2010
‘Дочки в Моєму Царстві’: історія і робота Товариства допомоги
Листопад 2010 р.


“Дочки в Моєму Царстві”: історія і робота Товариства допомоги

Вивчення історії Товариства допомоги і застосування цих знань дає визначення і усвідомлення того, ким ми є—учні і послідовники нашого Спасителя Ісуса Христа.

Зображення
Julie B. Beck

Ці збори—дар усім дочкам Небесного Батька, які бажають пізнати Його думки і волю та зрозуміти свої обов’язки у Його плані. Протягом цього року я відвідала багатьох з вас, і моє серце було зворушене, коли я дивилася вам у вічі, обіймала вас, сміялася з вами, плакала і слухала розповіді про вашу радість, горе та успіх. Кожна з вас є надзвичайно цінною. Кожну знає наш Небесний Батько. Як дочки Бога ви готуєтеся до вічних призначень, і кожна з вас має жіночу сутність, природу та відповідальність. Від вашої відданості залежить успіх сімей, громад, цієї Церкви й дорогоцінного плану спасіння. О дорогі сестри! Як же ми вас любимо і молимося за вас!

Усі ми проходимо дуже особистий земний досвід. Нещодавно я зустрілася з двома сестрами, життя яких показує, як можна бути вірними. Одна сестра живе в центральній Бразилії. Її красивий будинок з червоної цегли, який стоїть у дворі на червоній землі, оточений стіною з червоних блоків, є гаванню та прихистком від зовнішнього світу. Очі її дітей сяють. Вони знають, як співати пісні Початкового товариства, а на стінах її дому висять картини Спасителя, храмів і пророків Бога, вирізані з журналу Ліягона. Вона і її чоловік принесли особисті жертви, аби бути запечатаними в храмі, щоб їхні діти могли народитися в завіті. Вона розповіла мені, що постійно молиться, аби Господь дав їй достатньо наснаги і натхнення, щоб виховати своїх дітей у світлі, істині та силі євангелії.

Інша сестра живе самотньо у малесенькій квартирці на 80-му поверсі будинку в Гонконзі. Вона має деякі фізичні обмеження, але вона бадьора і незалежна. Вона—єдиний член Церкви у своїй родині. На маленькій поличці лежать її Писання, посібники Товариства допомоги та інші церковні книги. У своєму домі вона створила сповнену Духа гавань, і вона є світлом для кожного у своїй філії.

Застереження

Нам відомо, що багато сестер живуть у гнітючих або й небезпечних умовах. Деякі постійно голодують, а деякі змушені щодня збиратися з силами, аби продовжувати жити з вірою, незважаючи на розчарування та зрадництво інших. Через те, що ми живемо в останні дні на цій землі, всюди присутні ознаки великої боротьби. Зростають міфи і припущення стосовно сили, призначення й позиції жінки-святої останніх днів. Найрозповсюдженіші міфи твердять, що ми менш важливі за чоловіків, що ми загалом дуже милі, але необізнані, і що б ми не робили—цього ніколи не буде достатньо, аби бути прийнятими нашим Небесним Батьком. Як сказав апостол Петро, що будуть “учителі неправдиві, що впровадять згубні єресі, відречуться від Владики, що викупив їх”1.

Книга Мормона описує, що відбувається:

“Бо знайте, в той день [Сатана] розгнівається у серцях дітей людських, і збурить їх до злоби проти того, що є добрим.

А других він умиротворить, приспить їх до плотської безпечності так, що вони скажуть: Усе гаразд у Сіоні; так, Сіон процвітає, усе гаразд—і таким чином диявол ошукує їхні душі, і веде їх старанно до пекла.

А ось других він манить і каже їм, що немає пекла; і він каже їм: Я ніякий не диявол, бо такого не існує—і таке він шепоче їм на вухо, доки він не стисне їх своїми жахливими ланцюгами”2.

У кліматі зростаючих нахабства, виправдовування, апатії та звабливості дочки Бога, якщо не будуть пильнувати, молитися й мати Духа, то все більше підпадатимуть ризику стати “жінками, обтяженими гріхами”3, які служать “чужим богам”4. На жаль, через життєві труднощі та популярні у світі єресі багато сестер більше вірять міфам, ніж істині. Їхнє відхилення від Божого плану видно з отриманих даних про те, що багато сестер не роблять найважливіших речей, таких як: молитися і вивчати Писання. Сам Господь сказав, що це “день попередження, а не день багатьох слів”5.

Товариство допомоги було організовано, аби стати захистом і притулком

Для того, щоб пильнувати, навчати і надихати Своїх дочок у ці небезпечні часи, Бог вповноважив Пророка Джозефа Сміта організувати жінок Церкви. Ця божественно встановлена і керована священством організація називається Товариство допомоги.

Мета Товариства допомоги—підготувати дочок Бога до благословень вічного життя шляхом збільшення їхньої віри та особистої гідності, зміцнення сімей і домівок, а також пошуку нужденних і надання їм допомоги.

Товариство допомоги прояснює нашу роботу і об’єднує нас як дочок Бога у захисті Його плану. У цей час хибних уявлень про себе, сум’яття й безладу Товариство допомоги має служити компасом і провідником у навчанні істинам вірних жінок. Праведні жінки прагнуть сьогодні виливу особистого одкровення, аби протистояти хаосу, боротися зі злом і духовним знищенням та здійматися над власними бідами завдяки зростанню віри, зміцненню сімей і домівок, а також надання допомоги іншим.

Історія і робота Товариства допомоги

Наше президентство молилося, постилося, розмірковувало і радилося з пророками, провидцями й одкровителями, аби дізнатися, яких справ від нас очікує Бог, щоб допомогти Його дочкам бути сильними перед лицем “лиха, яке прийде на жителів землі”6. Прийшла відповідь, що сестри Церкви повинні знати і вивчати історію Товариства допомоги. Розуміння історії Товариства допомоги зміцнює основи сутності й гідності вірних жінок.

У зв’язку з цим завершується підготовка видання з історії Товариства допомоги Церкви, яке буде доступним для нашого використання наступного року. В очікуванні цього історії Товариства допомоги надана підвищена увага, зокрема на сторінці візитного вчителювання в Ліягоні. Підготовка цієї історії була натхненним і сповненим одкровення досвідом.

Вивчаючи історію Товариства допомоги, ми дізналися, що Господнє бачення і мета Товариства допомоги—це не сонні збори в неділю. Він мав на увазі дещо набагато, набагато більше, аніж жіночий клуб або групу спілкування по інтересах.

У Його задумі Товариство допомоги має сприяти становленню Його народу і їхній підготовці до храмових благословень. Він встановив цю організацію, щоб залучити Своїх дочок до Його роботи і скористатися їхньою допомогою у розбудові Його царства та зміцненні домівок Сіону.

Історія навчає нас, ким ми є

Ми вивчаємо нашу історію, щоб залишатися тими, ким ми є. У всьому світі серед добрих жінок існує голод щодо розуміння власної сутності, гідності та важливості. Вивчення історії Товариства допомоги і застосування цих знань дає визначення і усвідомлення того, ким ми є—учні і послідовники нашого Спасителя Ісуса Христа. Наша відданість і служіння є ознаками нашого навернення і зобов’язання пам’ятати і наслідувати Його. В липні 1830 року на початку відновлення Його Церкви Господь обрав Свого першого провідника-жінку і сказав в одкровенні до неї: “Я говорю до тебе, Еммо Сміт, дочко Моя; бо істинно Я кажу тобі, усі ті, хто сприймає Мою євангелію, є синами й дочками в Моєму царстві”7.

Історія Товариства допомоги навчає нас того, що Небесний Батько знає Своїх дочок. Він любить їх, Він дав їм особливі обов’язки, і Він звертався до них і скеровував їх протягом їхньої земної місії. Також історія Товариства допомоги підносить і стверджує позицію жінок та демонструє, як вони можуть працювати разом з відданими провідниками священства.

Історія навчає нас, що нам слід робити

Ми вивчаємо нашу історію, аби знати, що нам слід робити. Завдяки нашій історії ми дізнаємося, як підготуватися до благословень вічного життя. Товариство допомоги як організація завжди мала обов’язок об’єднувати енергію сестер у приходах і філіях Сіону. Завдяки зборам Товариства допомоги, служінню візитних учителів і їхнім спільним зусиллям дочки Бога отримують навчання, нагляд і натхнення щодо своїх обов’язків у Господній роботі та царстві. Президенти Товариства допомоги приходів і філій висвячені, аби скеровувати цю роботу.

Рік тому на цих зборах були оголошені правила стосовно зборів Товариства допомоги. Ми з радістю повідомляємо, що в більшості приходів і філій у всьому світі президентства Товариства допомоги і сестри прийняли ці правила й дух, який стоїть за ними. Як радісно було бачити відновлення історичної мети і роботи Товариства допомоги. Ми також побачили збільшення гідності, унікальності та цінності Товариства допомоги, коли всі збори сестер тепер називаються і оголошуються так, як вони є—збори Товариства допомоги. Завдяки правильному використанню зборів Товариства допомоги ми бачимо зростання віри і особистої праведності, зміцнення сімей і домівок, а також надання більшої допомоги сестрами Товариства допомоги. Всі правила стосовно зборів Товариства допомоги, візитного вчителювання та іншої роботи Товариства допомоги беруть основу в історії Товариства допомоги й схвалені Першим Президентством.

Брати участь у роботі спасіння завжди було відповідальністю Товариства допомоги. Від початку відновленої Церкви сестри одразу і завжди відгукувалися на події буденного життя. Саме з Товариства допомоги сестри йдуть служити у Початкове товариство, у Товариство молодих жінок, Недільну школу та інші підрозділи, і вони є маяками світла і чеснот для підростаючого покоління. Особисте служіння підносить кожну окрему сестру, а спільне служіння мільйонів відданих жінок формує потужну силу віри для Господньої роботи. Історія показує, що від початку Відновлення сестри були на передовій у проповідуванні євангелії, і вони продовжують ці зусилля, служачи на місії, готуючи юнаків і дівчат до служіння на місії та запрошуючи своїх друзів, сусідів і членів сім’ї розділити благословення євангелії. З історії ми також дізнаємося, що Пророк Джозеф Сміт використовував збори Товариства допомоги для навчання сестер їхній підготовці до храму. Сьогодні сімейно-історична і храмова робота продовжують бути серед першочергових обов’язків Товариства допомоги.

Розуміння нами своєї історичної мети допомагає жінкам правильно розставляти пріоритети, аби вони “не витрача[ли] гроші на те, що не має цінності, а труд свій—на те, що не може задовольнити”8. Товариство допомоги завжди мало обов’язок робити, як навчав апостол Павло: молодих жінок навчати бути розсудливими, поміркованими і чистими, а заміжніх—навчати любити своїх чоловіків, любити своїх дітей і зміцнювати домівки9. Історія Товариства допомоги навчає нас піклуватися про найнеобхідніше, що збереже і благословить нас, а також про те, що є необхідним, аби самим стати самодостатніми й приносити користь Господньому царству.

Незмінним принципом протягом усієї історії є те, що сестри, які застосовують силу Святого Духа, живуть за натхненням Господа й отримують одкровення для своїх обов’язків.

Історія об’єднує відданих жінок

Ми вивчаємо нашу історію, тому що вона об’єднує відданих жінок. Історія Товариства допомоги—це сповнена Духом історія про сильних, відданих, цілеспрямованих жінок. Будучи складовою відновленої Господньої Церкви, Товариство допомоги зараз знаходиться у більш ніж 170 країнах. Повсюди у світі на жінок у Господній Церкві можуть бути покладені серйозні і важливі обов’язки.

Дівчатка і молоді жінки у Церкві вчаться ставити цілі завдяки програмам “Віра в Бога” і “Особистий розвиток”, які спрямовують їхнє життя до храму і майбутніх обов’язків. У Товаристві допомоги вони продовжують наближатися до храмових благословень і вічного життя, розвиваючи свою віру й особисту праведність, зміцнюючи сім’ї і домівки та знаходячи нужденних і допомагаючи їм. Віддані сестри вчаться робити це без особливих овацій чи визнання за своє служіння. Товариство допомоги застосовує вчення Господа Ісуса Христа, який сказав, що коли ми даємо милостиню (або приношення) таємно, наш Небесний Батько, що бачить таємне, винагородить нас відкрито10.

Завдяки історії та роботі Товариства допомоги ми є частиною величного всесвітнього сестринства молодих і літніх, багатих і бідних, освічених і неграмотних, самотніх і заміжніх—сильних і непохитних дочок Бога.

Знання історії може допомогти нам змінитися

Ми вивчаємо нашу історія, тому що вона допомагає нам змінюватися. Зрештою цінність історії не стільки в датах, часі та місцях. Її цінність в тому, що вона навчає нас принципів, цілей і прикладів, які нам треба наслідувати, й допомагає дізнатися, ким ми є, що нам слід робити. Вона також об’єднує нас у зміцненні домівок Сіону й розбудові на землі Божого царства. Товариство допомоги, якщо скеровується натхненням, може замінити страх, сумніви та егоїзм вірою, надією та милосердям. Якщо ми просуватимемо вперед Господню роботу, історія Товариства допомоги буде продовжувати писатися відданими сестрами в усьому світі. Господь зміцнює Товариство допомоги в наш час і готує для Своїх дочок дивовижне майбутнє.

Я свідчу вам про реальність нашого Небесного Батька і Його Сина, Ісуса Христа. Через Пророка Джозефа Сміта на землі була відновлена євангелія: добра новина про нашу сутність і призначення. В ім’я Ісуса Христа, амінь.