2010
Віра---вибір за вами
Листопад 2010 р.


Віра—вибір за вами

Вибирайте віру, а не сумнів; вибирайте віру, а не страх; вибирайте віру, а не невідоме й небачене; вибирайте віру, а не песимізм.

Зображення
Bishop Richard C. Edgley

Ми живемо в один з найграндіозніших розподілів усіх часів—у час, на який пророки минулого з нетерпінням чекали, про який пророкували і якого, я вірю, жадали. Однак тепер, коли всі небесні благословення даровані нам, відчувається, що Сатана є вкрай реальним і вкрай активним—і суперечливі послання постійно бомбардують усіх нас. Ангел Мороній попереджав юного пророка Джозефа Сміта, що його ім’я матиме добру і погану славу по всьому світу (див. Джозеф Сміт—Історія 1:33), і тепер виповнення цього пророцтва є як ніколи очевидним. Пророк віддав життя за своє свідчення, але й сьогодні продовжуються атаки на Церкву і навіть на Самого Спасителя. Реальність Спасителя, Його спокутуюча жертва і її універсальне застосування для всіх нас ставляться під сумнів і часто подаються як якийсь міф чи безпідставна надія слабкого й неосвіченого розуму. Більш того, реальність Відновлення євангелії у ці останні дні теж ставиться під сумнів. Постійне бомбардування ось такими посланнями може збити з пуття, викликати сумніви і песимізм; кожне з них спрямоване проти фундаментальних істин, в які ми віримо, проти нашої віри в Бога і нашої надії на майбутнє.

Такою може бути реальність нашого світу, але ми все одно можемо й далі вибирати, як на це реагувати. Коли сумнівам піддають наші священні вчення й вірування, то це для нас нагода найтісніше і найприватніше познайомитися з Богом. Це—наша нагода вибирати.

Через конфлікти і труднощі, з якими ми стикаємося у сьогоднішньому світі, я хочу запропонувати один вибір—вибір миру й захисту, вибір того, що є прийнятним для всіх. І вибір цей—віра. Знайте: віра—це не просто собі подарунок, який дається без думки, бажання чи зусилля з нашого боку. Вона не спадає як та небесна роса. Спаситель сказав: “Прийдіть до Мене” (Матвій 11:28) і “стукайте—і відчинять вам” (Матвій 7:7). Це дієслова, що позначають дію: прийдіть, стукайте. Вони є вибором. Тож я кажу: вибирайте віру. Вибирайте віру, а не сумнів; вибирайте віру, а не страх; вибирайте віру, а не невідоме й небачене; вибирайте віру, а не песимізм.

Класичне міркування Алми стосовно віри, як воно записано в 32-му розділі книги Алми в Книзі Мормона, є низкою вибраних рішень для забезпечення розвитку і збереження нашої віри. Алма дав нам настанову—вибирати. Його слова, що стосуються дії, ініційовані вибором. Він вжив слова: прокинутися, пробудити сили, зробити дослід, скористатися вірою, мати бажання, працювати і посіяти. Потім Алма пояснив: якщо ми зробимо такий вибір і не викинемо це насіння своєю зневірою, тоді “воно почне розбухати у [нашій] душі” (Алма 32:28).

Так, віра—це вибір, і її необхідно прагнути та розвивати. Таким чином, ми самі відповідальні за свою віру. Ми також самі відповідальні за брак в нас віри. Вибір за вами.

Є багато того, чого я не знаю. Я не знаю детально, як було організовано матерію в прекрасний світ, в якому ми живемо. Я не розумію складностей Спокути, як Спасителева жертва може очистити всіх людей, які покаялися, або як Спаситель міг перестраждати “біль усіх людей” (УЗ 18:11). Я не знаю, де знаходилося місто Зарагемля, яке згадується в Книзі Мормона. Я не знаю, чому іноді мої вірування не відповідають прийнятим науковим і світським уявленням. Можливо, саме такі питання наш Небесний Батько назвав “таємницями Царства Небесного” (УЗ 107:19), які відкриються пізніше.

Але хоч я не знаю всього, проте знаю важливе. Я знаю прості та ясні євангельські істини, що ведуть до спасіння й піднесення. Я знаю, що Спаситель перестраждав біль за всіх людей і ті, хто покаялися, можуть бути очищені від гріха. А до того, чого я не знаю або не цілком розумію,—тобто через це провалля—я з могутньою допомогою своєї віри перекину місток і буду рухатися далі, отримуючи обіцяння й благословення євангелії. І потім, як навчав Алма, наша віра принесе нам досконале знання (див. Алма 32:34). Рухаючись уперед у невідоме, озброєні лише надією і бажанням, ми виявляємо нашу віру і відданість Господу.

Тож, дослухаючись до слів Алми, давайте вибирати. Вибираймо віру.

  • Якщо сумніви й безнадійність обтяжують ваш розум, виберіть прокинутися і пробудити сили свого розуму (див. Алма 32:27). Смиренне наближення до Господа зі скрушеним серцем і упокореним духом—ось шлях до істини і Господній шлях світла, знання й миру.

  • Якщо ваше свідчення хитке, невипробуване і непевне, виберіть “скористатися принаймні частинкою віри”; виберіть “зробити дослід над [Його] словом” (Алма 32:27). Спаситель пояснював: “Коли хто хоче волю чинити Його, той довідається про науку, чи від Бога вона, чи від Себе Самого кажу Я” (Іван 7:17).

  • Якщо логіка, аргументи чи власна думка йдуть в розріз зі священними вченнями і доктриною або якщо суперечливі послання штурмують ваші вірування, як ті “огненні стріли”, про які писав апостол Павло (див. Ефесянам 6:16), виберіть не викидати насіння з вашого серця зневірою. Пам’ятайте: ми не отримаємо свідчення доти, поки не буде випробувана наша віра (див. Етер 12:6).

  • Якщо ваша віра перевірена і зміцнилась, виберіть живити її з великою старанністю (Алма 32:37). І все ж віра, навіть така сильна, як ваша, під впливом різних послань, що атакують її, може стати дуже вразливою. Їй потрібне постійне живлення—через постійне вивчення Писань, молитву і застосування Його слова.

Коли учні запитали Ісуса, чому вони не можуть вигнати диявола так, як вони бачили це робить Спаситель, Ісус відповів: “Коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: “Перейди звідси туди”, то й перейде вона” (Матвій 17:20). Я ніколи не бачив, як пересувається реальна гора. Але, завдяки вірі, я бачив, як гора сумніву і відчаю пересунулась і її місце зайняли надія й оптимізм. Завдяки вірі я особисто бачив, як гора гріха була посунута покаянням і прощенням. І завдяки вірі я особисто бачив, як гора болю була посунута миром, надією і вдячністю. Так, я бачив як пересуваються гори.

  • Завдяки своїй вірі я маю активізовану силу священства, носієм якого я є, і я відчув солодкість євангелії і прийняв спасительні обряди.

  • Завдяки своїй вірі я проходжу крізь боротьбу й труднощі в житті спокійно і впевнено.

  • Завдяки своїй вірі я зміг змінити запитання й навіть сумніви на впевненість і розуміння.

  • Завдяки своїй вірі я підходжу до невідомого, небаченого і непоясненого з безсумнівною впевненістю.

  • І завдяки своїй вірі—навіть, здавалося б, в найгірші часи—я усвідомлюю зі спокоєм і вдячністю, що, в дійсності, це—найкращі з часів.

І коли ми вибираємо віру, а потім підживлюємо цю віру до стану “досконалого знання” того, що від Господа, тоді ми вживаємо слова “я свідчу”, тобто “я знаю”. Я особисто посадив це насіння у своє серце і впродовж всього свого життя намагався підживлювати це насіння до стану “досконалого знання”. І сьогодні, стоячи за цією кафедрою, я свідчу, що Ісус є Христос, Викупитель світу. І далі я свідчу, що Джозеф Сміт був пророком Бога і живим знаряддям, якого Господь використав, щоб повернути на землю повну й істинну євангелію Ісуса Христа. Я свідчу, що Президент Томас С. Монсон—Господній пророк сьогодні. Також я свідчу, що вибір віри—за вами і за мною. Давайте вибирати віру. В ім’я Ісуса Христа, амінь.