2010
Він навчає нас скинути оболонку тілесної людини
Листопад 2010 р.


Він навчає нас скинути оболонку тілесної людини

Я свідчу про реальність і здатність Спокути Спасителя очищати і робити нас і наші домівки святими.

Зображення
Elder Juan A. Uceda

Одного ранку, як завжди, сім’я зібралася вивчати Писання. Коли всі зійшлися, батько відчув негативний настрій: деякі члени сім’ї виглядали не дуже радісними в очікуванні цього заходу. Було сказано сімейну молитву і коли почалося читання Писань, батько помітив, що одна дочка не мала з собою власного примірника Писань. Він попросив її піти до кімнати і принести свої Писання. Вона неохоче пішла і після певного часу, який здавався вічністю, повернулася, сіла і сказала: “А нам дійсно треба робити це саме зараз?”

Батько подумав, що ворог усієї праведності бажає створити проблеми і не дати вивчати Писання. Батько, намагаючись зберігати спокій, сказав: “Так, нам треба робити це зараз, бо цього від нас хоче Господь”.

Вона відповіла: “Мені щось не хочеться робити це зараз!”

Тоді батько, втративши терпіння, підвищив голос і сказав: “Це мій дім і ми завжди будемо читати Писання у мене вдома!”

Тон і гучність його слів образили дочку і, вхопивши Писання, вона полишила сімейне коло, побігла у свою кімнату і грюкнула дверима. Так завершилося вивчення Писань, у домівці не було відчуття гармонії, і любов теж не дуже там відчувалася.

Батько знав, що він вчинив неправильно, тому пішов до себе в кімнату і став на коліна, щоб помолитися. Він благав Господа про допомогу, усвідомлюючи, що образив одне з Його дітей, дочку, яку він щиро любив. Він просив Господа відновити дух любові і гармонії вдома і дати їм можливість продовжувати сімейні вивчення Писань. Коли він молився, у нього з’явилася думка: “Піди і скажи: “Пробач мені”. Він продовжував щиро молитися, прохаючи про те, щоб Дух Господа повернувся до його дому. І знову прийшла думка: “Піди і скажи: “Пробач мені”.

Він дуже хотів бути гарним батьком і робити те, що вірно, тому він піднявся і пішов до кімнати своєї дочки. Він обережно кілька разів постукав у двері, але відповіді не було. Тому він повільно відчинив двері і побачив, що його дівчинка ридає і схлипує на своєму ліжку. Він став біля неї на коліна і сказав тихим і ніжним голосом: “Пробач мені. Я вибачаюсь за те, що я зробив”. Він повторив: “Пробач мені, я люблю тебе і не хочу тебе ображати”. І потім із вуст дитини вийшов урок, якому Господь хотів його навчити.

Вона припинила плакати, трохи помовчала, взяла свої Писання і почала шукати якогось вірша. Батько дивився, як ті чисті, ніжні рученята перегортали сторінки Писань, сторінка за сторінкою. Вона знайшла вірш, який шукала, і почала дуже повільно читати своїм м’яким голосом: “Бо тілесна людина є ворогом для Бога, і була від падіння Адама, і буде на віки вічні, доки вона не піддасться натхненню Духа Святого, і не скине з себе оболонку тілесної людини, і не стане святою через спокуту Христа Господа, і не стане як дитина, смиренною, лагідною, покірною, терпеливою, сповненою любові, бажаючою підкорятися усьому, що Господь вважає за належне заподіяти їй, саме як дитина підкоряється своєму батькові”1.

Поки він ще стояв на колінах біля її ліжка, на нього зійшло смирення, коли він подумав: “Цей вірш був написаний для мене. Вона дала мені чудовий урок”.

Потім вона поглянула на нього і сказала: “Пробач мені. Пробач мені, татусю”.

І в ту мить батько зрозумів, що вона читала той вірш не для того, щоб застосувати до нього, але до себе. Він обняв її. Любов і гармонія повернулися у той чарівний момент примирення, яке сталося завдяки слову Бога і Святому Духу. Той вірш, який запам’ятався його дочці з її особистого вивчення Писань, торкнувся його серця вогнем Святого Духа.

Мої улюблені брати, наш дім має бути місцем, де може знаходитися Святий Дух. “Лише домівка може зрівнятися із храмом у своїй святості”2. У наших домівках немає місця для тілесної людини. Тілесний чоловік має схильність: “приховувати свої гріхи, чи потурати своїй гордовитості, своєму суєтному честолюбству, чи контролювати душі дітей людських, чи панувати над ними, [і коли він буде] примушувати їх у будь-якій мірі неправедності, ось, небеса віддаляються; Дух Господа засмучується, а коли Він віддалився,—амінь священству чи повноваженню того чоловіка”3.

Ми, носії Ааронового чи Мелхиседекового священства, маємо завжди пам’ятати, що “жодна влада чи жодний вплив не можуть і не повинні підтримуватися через священство інакше, як тільки через переконання, довготерпіння, м’якість, і лагідність, і любов нелицемірну; добротою і чистим знанням, що вельми звеличує душу без лицемірства і без підступності”4.

Суперечки полишать наші домівки і наше життя, коли ми будемо прагнути застосовувати такі риси Христового характеру: “І ви також прощатимете один одному ваші гріхи; бо істинно Я кажу тобі, той, хто не прощає гріхів свого ближнього, коли каже, що він кається, той підводить себе під суд”5. “Пробач мені пробач мені, татусю”.

Господь Ісус Христос, який є Князем миру, навчає нас, як встановити мир в наших домівках.

Він навчає нас бути покірливими або, іншими словами, підкорятися волі чи силі Господа. “Піди і скажи: “Пробач мені”.

Він навчає нас бути лагідними або, іншими словами, бути “стриманими; м’якими; ніжними; не швидкими на гнів чи роздратування; поступливими; терплячими у стражданнях”6.

Він навчає нас бути смиренними або, іншими словами, “невибагливими; скромними; покірливими; замість того, щоб бути гордовитими, зарозумілими, пихатими, чи зухвалими7.

“Пробач мені. Я вибачаюсь за те, що я зробив”.

Він навчає нас бути терплячими або, іншими словами, “вміти переносити нещастя без ремствувань чи вередувань”, або “зберігати спокій, переносячи фізичні страждання чи образи”8.

Він навчає нас бути сповненими любові. “Я люблю тебе і не хочу ображати тебе”.

Так, мої улюблені брати, він навчає нас скинути оболонку тілесної людини, як батько в цій історії, який благав Господа про допомогу. Дійсно, так само як батько огорнув дочку обіймами своєї любові, і Спаситель простягає Свої руки, щоб обняти нас в часи щирого покаяння.

Він навчає нас стати “свят[ими] через спокуту Христа Господа”. І потім ми примиримося з Богом і станемо друзями Богу. Я свідчу про реальність і здатність Спокути Спасителя очищати і робити нас і наші домівки святими, коли ми намагаємося скинути оболонку тілесної людини і слідувати за Ним.

Він—“Агнець Божий”9, Він є Святий та Праведний10, “кликнуть ім’я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру”11. В ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.