2010
Будь зразком для вірних
Листопад 2010 р.


Будь зразком для вірних

Незалежно від того, чи є ми місіонерами повного дня, чи членами Церкви, ми всі повинні бути гарним прикладом віруючих в Ісуса Христа.

Зображення
Elder Russell M. Nelson

Мої дороги брати, цього вечора ми зібралися у багатьох місцях по всьому світу. Серед нас є прекрасні місіонери повного дня. Я хочу попросити встати всіх місіонерів повного дня. Де б ви не були, старійшини і президентства місій, будь ласка, встаньте. Ми вдячні за кожного з вас! Ми дякуємо вам! Ми любимо вас! Ви можете сідати.

Час від часу нам потрібно нагадувати собі, навіщо ми маємо місіонерів. Тому що це заповідь від Господа, який сказав:

“Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа,

навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку!”1

Ця заповідь—одна з багатьох, яка знову була дана, відколи євангелія Ісуса Христа була відновлена в своїй повноті. Зараз місіонери служать так само, як і в часи Нового Завіту. Книга Дії описує перші місіонерські зусилля апостолів та інших учнів одразу після земного служіння Господа. Там ми читаємо про дивовижне навернення і хрищення Савла з Тарсу2, який раніше “ди[хав] грізьбою й убивством на учнів Господніх”3 і переслідував членів зовсім молодої Церкви. Маючи такий початок, Савл став наверненим Павлом, одним з найвеличніших Господніх місіонерів. Останні 15 розділів книги Дій подають звіт про місіонерські труди Павла та його напарників.

У листі до одного зі своїх найдовіреніших напарників—молодого Тимофія—Павло написав: “Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості!”4 Ця порада така ж важлива для нас сьогодні, як це було тоді. Вона стосується наших місіонерів повного дня; вона однаково стосується кожного члена Церкви. Незалежно від того, чи є ми місіонерами повного дня, чи членами Церкви, ми всі повинні бути гарним прикладом віруючих в Ісуса Христа.

Місіонери повного дня

Більше 52.000 місіонерів повного дня служать у 340 місіях у всьому світі. Вони є вірними і відданими слугами Господа. Їхня мета—“запрошувати людей прийти до Христа, допомагаючи їм прийняти відновлену євангелію через віру в Ісуса Христа і Його Спокуту, покаяння, хрищення, прийняття дару Святого Духа і терпіння до кінця”5.

Як і Тимофій, більшість місіонерів повного дня є молодими людьми. Деякі з них—сестри; деякі—літні місіонери. Ми любимо кожного з вас! Місіонери служать, аби покращити життя Божих дітей. Небесний Батько любить кожного із Своїх дітей. Бо ж Він—їхній Батько. Він хоче благословити їх Своїм найвеличнішим даром, а саме: вічним життям6. Цього і навчають місіонери, де б вони не служили. Вони допомагають людям розвинути віру в Господа, покаятися, охриститися, отримати Святого Духа, отримати храмові обряди й віддано витерпіти до кінця. Божа робота і слава—“здійснювати безсмертя і вічне життя людини”7—є також священною роботою і славою кожного місіонера.

Нам потрібно більше місіонерів, більше гідних місіонерів. Під час Свого земного служіння Господь сказав Своїм учням: “Хоч жниво велике, та робітників мало; тож благайте Господаря жнива, щоб робітників вислав на жниво Своє”8.

Сьогодні під час ранкової сесії Генеральної конференції наш дорогий Президент Томас С. Монсон висловив палкий заклик до кожного молодого чоловіка цієї Церкви підготуватися до місіонерського служіння. Я сподіваюся, що все його послання буде почуте в кожній домівці Церкви.

До мудрої поради Президента Монсона я додаю своє свідчення. У нашій родині я спостерігав за благословеннями, які приходять до кожного місіонера. На даний момент кількість наших дітей, онуків і їхніх подружжів, які були покликані служити місіонерами повного дня сягає 49, і ця цифра буде рости. У кожному випадку я бачив зростання мудрості, зрілості судження і розквіт віри, яку розвинув кожен місіонер. Вони так само, як і багато поколінь до них, почали “служи[ти Богу] всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою”9. Місіонерське служіння допомогло розкрити їхнє божественне призначення.

Члени Церкви-місіонери

Порада Павла: “Будь зразком для вірних” однаково стосується і членів Церкви. Більшість із них не були і, можливо, ніколи не будуть місіонерами повного дня. Але всі можуть бути членами Церкви—місіонерами. Це твердження нагадує мені про смішний випадок. На великому ігровому полі у Центрі підготовки місіонерів висів плакат. На ньому було написано: “Тільки для місіонерів!” Люди, які також хотіли грати на цьому полі, повісили свій новий плакат. Там було написано: “Кожен член Церкви—місіонер!”

Кожен член Церкви може бути зразком для вірних. Брати, як послідовники Ісуса Христа, кожен із вас може жити згідно з Його вченнями. Ви можете мати “щире серце і чисті руки”; ви можете мати “образ Бога, вигравіюваний на ваших обличчях”10. Ваші добрі справи можуть бути помічені іншими11. Ваші очі можуть випромінювати світло Господа12. З цим сяйвом ви будете більш підготовлені до запитань. Апостол Петро дав таку пораду: “Завжди готовими будьте на відповідь кожному, хто в вас запитає рахунку про надію, що в вас”13.

Нехай ваша відповідь буде лагідною і радісною. І нехай ваша відповідь буде спрямована особисто до цієї людини. Пам’ятайте, вона також є дитиною Бога, того самого Бога, який дуже бажає, аби ця людина змогла отримати вічне життя і одного дня повернутися до Нього. Можливо ви будете єдиною людиною, яка відчинить двері до її спасіння і розуміння вчення Христа14.

Після вашої першої розмови будьте готові зробити наступний крок. Ви можете запросити вашого друга піти з вами до церкви. Багато наших друзів не знають, що наші церковні будинки відкриті для всіх бажаючих. “Ходіть і побачте!”15—таким було запрошення Спасителя до тих, хто бажав більше взнати про Нього. Запрошення піти з вами на недільні збори або взяти участь у загальному церковному заході чи служінні, допоможе розсіяти помилкові міфи й дозволить відвідувачам почуватися серед нас більш комфортно.

Як член Церкви подавайте руку тим, кого не знаєте, і тепло їх вітайте. Кожної неділі подавайте руку дружби принаймні одній людині, яку ви не знали раніше. Кожного дня свого життя намагайтеся розширювати власне коло дружби.

Ви можете запросити друга читати Книгу Мормона. Поясніть, що це не роман і не історична книга. Це ще одне свідчення про Ісуса Христа. Її головна мета—аби “переконати Юдея й Іновірця, що Ісус є Христос, Бог Вічний, Який являється до всіх народів”16. У цій книзі міститься сила, яка може торкнутися сердець і змінити життя чесних шукачів істини. Запрошуйте ваших друзів читати цю книгу з молитвою.

Пророк Джозеф Сміт сказав, “що Книга Мормона найбільш правильна з усіх книг на світі і є ключевим каменем нашої релігії, і людина буде ближча до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги”17. Книга Мормона навчає про Спокуту Ісуса Христа і є знаряддям, за допомогою якого Бог виконає Своє давнє обіцяння зібрати розсіяний Ізраїль у ці останні дні18.

Багато років тому двоє моїх колег—медсестра і її чоловік-лікар—запитали мене, чому я живу саме так. Я відповів: “Тому що я знаю, що Книга Мормона істинна”. Я позичив їм свій примірник книги, запросивши їх читати її. Через тиждень вони повернули мою книгу з ввічливим “Дуже дякуємо”.

Я відповів: “Що ви маєте на увазі під “дуже дякуємо”? Це зовсім неприйнятна відповідь для того, хто прочитав цю книгу. Ви не читали її, правда?! Будь ласка, візьміть її знову і прочитайте, а тоді я хочу, щоб ви її повернули”.

Визнавши, що вони лише перегорнули її сторінки, вони прийняли моє запрошення. Коли вони повертали книгу, то зі сльозами сказали: “Ми прочитали Книгу Мормона. Ми знаємо, що вона істинна! Ми бажаємо дізнатися більше”. Вони дізналися більше, і у мене був привілей христити їх обох.

Інший шлях, як можна ділитися євангелією, це запросити друзів зустрітися з місіонерами повного дня у вашому домі. Цих місіонерів було покликано і підготовлено, щоб навчати євангелії. Ваші друзі, перебуваючи в атмосфері комфорту вашого дому і маючи ваше постійне підтвердження [істин], можуть розпочати власну подорож на шляху до спасіння і піднесення. Господь сказав: “І вас покликано звершити збирання Моїх вибраних; бо Мої вибрані прислухаються до Мого голосу і не кам’яніють своїми серцями”19.

Писання говорять нам, що ще є “багато на цій землі… тих, кого утримують від істини, бо вони не знають, де знайти її”20. Чи не є це можливістю для вас? Ви можете стати для них особистим першовідкривачем!

Сьогодні у добу Інтернету, є нові й цікаві шляхи того, як ви можете виконувати місіонерську роботу. Ви можете запросити друзів і сусідів відвідати новий веб-сайт mormon.org. Якщо ви ведете блоги і є користувачами соціальних мереж он-лайн, ви можете залишити на цих сайтах посилання на mormon.org. І там ви можете створити ваш особистий профіль. Кожен профіль містить опис вірування, досвіду та свідчення. Через те, що це нововведення, більшість із цих профілів доступні англійською мовою. В майбутньому будуть профілі й іншими мовами.

Ці профілі можуть мати глибокий вплив на добро. Два місяці тому молодий чоловік на ім’я Зак—першокурсник коледжу—побачив по телевізору в Батон Руж, штат Луїзіана, рекламу сайту mormon.org. Він під’єднався до нього й був заінтригований профілями членів Церкви. На нашому веб-сайті він знайшов посилання, яке поінформувало його про те, куди він може піти до церкви. Наступної неділі, одягнений у білу сорочку й краватку, він пішов до церкви. Його було представлено членам Церкви в приході, і йому сподобалися всі три години зборів. Хтось із членів Церкви запросив його на обід, після якого йому було подано перший місіонерський урок. Менш ніж через два тижні він був охрищений і конфірмований у члени Церкви21. Ласкаво просимо, Заку! (Він чує!)

Кожен взірцевий послідовник Ісуса Христа може стати ефективним членом Церкви-місіонером. Члени Церкви і місіонери повного дня можуть іти рука об руку, приносячи благословення євангелії дорогим друзям і сусідам. Багато з них ізраїльської крові, вони збираються зараз згідно з обіцяннями. Усе це частина підготовки до Другого пришестя Господа22. Він бажає, щоб кожен із нас дійсно був зразком для вірних.

Я знаю, що Бог живе. Ісус є Христос. Це—Його Церква. Книга Мормона істинна. Джозеф Сміт є її перекладачем і пророком цього останнього розподілу. Президент Томас С. Монсон є Божим пророком сьогодні. Про це я свідчу у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.