2010
Канали зв’язку
Листопад 2010 р.


Канали зв’язку

Аби досягти розвитку, який є метою смертного життя, нам слід використовувати, дотримуючись належного балансу, як особистий канал, так і канал священства.

Зображення
Elder Dallin H. Oaks

Наш Небесний Батько дав Своїм дітям два канали зв’язку з Ним. Ми можемо назвати їх—особистий канал і канал священства. Кожен повинен мати розуміння обох цих важливих каналів зв’язку і скеровуватися ними.

I. Особистий канал

Через особистий канал ми молимося безпосередньо нашому Небесному Батькові і Він відповідає нам через встановлені Ним канали без будь-яких смертних посередників. Ми молимося нашому Небесному Батькові в ім’я Ісуса Христа і Він відповідає нам через Свого Святого Духа та в інші способи. Місія Святого Духа полягає в тому, щоб свідчити про Батька і Сина (див. Іван 15:26; 2 Нефій 31:18; 3 Нефій 28:11), направляти нас до істини (див. Іван 14:26; 16:13), і виявляти нам усе, що нам слід робити (див. 2 Нефій 32:5). Цей особистий канал зв’язку з нашим Небесним Батьком через Його Святого Духа є джерелом нашого свідчення про істину, нашого знання і нашого особистого скерування від люблячого Небесного Батька. Він є важливим елементом Його дивовижного євангельського плану, який дозволяє абсолютно кожній Його дитині отримувати особисте свідчення про його істинність.

Робота прямого особистого каналу зв’язку з нашим Небесним Батьком через Святого Духа залежить від нашої гідності і він є настільки важливим, що нам наказано поновлювати свої завіти, причащаючись кожного Суботнього дня. Виконуючи це, ми стаємо гідними обіцяння, що Його Дух завжди може бути з нами, щоб скеровувати нас.

Щодо цього особистого каналу зв’язку з Господом, то наші переконання й звичаї подібні до переконань і звичаїв тих християн, які заявляють, що між Богом і людиною не потрібні людські посередники, оскільки кожен має прямий доступ до Бога, за принципом, який відстоював Мартін Лютер і, який тепер відомий, як “священство усіх віруючих”. Пізніше я скажу більше про це.

У прийнятті особистих рішень і керуванні сім’єю особистий канал відіграє найважливішу роль. На жаль, деякі члени нашої Церкви недооцінюють потребу в цьому прямому, особистому каналі. Звертаючись за, безсумнівно, важливим, пророчим керівництвом, тобто до каналу священства, який працює, головним чином, для донесення небесних повідомлень щодо справ Церкви, дехто просить своїх провідників священства приймати за них рішення в особистих справах. Рішення, які вони самі мають приймати за натхненням через свої особисті канали. Особисті рішення і керівництво сімейними справами здебільшого розв’язуються через особистий канал.

Я відчуваю спонукання додати ще два застереження, про які ми повинні пам’ятати у зв’язку з цим дорогоцінним особистим каналом зв’язку з нашим Небесним Батьком.

По-перше, особистий канал не працює повною мірою відокремлено від каналу священства. Дар Святого Духа—засіб передачі повідомлень від Бога людині—надається владою священства за дорученням тих, хто тримає ключі священства. Цей дар не приходить просто через бажання або віру. А право на постійне напарництво Духа потрібно підтверджувати кожного Суботнього дня, коли ми гідно причащаємося і поновлюємо свої завіти хрищення бути послушними й служити.

Ми, так само, не можемо покладатися на зв’язок через прямий особистий канал, якщо не прислухаємося до каналу священства, або не в ладах з ним. Господь проголосив, що “сили небес не можуть контролюватися й управлятися інакше, як тільки за принципами праведності” (УЗ 121:36). На жаль, для людей, які порушують Божі заповіді, або не слухають порад своїх провідників священства, притаманно заявляти, що Бог відкрив їм, що вони виправдані у невиконанні деяких заповідей або певних рекомендацій. Такі люди можуть отримувати одкровення або натхнення, але воно приходить не з того джерела, з якого вони гадають. Диявол є батьком брехні і він постійно прагне зруйнувати роботу Бога своїми хитромудрими підробками.

II. Канал священства

На відміну від особистого каналу, завдяки якому наш Небесний Батько безпосередньо спілкується з нами через Святого Духа, канал зв’язку через священство має додаткових і необхідних посередників, якими є наш Спаситель Ісус Христос, Його Церква і призначені Ним провідники.

Завдяки зробленому Ісусом Христом через Його спокутуючу жертву, Він має владу встановлювати умови, які ми повинні виконувати, щоб стати гідними благословень Його Спокути. Саме тому ми маємо заповіді й обряди. Саме тому ми вступаємо у завіти. Саме так ми стаємо гідними обіцяних благословень. Усі вони приходять через милість і благодать Святого Ізраїля, “після всього, що ми можемо зробити” (2 Нефій 25:23).

Під час Свого земного служіння Ісус Христос передав повноваження священства, яке носить Його ім’я, і встановив Церкву, яка також має Його ім’я. У цьому останньому розподілі Його влада священства була відновлена, а Його Церква знову встановлена через небесне служіння пророку Джозефу Сміту. Це відновлене священство і знову встановлена Церква є основними складовими каналу священства.

Канал священства—це канал, за допомогою якого, Бог звертався до Своїх дітей через Писання у минулі часи. І це той канал, через який Він і зараз промовляє через вчення і поради живих пророків і апостолів та інших натхненних провідників. Саме так ми отримуємо необхідні обряди. Саме так ми отримуємо покликання для служіння в Його Церкві. Його Церква—це шлях, а Його священство—це влада, завдяки яким ми маємо привілей брати участь у тих спільних заходах, які є необхідними у виконанні Господньої роботи. Сюди входить проповідь євангелії, будівництво храмів і каплиць та допомога бідним.

Щодо каналу священства, то наші переконання й звичаї подібні до заяв деяких християн про те, що повноважні обряди (таїнства) дуже важливі і повинні виконуватися людиною, яка має владу і вповноважена Ісусом Христом (див. Іван 15:16). Ми також віримо в це, але, звичайно ж, відрізняємося від інших християн тим, звідки ми отримали цю владу.

Деякі члени Церкви або колишні члени нашої Церкви не спромоглися усвідомити значущість каналу священства. Вони недооцінюють важливість Церкви та її провідників і програм. Покладаючись цілковито на особистий канал, вони йдуть своїм шляхом, наміряючись тлумачити вчення і скеровувати конкуруючі церкви всупереч вчень пророків-провідників. Чинячи так, вони віддзеркалюють сучасну ворожість до того, що зневажливо називають “організована релігія”. Люди, які відкидають необхідність в організованій релігії, відкидають роботу Господаря, Який встановив Свою Церкву і покликав її служителів у середині часів та відновив їх у наші дні.

Як навчав апостол Павло, організована релігія, заснована божественним повноваженням, є дуже важливою:

“Щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового:

Аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христової повноти” (Ефесянам 4:12–13).

Усім нам слід пам’ятати слова Господа в сучасному одкровенні про те, що голос слуг Господніх є голосом Господа (див. УЗ 1:38; 21:5; 68:4).

Я відчуваю спонукання додати ще два застереження, про які ми повинні пам’ятати, покладаючись на життєво важливий канал священства.

По-перше, канал священства не заміняє потреби в особистому каналі. Кожному з нас необхідне особисте свідчення про істину. Коли наша віра розвивається, нам доводиться покладатися на слова й віру інших, наприклад, своїх батьків, учителів, або провідників священства (див. УЗ 46:14). Втім, якщо ми запозичуємо своє особисте свідчення про істину в якогось конкретного провідника священства або вчителя, замість того, щоб отримати його через особистий канал, то завжди будемо уразливі для розчарування через дію тієї людини. Коли справа йдеться про справжнє знання або свідчення про істину, ми не повинні залежати від смертного посередника, який стоятиме між нами і нашим Небесним Батьком.

По-друге, подібно до особистого каналу, канал священства не може працювати повною мірою і належним чином заради нас, якщо ми не гідні і не послушні. У багатьох Писаннях говориться: якщо ми продовжуємо серйозно порушувати заповіді Бога, нас буде “відсічен[о] від Його присутності” (Алма 38:1). Коли таке трапляється, Господь і Його слуги ніяк не можуть надати нам духовну допомогу, а самі ми не можемо її здобути.

Історія містить яскравий приклад того, наскільки важливо для Господніх слуг бути налаштованим на сприйняття Духа. Молодий пророк Джозеф Сміт не міг перекладати, коли гнівався або виходив з рівноваги.

Девід Уітмер згадував: “Одного ранку, коли він готувався продовжити переклад, в домі виникла якась проблема, що викликала його обурення. Причиною був певний вчинок його дружини, Емми. Ми з Олівером піднялися наверх, а невдовзі піднявся і Джозеф, щоб продовжити переклад. Але він нічого не міг зробити. Він не міг перекласти жодного складу. Тоді він спустився сходами і вийшов у сад. Там він молився Господу. Відсутній близько години, він повернувся в дім і попросив у Емми пробачення. Після цього він піднявся до нас і ми благополучно продовжили роботу над перекладом. Він нічого не міг робити, якщо не був смиренним і вірним”1.

III. Необхідність мати обидва канали

Я завершу, навівши ще деякі приклади необхідності мати обидва канали, запроваджені Небесним Батьком для спілкування зі Своїми дітьми. Обидва канали є важливими в Його меті здійснити безсмертя і вічне життя Своїх дітей. Про цю потребу говориться в древніх Писаннях у пораді Мойсею його тестя, Їтро, що він не повинен намагатися робити так багато. Народ чекав свого провідника священства з ранку до ночі, щоб “питатися суду Бога” (Вихід 18:15), а також “суд[ити] поміж тим і тим” (в. 16). Зазвичай ми помічаємо, як Їтро радив Мойсею делегувати, призначивши суддів розв’язувати особисті конфлікти (див. вв. 21–22). Однак Їтро також дав Мойсею пораду, що ілюструє значущість особистого каналу: “І ти остережеш їх за постанови та за закони, і об’явиш їм ту путь, якою вони підуть, і те діло, яке вони зроблять” (в. 20; курсив додано).

Іншими словами, ізраїльтяни, які слідували за Мойсеєм, мали бути навчені не приносити кожне питання тому носію священства. Вони повинні розуміти заповіді і шукати натхнення, аби самостійно вирішувати більшість проблем.

Нещодавні події в Чилі демонструють потребу мати обидва канали. Чилі постраждала від спустошливого землетрусу. Багато наших членів Церкви залишилися без домівок; дехто втратив членів сім’ї. Багато хто втратили впевненість. Негайно—бо наша Церква готова відреагувати на такі нещастя—були надані їжа, притулок та інша матеріальна допомога. Святі в Чилі почули голос Господа через допомогу Його Церкви і її провідників в їхніх матеріальних потребах. Але, як би добре не працював канал священства, його буде не достатньо. Кожен член Церкви мусив шукати Господа у молитві і отримати пряме послання втішення й спрямування, яке приходить через Святого Духа тим, хто шукає і слухає.

Наша місіонерська робота є іншим прикладом потреби в обох каналах. Чоловіки й жінки, які покликаються бути місіонерами, є гідними й готовими служити, завдяки отриманим через канал священства вченням і здобутому через особистий канал свідченню. Вони покликаються через канал священства. Потім, як представники Господа і під керівництвом Його каналу священства, вони навчають зацікавлених Церквою. Щирі шукачі істини слухають і місіонери заохочують їх молитися, щоб самим дізнатися про істинність послання через особистий канал.

Останній приклад описує ці принципи у зв’язку з повноваженням священства в сім’ї та Церкві2. Вся влада священства в Церкві діє під керівництвом людини, яка тримає відповідні ключі священства. Це є канал священства. Але повноваження головувати в сім’ї—чи то буде батько, мати-одиначка або батько-одинак—діє в сімейних справах, не потребуючи дозволу від тих, хто тримає ключі священства. Це схоже на особистий канал. Якщо ми бажаємо зростати і отримати долю, яка визначена у плані нашого Небесного Батька для Своїх дітей, в нашому сімейному і особистому житті повинні працювати обидва канали.

Аби досягти розвитку, який є метою смертного життя, нам слід використовувати, дотримуючись належного балансу, як особистий канал, так і канал священства. Якщо в особистих релігійних поглядах надто сильно покладаються лише на особистий канал, такий індивідуалізм знищить важливість божественного повноваження. Якщо в особистих релігійних поглядах надто сильно покладаються на канал священства, то страждатиме особистий розвиток. Дітям Бога потрібні обидва канали, щоб досягти своєї вічної долі. Відновлена євангелія навчає про обидва канали, а відновлена Церква забезпечує ними.

Я свідчу про Господнього пророка Томаса С. Монсона, який має ключі, що керують каналом священства. Я свідчу про Господа Ісуса Христа, Якому належить ця Церква. І я свідчу про відновлену євангелію, чиї істини доступні кожному з нас через цінний особистий канал, який з’єднує нас з нашим Небесним Батьком. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

ПОСИЛАННЯ

  1. In “Letter from Elder W. H. Kelley,” The Saints’ Herald, Mar. 1, 1882, 68. A similar report is quoted in B. H. Roberts, A Comprehensive History of the Church, 1:131.

  2. Див. Даллін Х. Оукс, “Влада священства в сім’ї і в Церкві”, Ліягона, листопад 2005, с. 24.