2010
Вивчення і навчання євангелії
Листопад 2010 р.


Вивчення і навчання євангелії

Найважливішим є ставлення або дух, з яким вчитель навчає.

Зображення
David M. McConkie

Як член Генерального президентства Недільної школи я відчуваю, що маю почати свій виступ словами: “Вітаю всіх членів класу”.

Моє сьогоднішнє послання спрямовано до всіх, кого покликано навчати, у якій би організації ви не служили, і не має значення, чи ви є новонаверненим у Церкві, чи вчителем з багаторічним досвідом.

Я не буду говорити про те, “як” навчати, а натомість скажу, “як” слід вчитися. Існує істотна різниця між тим, що каже вчитель, і тим, що чують або пізнають члени його класу.

Подумайте про когось із вчителів, хто по-справжньому змінив ваше життя. Що саме в цьому вчителі надихало вас запам’ятовувати те, чого він навчав, спонукало здобувати особисте свідчення про істину, користуватися своєю свободою волі та діяти, а не бути під дією, іншими словами, вчитися? Чим цей учитель відрізнявся від інших?

Один успішний вчитель і письменник сказав: “Під час навчання найважливішим є ставлення. Ставлення вчителя”1.

Зверніть увагу, що найважливіше у навчанні полягає не в тому, скільки років учитель є членом Церкви, і не в обсязі педагогічного досвіду, і навіть не в тому, наскільки добре вчитель знає євангелію чи володіє методами викладання. Найважливішим є ставлення або дух, з яким вчитель навчає.

Під час всесвітніх зборів навчання провідництва старійшина Джеффрі Р. Холланд розповів наступну історію: “Мені давно подобається історія, яку розповідав президент Пекер; вона про учителя Недільної школи часів дитинства Уільяма Е. Берретта. Датського брата похилого віку було покликано навчати клас хлопців-бешкетників. Здавалося, він не впорається з цим. Він не дуже добре володів англійською; в нього все ще був відчутний датський акцент; він був набагато старшим за них і мав великі фермерські руки. Проте він повинен був навчати цих молодих бешкетливих 15-річних підлітків. Здавалося, він був не дуже підходящою кандидатурою з будь-якої точки зору. Але брат Берретт говорив, і саме цю частину цитував президент Пекер, що якимось чином цей чоловік навчав їх, що, незважаючи на усі ті перепони, усі ті обмеження—цей чоловік торкнувся сердець тих упертих 15-річних підлітків і змінив їхнє життя. І брат Берретт свідчив: “Ми зігрівали свої долоні полум’ям його віри”2.

Успішні євангельські вчителі люблять євангелію. Вона сповнює радістю їхні серця. А оскільки вони люблять своїх учнів, то прагнуть, щоб ті відчули і пізнали те, що пізнали вони самі. Навчати євангелії означає ділитися своєю любов’ю до євангелії.

Брати і сестри, ставлення учителя не передається через навчання, воно сприймається підсвідомо3.

Як же тоді нам розвинути ставлення, яке необхідне, щоб бути успішним учителем? Я хотів би обговорити чотири основні принципи навчання євангелії.

Перший—занурюйтеся у Писання. Ми не можемо любити те, чого не знаємо. Розвиньте звичку щоденного вивчення Писань в інший час і окремо від підготовки до уроків. Перш, ніж ми зможемо навчати євангелії, ми повинні знати євангелію.

Президент Томас С. Монсон з ніжністю пригадує свою вчительку Недільної школи, яка навчала його в дитинстві. Він сказав: “Ще малим хлопчиком я відчув вплив чудової, натхненної вчительки, яка слухала і любила нас. Її звали Люсі Гертч. На уроках Недільної школи вона навчала нас про сотворіння світу, падіння Адама, викупительну жертву Ісуса. Вона запрошувала до класу поважних гостей: Мойсея, Ісуса Навина, Петра, Хому, Павла і, звичайно, Христа. Хоча ми їх не бачили, ми навчилися любити, шанувати і наслідувати їх”4.

Люсі Гертч змогла запросити цих шанованих гостей у свою класну кімнату, оскільки знала їх. Вони були її дорогими друзями. Завдяки цьому, її учні також навчилися “любити, шанувати і наслідувати їх”.

Господь сказав Гайруму Сміту: “Не прагни проголошувати Моє слово, але спочатку прагни отримати Моє слово”5. Це увіщування стосується кожного з нас.

Господь заповідав нам досліджувати Писання6, бенкетувати ними7 і ставитися до них, як до скарбу8. Уважно досліджуючи і обмірковуючи слово Господа, ми матимемо Його Дух з нами. Ми будемо знати Його голос9.

Невдовзі після того, як мене покликали президентом колу, один з територіальних сімдесятників провів навчання нашого президентства колу. Під час того навчання я поставив запитання, на яке він відповів так: “Це гарне запитання. Давайте пошукаємо відповідь на нього у Збірнику інструкцій Церкви”. Тоді ми відкрили Збірник інструкцій і там знайшли відповідь на моє запитання. Навчання тривало, і трохи згодом я поставив ще одне запитання. І знов його відповідь була такою ж: “Це гарне запитання. Давайте звернемося до Збірника інструкцій”. Я не наважився ставити більше запитань. Я подумав, що наймудрішим буде читати Збірник інструкцій.

З того часу я вважаю, що Господь міг би дати подібну відповідь кожному з нас, коли ми звертаємося до Нього з турботами або запитаннями. Він міг би сказати: “Це гарне запитання. Якщо ви перечитаєте 5-й розділ книги Алми або 76-й розділ Учення і Завітів, то згадаєте, що Я вже говорив вам про це”.

Брати і сестри, то буде всупереч законам небес, якщо Господу доведеться повторювати для кожного з нас окремо те, що Він вже явив усім нам через одкровення. Писання містять слова Христа. Вони є голосом Господа. Вивчення Писань навчає нас чути Господній голос.

Другий—застосовуйте у своєму житті те, чого ви навчилися. Коли Гайрум Сміт прагнув стати учасником цієї великої роботи останніх днів, Господь сказав йому: “Ось, це твоя праця—виконувати Мої заповіді, так, з усією своєю могутністю, з усім своїм розумом і всією своєю міццю”10. Наша першочергова і найголовніша робота як учителів полягає в тому, щоб дотримуватися заповідей усією своєю могутністю, розумом і міццю.

Третій—прагніть допомоги небес. Просіть Господа з усією енергією свого серця дати вам Його Дух. У Писаннях сказано: “Якщо ви не отримаєте Духа, ви не будете навчати”11. Це означає, що без Духа не відбудеться справжнього навчання, навіть якщо ви застосовуєте всі правильні методи викладання і навчаєте істині.

Роль учителя полягає в тому, щоб “допомогти людям взяти на себе обов’язок навчатися євангелії—здобути в них бажання вивчати, розуміти євангелію, жити згідно з нею”12. Це означає, що нам слід зосереджувати увагу не стільки на тому, як ми викладаємо, скільки на тому, як ми допомагаємо іншим пізнавати євангелію і жити за нею13.

Коли востаннє ви ставали навколішки, щоб помолитися і попросити у Господа не лише допомогти вам провести урок, але також і допомогти вам пізнати й задовольнити потреби кожного учня у вашому класі? Жоден клас не може бути настільки великим, щоб ми не змогли молитися про натхнення щодо того, як торкнутися серця кожного з учнів.

Вчителям притаманно мати почуття невідповідності. Ви повинні розуміти, що “спілкування з Господом і Його Духом жодною мірою не залежить від віку, зрілості та інтелектуального розвитку”14.

Обіцяння Господа є певними. Якщо ви ретельно досліджуєте Писання і зберігаєте у своєму розумі слова життя, якщо ви живете за заповідями усім своїм серцем і молитеся за кожного учня, ви будете мати супровід Святого Духа і отримувати одкровення15.

Четвертий— брати і сестри, надзвичайно важливо, щоб ми користувалися своєю свободою волі й діяли без зволікань, відповідно до отримуваних нами духовних спонукань.

Президент Томас С. Монсон навчав: “Ми спостерігаємо. Ми чекаємо. Ми прислухаємося до тихого голосу. Коли він каже, мудрі чоловіки і жінки слухаються. Не слід зволікати, коли відчуваєте спонукання Духа”16.

Ви не повинні боятися застосовувати свою свободу волі й діяти відповідно до думок та вражень, які Дух Господа вкладає у ваше серце. Спочатку ви можете почуватися ніяково, але я обіцяю вам, що найприємніші й найвдячніші події, що стануться з вами як учителем, відбудуться тоді, коли ви підкоритеся волі Господа й будете діяти за спонуканнями, які отримуєте від Святого Духа. Ваш досвід зміцнить вашу віру і сповнить вас більшою мужністю діяти у майбутньому.

Любі вчителі, ви є одним з найвеличніших чудес цієї Церкви. Ви маєте священну довіру. Ми любимо вас і маємо впевненість у вас. Я знаю, що якщо ми будемо досліджувати Писання і жити гідно супроводу Святого Духа, Господь звеличить нас у наших покликаннях та обов’язках, щоб ми змогли виконати все, що доручив нам Господь. Про те, щоб всі ми могли зробити це, моя молитва, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. David McCullough, “Teach Them What You Love” (address given in the Salt Lake Tabernacle, Salt Lake City, Utah, May 9, 2009).

  2. Джеффрі Р. Холланд, “Навчати і вчитися в Церкві”, Ліягона, черв. 2007, с. 57.

  3. Див. McCullough, “Teach Them What You Love.”

  4. Томас С. Монсон, “Приклади кращих учителів”, Ліягона, черв. 2007, с. 74.

  5. Учення і Завіти.

  6. Див. Іван 5:39.

  7. Див. 2 Нефій 32:3.

  8. Див. Джозеф Сміт—Матвій 1:37.

  9. Див. Учення і Завіти 18:36; 84:52.

  10. Учення і Завіти 11:20.

  11. Учення і Завіти 42:14.

  12. Навчати—немає покликання величнішого: Посібник для навчання євангелії (2000), с. 61.

  13. Див. Навчати—немає покликання величнішого, с. 60–62.

  14. Дж. Рубен Кларк мол., Шляхи розвитку освіти в Церкві (виступ перед провідниками семінарії та інституту релігії в Еспен-Гроув, шт. Юта, 8 серпня 1938 р.), с. 6.

  15. Див. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, (2007), с. 133.

  16. Thomas S. Monson, “The Spirit Giveth Life,” Liahona, June 1997, 4.