловлюйте подяку Небесному Батькові. Ви маєте “жи[ти] в дякуванні щоденному за великі милості і благословення, якими Він обдаровує вас” (Алма 34:38). Якщо ви знайдете час, щоб згадувати свої благословення, ви зрозумієте, як багато ваш Небесний Батько зробив для вас. Висловіть Йому свою подяку.

Шукайте провідництва і сили Небесного Батька в усьому, що робите. Алма радив своєму синові Геламану: “Так, і волай до Господа за всілякою для тебе підтримкою; так, нехай всі діяння твої будуть для Господа, і куди б ти не пішов, нехай буде це з Господом; так, нехай всі твої думки будуть націлені на Господа; так, нехай любов твого серця буде спрямована на Господа завжди. Радься з Господом в усіх своїх діяннях, і Він направлятиме тебе на добре; авжеж, коли ти лягаєш вночі, лягай з Господом, щоб Він міг доглядати тебе у твоєму сні; і коли ти прокидаєшся вранці, нехай твоє серце буде сповнене подяки до Бога; і якщо ти будеш робити так, ти будеш піднесений в останній день” (Алма 37:36–37; див. також Алма 34:17–26).

Коли молитесь, пам’ятайте про потреби інших. Моліться “за ваш добробут, а також за добробут тих, хто навколо вас” (Алма 34:27). Просіть свого Небесного Батька благословити і утішити нужденних. Просіть Його надихнути і зміцнити Президента Церкви, інших Генеральних авторитетів і ваших місцевих провідників Церкви. Моліться про благополуччя членів сім’ї та друзів. Моліться за керівників уряду. Просіть Господа надихнути і захистити місіонерів і людей, яких вони навчають.

Шукайте провідництва Святого Духа, щоб ви знали, що включати у свої молитви. Святий Дух може навчити вас молитися і керувати вами в тому, що ви кажете (див. Римлянам 8:26; 2 Нефій 32:8). Він може допомагати вам молитися “згідно з волею Бога” (УЗ 46:30).

Звертаючись у молитві з проханням, зробіть усе можливе, аби допомогти у його виконанні. Небесний Батько очікує, що ви робите більше, ніж тільки просите Його про благословення. Якщо вам необхідно прийняти важливе рішення, Він часто вимагатиме, щоб до того, як Він відповість, ви “з’ясува[ли] це повністю своїм розумом” (див. УЗ 9:7–8). Ваші молитви щодо провідництва матимуть лише таку саму ефективність, як ваші зусилля бути сприйнятливим до шепотіння Святого Духу. Ваші молитви щодо вашого благополуччя і благополуччя інших будуть марними, якщо ви “відвернете нужденного і роздягненого, і не навідаєтеся до хворого і стражденного, і не поділитеся вашим майном, якщо воно у вас є, з тими, хто знаходиться в нужді” (Алма 34:28).

Якщо перед вами складне завдання, Небесному Батькові сподобається, якщо ви станете навколішки і попросите по допомогу, а потім підніметесь і підете працювати. Він допомагатиме вам в усіх праведних заняттях, але Він рідко робитиме за вас те, що ви можете зробити самі.

Особиста молитва

У своїй Проповіді на Горі Ісус Христос порадив: “Увійди до своєї комірчини, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно” (Матвій 6:6). Особиста, таємна молитва є суттєвою частиною вашого духовного розвитку.

Принаймні щоранку і щовечора ідіть у місце, де б вас не відволікали. З покорою ставайте навколішки і спілкуйтеся зі своїм Небесним Батьком. Хоча іноді вам треба молитися подумки, часом докладайте додаткових зусиль, аби молитися вголос (див. УЗ 19:28; 20:51).

Пам’ятайте, що молитва є двостороннім спілкуванням. Після закінчення молитви зробіть паузу і послухайте. Часом, коли ви стоятимете на колінах, Небесний Батько буде радити, керувати чи заспокоювати вас.

Ніколи не припускайте думки, що ви не гідні молитися. Ця думка іде від Сатани, який хоче переконати вас, що вам не треба молитися (див. 2 Нефій 32:8). Якщо вам не хочеться молитися, моліться, доки не захочеться.

Спаситель заповідав: “Молись завжди, щоб ти міг вийти переможцем; так, щоб ти міг перемогти Сатану, і щоб ти міг уникнути рук слуг Сатани, які підтримують його роботу” (УЗ 10:5). Хоча ви не можете весь час стояти навколішках в особистій, таємній молитві, ви можете зробити так, щоб ваше серце було “сповнен[е], спрямован[е] в молитві до [Бога] постійно” (Алма 34:27; див. також 3 Нефій 20:1). Упродовж кожного дня ви можете підтримувати постійне почуття любові до свого Небесного Батька і Його Улюбленого Сина. Ви можете безмовно висловлювати вдячність своєму Батькові і просити Його зміцнити вас у ваших обов’язках. У час спокуси і фізичної небезпеки ви можете подумки просити Його про допомогу.

Сімейна молитва

Крім заповіді молитися особисто, Спаситель напучував нас молитися з нашими сім’ями. Він сказав: “Моліться в своїх сім’ях Батькові, завжди в моє ім’я, щоб ваші жінки і ваші діти могли бути благословенні” (3 Нефій 18:21).

Якщо ви одружені, зробіть молитву постійною частиною свого сімейного життя. Зі смиренням ставайте навколішки разом щоранку і щовечора. Надавайте кожному члену сім’ї можливість часто молитися. Об’єднуйтесь у подяці Небесному Батькові за благословення, які Він вам дав. Об’єднуйтесь у вірі, щоб просити необхідні вам благословення і молитися за інших.

Завдяки регулярній сімейній молитві ви з членами сім’ї ставатимете ближче до Бога і одне до одного. Ваші діти навчаться спілкуватися зі своїм Батьком на Небесах. Ви всі будете краще підготовлені служити іншим і протистояти спокусам. Ваш дім буде місцем духовної сили, притулком від згубного впливу світу.

Прилюдна молитва

Часом вас можуть попросити промовити прилюдну молитву, можливо, на церковних зборах чи в класі. Коли ви отримаєте таку нагоду, пам’ятайте, що ви спілкуєтесь з Небесним Батьком, а не читаєте публічну проповідь. Не турбуйтеся, що можуть подумати інші, або що кажете ви. Замість цього помоліться просто і щиро.

Отримання відповідей на молитву

Спаситель навчав: “Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам; бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять йому” (Матвій 7:7–8). Він сказав нефійцям: “І чого б ви не попросили у Батька в моє ім’я, того, що є правильним, віруючи, що отримаєте, ось це буде дано вам” (3 Нефій 18:20).

Небесний Батько чує ваші молитви. Він може не завжди відповідати так, як ви очікуєте, але Він відповідає—у Свій власний час і згідно зі Своєю волею. Оскільки Він знає, що є найкращим для вас, іноді Він може сказати ні, навіть якщо ваші молитви щирі.

Відповіді на молитви приходять багатьма шляхами. Часто нам їх промовляє тихий, лагідний голос Святого Духа (див. “Одкровення”, сс. 80–85). Вони можуть прийти через обставини вашого життя або через добрі вчинки оточуючих людей. Коли ви продовжуватимете наближатися в молитві до Небесного Батька, ви легше розпізнаватимете Його милостиві й мудрі відповіді на ваші благання. Ви виявите, що Він є ваша “охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються” (Псалми 46:2).