2010
Про найважливіше
Листопад 2010 р.


Про найважливіше

Якщо життя з його напруженим темпом, багатьма стресами не дає вам відчути радості, то, можливо, зараз настав час зосередити увагу на тому, що є найважливішим.

Зображення
President Dieter F. Uchtdorf

Просто вражає те, як багато ми можемо дізнатися про життя, вивчаючи природу. Наприклад, учені можуть подивитися на кільця дерева й зробити наукове припущення про клімат і умови росту дерева сотні й навіть тисячі років тому. Вивчаючи зростання дерев, ми дізнаємося про багато всього, зокрема про те, що коли умови ідеальні, дерева розвиваються нормально. Однак у ті роки, коли умови для зростання дерев не є ідеальними, вони уповільнюють свій ріст і витрачають всю енергію на підтримання основних функцій, необхідних для виживання.

Тепер ви можете подумати: “Все це дуже добре, але що в цьому спільного з польотами літака?!” Що ж, зараз я вам поясню.

Чи літали ви коли-небудь літаком і відчули на собі, що таке турбулентність? Найпоширенішою причиною турбулентності є раптова зміна руху повітря, яка змушує літак розгойдуватися вверх і вниз, з боку в бік і нахилятися на одне крило. Хоча літаки збудовані таким чином, щоб витримувати набагато більшу турбулентність, ніж та, в яку ви можете потрапити під час звичайного рейсу, вона все ж порушує спокій пасажирів.

Що, на вашу думку, роблять пілоти, коли літак потрапляє у турбулентність? Пілот-новачок може подумати, що збільшення швидкості є хорошим рішенням, тому що так можна швидше проминути турбулентність. Але це може бути помилковим рішенням. Професійні пілоти розуміють, що є оптимальна швидкість подолання турбулентності, яка мінімізує її негативні наслідки. І, як правило, це означає зменшення швидкості. Той самий принцип застосовують і на дорогах з асфальтовим гребенем для зменшення швидкості.

Отже, коли потрапляєш у несприятливі умови, доброю порадою буде трохи зменшити швидкість, вирівняти курс і зосередитися на найважливішому.

Темп сучасного життя

Цей урок є простим, але дуже важливо його засвоїти. Він може здаватися логічним, коли йдеться про дерева чи турбулентність, але дивує те, з якою легкістю ми його забуваємо, коли справа доходить до застосування цих принципів у нашому повсякденному житті. Коли виникає стрес, коли ми відчуваємо душевний біль, коли стається трагедія, надто часто ми намагаємося рухатися з тією ж неймовірною швидкістю, або навіть прискорювати темп, якимось чином вважаючи, що чим швидше ми рухаємося, тим краще будемо справлятися.

Однією з ознак сучасного життя є те, що ми рухаємося з усе більшою швидкістю, незважаючи на турбулентність чи перепони.

Будьмо чесними: досить легко бути чимось зайнятими. Ми всі можемо придумати список завдань, який перевантажить наш розклад. Дехто навіть вважає, що їхня самооцінка залежить від довжини списку повсякденних справ. Вони вщерть наповнюють вільні проміжки свого часу переліком зборів і дрібниць—навіть у періоди стресу і втоми. Невиправдано ускладнюючи своє життя, ці люди часто відчувають зростаюче розчарування, все менше радості й надто мало сенсу у житті.

Кажуть, що будь-яка чеснота, якщо нею зловживати, перетворюється на недолік. Безсумнівно, це стосується і перевантаження справами нашого розпорядку дня. Настає момент, коли верстовий стовп може перетворитися на млинове жорно, а амбіції стануть каменем на шиї.

Яким є рішення?

Мудрі люди розуміють і застосовують уроки про кільця дерев і турбулентність. Вони не піддаються спокусі мчати в несамовитому темпі повсякденного життя. Вони виконують пораду: “Життя є чимось більшим, ніж просто прискоренням його швидкості”1. Одним словом, вони зосереджуються на тому, що є найважливішим.

Старійшина Даллін Х. Оукс на одній з недавніх генеральних конференцій навчав: “Нам слід утриматися від деяких добрих справ, щоб обрати інші, які є кращими або найкращими, оскільки вони розвивають віру в Господа Ісуса Христа і зміцнюють наші сім’ї”2.

Пошуки найкращого неодмінно ведуть до основоположних принципів євангелії Ісуса Христа—простих і прекрасних істин, відкритих нам турботливим, вічним і всезнаючим Небесним Батьком. Ці ключові, стрижневі вчення і принципи, хоча й настільки прості, що доступні навіть для розуміння дитини, дають відповіді на найскладніші питання життя.

У цій простоті криється краса і ясність, яких ми іноді не можемо оцінити в гонитві за хитромудрими рішеннями.

Наприклад, невдовзі після того як астронавти і космонавти почали літати навколо Землі, вони зрозуміли, що кулькові ручки не пишуть у космосі. Отже, дуже розумні люди взялися за вирішення проблеми. Вони витратили тисячі годин і мільйони доларів, але врешті-решт винайшли ручку, яка писатиме будь-де, при будь-якій температурі й майже на будь-якій поверхні. Але як же справлялися астронавти і космонавти, поки проблему не було вирішено? Вони просто користувалися олівцем.

Відоме таке висловлювання Леонардо да Вінчі: “Простота—це найвищий ступінь складності”3. Коли ми дивимося на основоположні принципи плану щастя, плану спасіння, ми можемо побачити і оцінити в його простоті та ясності витонченість і красу мудрості Небесного Батька. Отже, коли Його шляхи стають нашими шляхами, наша мудрість зростатиме.

Сила основних учень

Розповідають, що легендарний футбольний тренер Вінс Ломбарді в перший день тренувань проводив ритуал. Він брав футбольний м’яч, показував його спортсменам, які були досвідченими гравцями, і казав: “Панове,… це—футбольний м’яч!” Він розповідав, який розмір і форму має м’яч, як по ньому можна ударяти, нести чи передавати. Він приводив команду на порожнє поле і казав: “Це футбольне поле”. Він водив їх по полю, описував його розміри, форму, правила і те, як грають у гру4.

Цей тренер знав, що навіть ці досвідчені гравці і, по суті, вся команда, можуть досягти великих успіхів, якщо оволодіють основоположними принципами. Вони можуть приділяти багато часу, відпрацьовуючи складні прийоми гри, але поки гравці не оволодіють основами гри, вони ніколи не стануть чемпіонами.

Мабуть, більшість з нас інтуїтивно розуміє важливе значення основ. Просто іноді ми відволікаємося на велику кількість інших речей, які здаються такими привабливими.

Друковані матеріали, широкий спектр ЗМІ, електронні засоби та гаджети —усі вони корисні, якщо ними належним чином користуватися,—можуть обернутися на згубні розваги або бездушно вести до самоти.

Однак серед гамору голосів і пропозицій стоїть смиренний Чоловік з Галілеї з розпростертими руками. Він чекає. Його послання просте: “Ідіть за Мною”5. Він не використовує потужні гучномовці. Його голос спокійний і тихий6. Як легко основному євангельському посланню загубитися у шквалі інформації, що потоками ллється з усіх боків.

Святі Писання і слово, що лине з вуст сучасних пророків, наголошують на основоположних принципах і вченнях євангелії. Причина, з якої ми звертаємося до основоположних принципів, до чистих учень, полягає в тому, що вони є воротами до істин глибокого значення. Вони відкривають шлях до подій надзвичайної важливості, які іншим чином було б неможливо зрозуміти. Ці прості основоположні принципи є ключовими для гармонійного життя з Богом і людьми. Вони є тим ключем, який відкриває небесні вікна. Вони ведуть нас до миру, радості й розуміння того, що Небесний Батько пообіцяв Своїм дітям, які його чують і слухаються.

Мої дорогі брати і сестри, було б добре, якби ми трохи уповільнили темп, рухалися за своїх обставин на оптимальній швидкості, зосереджувалися на головних речах, зводили очі вгору і дійсно бачили те, що має найбільше значення. Давайте не забувати про основні заповіді, які Небесний Батько дав Своїм дітям, щоб закласти основу насиченого і плідного земного життя з обіцянням вічного щастя. Вони навчатимуть нас, щоб усе “робилося з мудрістю і за порядком; бо не обов’язково, щоб [ми] бігл[и] швидше, ніж [нам] під силу. Але ще, необхідно, щоб [ми] бул[и] старанн[ими], щоб таким чином… здобу[ли] винагороду”7.

Брати і сестри, старанне виконання того, що має найбільше значення, приведе нас до Спасителя Світу. Саме тому “ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, ми пророкуємо про Христа, …щоб [ми] могли знати, до якого джерела звертатися за прощенням [наших] гріхів”8. Серед складності, збентеження і високого темпу сучасного життя, є “більш чудовий шлях”9.

Якими є основи?

Коли ми звертаємося до Небесного Батька і прагнемо Його мудрості стосовно того, що є найважливішим, ми знову і знову пізнаємо важливість чотирьох основних видів стосунків: з нашим Богом, з нашими сім’ями, з нашими ближніми і з собою. Коли ми реалістично оцінимо своє життя, то побачимо, де відійшли від кращої путі. Очі нашого розуміння буде відкрито, і ми зрозуміємо, що необхідно зробити, аби очистити серце і змінити пріоритети у своєму житті.

По-перше, наші стосунки з Богом є найсвященнішими і найважливішими. Ми—Його духовні діти. Він—наш Батько. Він бажає нам щастя. Коли ми шукаємо Його, коли вчимося у Його Сина, Ісуса Христа, і відкриваємо свої серця для впливу Святого Духа, наше життя стає більш стабільним і безпечним. Ми відчуваємо більше спокою, радості, задоволення від життя, коли докладаємо всіх зусиль, аби жити відповідно до Божого вічного плану й дотримуватися Його заповідей.

Ми покращуємо свої стосунки з Небесним Батьком, пізнаючи Його, спілкуючись з Ним, каючись у гріхах і активно йдучи за Ісусом Христом. Бо “до Отця не приходить ніхто, якщо не через [Христа]10. Щоб зміцнити стосунки з Богом, нам необхідно знайти час, який ми змістовно проведемо наодинці з Ним. Якщо ми спокійно зосереджуємося на щоденній особистій молитві й вивченні Писань, завжди докладаємо зусилля, щоб бути гідними дійсної храмової рекомендації, то мудро інвестуємо свій час і зусилля, щоб наблизитися до Небесного Батька. Прислухаймося до запрошення, що міститься в Псалмах: “Вгамуйтесь та знайте, що Бог Я”11.

Другий вид найважливіших для нас стосунків—це в наших сім’ях. Оскільки “жоден успіх не компенсує невдачі вдома”12, ми повинні віддавати пріоритет сім’ям. Ми розвиваємо глибокі, сповнені любові сімейні стосунки, коли робимо разом щось просте, наприклад, разом обідаємо, проводимо домашній сімейний вечір і просто разом розважаємося. У сімейних стосунках слово любов насправді звучить так: ч-а-с, час. Ключ до гармонії в домі—приділяти одне одному час. Ми розмовляємо одне з одним, а не одне про одного. Ми вчимося одне від одного і цінуємо відмінності, а також і спільні риси. Ми встановлюємо божественний зв’язок одне з одним, коли наближаємося до Бога разом за допомогою сімейної молитви, вивчення євангелії та недільних богослужінь.

Третім видом важливих стосунків є взаємини з ближніми. Ми розвиваємо ці стосунки з кожною людиною окремо, виявляючи чуйність до потреб інших, служачи їм і даруючи свій час і таланти. Я був глибоко вражений прикладом однієї сестри, яка несла свій тягар похилого віку й хвороб, однак вирішила, що хоча і не має змоги багато робити, однак може слухати. Тож щотижня вона звертала увагу на людей, які виглядали стурбованими чи розчарованими, сідала поруч і просто слухала їх. О, яким благословенням вона була в житті дуже багатьох людей.

Четвертий вид важливих стосунків—це стосунки з собою. Може видатися дивним, що нам слід мати стосунки з собою. Але ми їх маємо. Деяким людям важко жити з собою в мирі. Вони критикують і применшують себе весь день, поки не починають ненавидіти себе. Я хочу запропонувати вам трохи уповільнити свій біг і приділити час, щоб краще пізнати себе. Підіть на природу. Помилуйтеся сходом сонця, насолодіться Божими творіннями, поміркуйте над істинами відновленої євангелії і зрозумійте, що вони означають для вас особисто. Навчіться дивитися на себе так, як на вас дивиться Небесний Батько—як на дорогоцінну дочку або сина з божественним потенціалом.

Радіймо чистій євангелі

Брати і сестри! Будьмо мудрими. Звернімося до чистих доктринальних вод відновленої євангелії Ісуса Христа. З радістю куштуймо від них у простоті та ясності. Небеса знову відкрито. Євангелія Ісуса Христа знову на землі, і її прості істини є щедрим джерелом радості!

Брати і сестри, у нас дійсно є велика причина радіти. Якщо життя з його напруженим темпом, багатьма стресами не дає вам відчути радості, то, можливо, зараз настав час зосередити увагу на тому, що є найважливішим.

Ви здобудете силу не шляхом надмірної активності, але якщо будете стояти на твердому фундаменті істини і світла. Ця сила приходить тоді, коли ми приділяємо увагу й зусилля основним ученням відновленої євангелії Ісуса Христа, коли ми звертаємо увагу на божественні речі, що мають найбільше значення.

Давайте зробимо життя трохи простішим. Давайте проведемо зміни, необхідні для того, щоб зосередити життя на величній красі простого, смиренного шляху християнського учнівства—шляху, який завжди веде до життя, сповненого змісту, радості й миру. Про це я молюся, залишаючи вам моє благословення, у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.