2010
Віра і характер
Листопад 2010 р.


Віра і характер

Послідовне праведне життя є джерелом внутрішньої могуті й сили, які можуть незмінно протистояти роз’їдаючому впливу гріха і провини.

Зображення
Elder Richard G. Scott

Коли віру правильно розуміють і використовують, то наслідки є надзвичайно далекосяжними. Така віра може змінити життя людини, перетворивши сльозливо-сентиментальні, буденні події на симфонію радості й щастя. Вияв віри є життєво важливим для плану щастя Небесного Батька. Однак справжня віра, віра в спасіння,—зосереджується на Господі Ісусі Христі, вірі в Його доктрини й учення, вірі в пророче провідництво помазаника Господнього, вірі в здатність знаходити приховані риси та якості характеру, які можуть змінити життя. Дійсно, віра в Спасителя є принципом дії та сили.

Саме віра лежала в основі сотворіння. Я впевнений, що Спаситель Ісус Христос керувався вірою, коли діяв під проводом Небесного Батька. Учитель користувався нею, щоб створити не лише найвіддаленіші галактики, але і кварки—найменші елементи матерії, відомі на сьогодні. Однак я вірю, що є навіть ще менші складові, за допомогою яких було здійснено чудо сотворіння.

Віру в майбутнє виявляє подружня пара, запечатана у храмі. Вони розуміють, що слухняно дотримуючись учень Ісуса Христа і плану щастя нашого Батька Небесного, вони можуть щасливо жити разом. Вони розуміють, що коли прийдуть випробування, то у них також буде більше можливостей. Вони знаходитимуть шлях, прислухаючись до спонукань Святого Духа, щоб долати випробування у такий спосіб, який буде продуктивним і зміцнить характер.

Віра тісно пов’язана з характером. Віра в силу послуху заповідям Божим сформує силу характеру, без якої вам не обійтись у часи крайньої потреби. Такий характер не розвивається в моменти великих випробувань чи спокус. У цей час його треба виявляти. Коли ви виявляєте віру в істинні принципи, саме тоді ви і зміцнюєте характер. Зміцнений характер збільшує вашу здатність застосовувати більше віри. Внаслідок цього ваша здатність і впевненість у тому, що ви подолаєте життєві випробування, зростатимуть. Чим більше ви зміцнюєте характер, тим краще ви зможете користуватися наслідками вияву віри. Ви побачите, як віра і характер взаємопов’язані й зміцнюють одне одного. Характер терпляче виплітають з ниток застосованих принципів, учень, послуху.

Президент Х’ю Б. Браун сказав: “Коли трапляється так, що людині треба засвоїти величні духовні цінності, цього можна досягти тільки шляхом застосування віри. Людина не може жити без віри, бо упродовж життєвої подорожі головним питанням є розбудова характеру. А цього досягають не за допомогою логіки, а вірою в ідеали й жертовною відданістю цим ідеалам”(у Conference Report, Oct. 1969, 105). Ми виявляємо віру діями. Джозеф Сміт сказав, що “віра є принципом дії та сили” (Lectures on Faith [1985], 72).

Ми стаємо тими, ким хочемо бути, коли постійно, кожного дня є тими, ким хочемо стати. Праведний характер—це чудовий вияв того, якими ви стаєте. Праведний характер є ціннішим за будь-які матеріальні надбання, будь-які знання, здобуті під час навчання, чи будь-які досягнуті вами цілі, якою б великою не була шана від людей. У наступному житті відповідно до праведності вашого характеру буде оцінюватися те, як добре ви скористалися привілеєм земного життя.

Ні Сатана, ні інша сила не зможуть зруйнувати чи підірвати формування вашого характеру. Лише ви можете це зробити своїм непослухом. Міцний характер перетворюється на попіл, якщо його роз’їдають обман чи провина.

Сильний характер з високими моральними цінностями є наслідком послідовних правильних рішень під час випробувань і життєвих бур. В основі таких рішень лежить довіра до того, у що людина вірить, і це знаходить підтвердження тоді, коли людина діє відповідно до своїх вірувань.

Якими є ці принципи сили, на яких основується віра?

  • Довіра до Бога і Його готовності надавати допомогу в час потреби, незалежно від складності обставин.

  • Послух Його заповідям і такий стиль життя, який показує, що Він може довіряти вам.

  • Чутливість до тихих спонукань Святого Духа.

  • Сміливе застосування тих спонукань.

  • Терпіння і розуміння в часи, коли Бог посилатиме вам труднощі, допомагаючи зростати, і коли відповіді надходитимуть поступово і не швидко.

“Віра є сподіване, але не бачене; ось чому не сперечайтеся через те, що не бачите, бо ви не матимете доказів перед тим, як буде випробувано вашу віру” (Eтер 12:6). Тому, коли ви “випробовуєте вашу віру”, тобто, дієте відповідно до спонукання, ви отримаєте підтверджуючий доказ Духа. Коли ви дійдете до меж свого розуміння, ступивши в сутінки непевності, то, виявляючи віру, ви будете спрямовані до таких рішень, які б ви не знайшли іншим чином. Навіть якщо ви маєте найсильнішу віру, Господь не завжди винагородить вас негайно відповідно до ваших бажань. Натомість Він дасть те, що, відповідно до Його вічного плану, є найкращим для вас, і тоді, коли це принесе найбільшу користь. Будьте вдячними, що іноді Бог дозволяє вам довгий час долати випробування, перш ніж надійде відповідь. Завдяки цьому ваша віра зросте, а характер зміцниться.

Основою характеру є цілісність. Гідний характер зміцнить вашу здатність розпізнавати спрямування Духа і підкорятися їм. Невпинне застосування віри сформує сильний характер. Ви закладете надійну основу для зміцнення вашого характеру, якщо зробите Ісуса Христа і Його вчення центром вашого життя.

Ваше щастя на землі, так само, як і вічне спасіння, вимагає прийняття багатьох правильних рішень, жодне з яких не є складним. Разом усі ці рішення формують характер, здатний протистояти руйнівному впливові гріху і провини. Благородний характер подібний до цінної порцеляни, виробленої із якісної сировини, сформованої вірою, ретельно обробленої постійними праведними вчинками і обпаленої у печі надихаючого досвіду. Він стає предметом надзвичайної краси і цінності. Однак в одну мить його можна пошкодити, вчинивши провину. Відновлення вимагатиме болісних, тривалих зусиль. Та під захистом самоконтролю праведний характер залишиться на вічність.

Матеріальні речі самі по собі не приносять щастя, задоволення і радості від здобутків на землі. Вони не приведуть нас до піднесення. Життя спрямовується благородством характеру, яке є полотном внутрішньої сили і переконання, зітканим з незліченної кількості праведних рішень. Послідовне праведне життя є джерелом внутрішньої могуті й сили, які можуть незмінно протистояти роз’їдаючому впливу гріха і провини. Ваша віра в Ісуса Христа і послух Його заповідям зміцнить ваш характер. Ваш характер є мірилом того, ким ви стаєте. Він є свідченням того, як добре ви використовуєте свій час на землі в цей період земних випробувань.

Аксіома, яку ми всі розуміємо, така: ми отримуємо те, за що платимо. Це стосується і питань духовної сфери. Ви отримуєте те, за що платите послухом, вірою в Ісуса Христа, старанним застосуванням засвоєних істин. За це ви отримуєте сформований характер, більше здібностей і успішне виконання земної мети, яка полягає в тому, щоб пройти випробування і мати радість.

Ви не можете бути пасивними у житті, бо з часом тілесна людина послабить ваші зусилля жити гідно. Те, що ви робите і про що думаєте, формує вашу особистість. Слабкість характеру веде людину до потурання своїм пожаданням чи до пошуків власної наживи. Ви не можете приховувати слабкий характер під мантією удаваної сили.

З часом людина, яка приймає рішення, керуючись обставинами, неодмінно вдасться до серйозної провини. Така людина не має залізного жезла істини, який утримає її на істинному шляху. Перед тією людиною постійно виникатиме багато підступних спокус, які зваблюватимуть не дотримуватися заповідей. Людина буде виправдовувати свої рішення, кажучи, що вони не такі вже й погані, що вони більш прий-нятні для суспільства і відкривають ширші можливості для дружби. Розумна людина, яка не опирається на фундаментальні принципи, іноді може досягати вражаючих, проте тимчасових успіхів. Ті здобутки подібні до піщаних замків. Під час випробувань такий характер ламається, часто тягнучи за собою й інших. Як би ретельно порушник заповідей не намагався приховати правду, з часом вона майже завжди відкривається для всіх. Сам Сатана про це подбає. Він і його підлеглі мають на меті заподіяти як найбільше зла кожній дитині Небесного Батька. Один серйозний непослух чи втрата довіри неодмінно тягне за собою запитання: а чи не було й інших порушень? Люди починають з меншою вірою і довірою ставитися до цієї особи.

Земне життя—це випробувальний майданчик. Те, наскільки добре ви будете справлятися з випробуваннями, визначатиме, наскільки міцним буде ваш характер. Ваша віра в Ісуса Христа і Його вчення зміцнює ваш характер.

Я сам переконався, що такі поняття, як віра, молитва, любов і смирення не мають жодного значення і не стануть джерелом чудес, поки вони не будуть частиною нашого єства завдяки набутому досвіду, який скеровувався лагідними спонуканнями Святого Духа. З ранніх років життя я зрозумів, що можу розумом сприймати євангельські вчення і шляхом розмірковувань і аналізувань стверджувати, що вони мають велику цінність. Але їхня могутня сила і здатність переносити мене за межі моєї уяви і здібностей не перетворювалися на реальність, поки їхнє постійне застосування не давало Святому Духу можливість поступово навчати і поглиблювати значення цих учень у моєму серці. Я помітив, що коли віддано служу іншим, Бог формує мій характер. Він допомагає розвинути здатність розпізнавати спрямування Духа. Геніальність євангельського плану полягає в тому, що коли ми робимо все те, що Господь радить нам робити, ми здобуваємо все розуміння і всі здібності, необхідні для того, щоб зробити своє життя спокійним і успішним. Подібним же чином ми здобуваємо підготовку, необхідну для вічного щастя у присутності Господа.

Свідчення зміцнюється духовними враженнями, які підтверджують обґрунтованість вчення, правильного вчинку. Часто такий провід супроводжується сильними відчуттями, через які на очі навертаються сльози й важко говорити. Але свідчення—це не емоції. Це сама суть характеру, зітканого з ниток, якими є незліченна кількість правильних рішень. Ці рішення приймають з довірою до того, у що людина вірить і що, принаймні на початку, не є видимим. Сильне свідчення приносить спокій, втіху і впевненість. Воно є основою переконання в тому, що постійно дотримуючись учень Спасителя, ми будемо мати прекрасне життя, впевнене майбутнє й здатність долати всі випробування, що виникатимуть на шляху. Свідчення зростає завдяки розумінню істини, яка поступово розкривається завдяки молитвам і розмірковуванням над ученнями, що містяться в Писаннях. Воно зростає, якщо ми живемо відповідно до тих істин з вірою, якорем якої є непохитна впевненість у здійсненні обіцяних результатів.

Ваше свідчення зміцниться завдяки готовності виконувати закон десятини і сплачувати пожертвування від посту. Господь щедро благословить вас за це. Коли ваше свідчення зміцниться, Сатана ще більше намагатиметься спокусити вас. Опирайтеся йому. Ви станете сильнішими, а його вплив на вас слабшим.

Сатані дозволено збільшувати свій вплив на землі, щоб створити умови, де ми зможемо перевірити себе. І хоча зараз він завдає руйнувань, однак остаточна доля Сатани визначена Ісусом Христом завдяки Його Спокуті й Воскресінню. Диявол не переможе. Навіть зараз він може діяти лише у встановлених Господом межах. Він не може відібрати жодного із заслужених благословень. Він не може змінити характер, сформований праведними рішеннями. Він не має сили розірвати вічні узи, що виникають у святому храмі між чоловіком, дружиною і дітьми. Він не може похитнути істинну віру. Він не може забрати ваше свідчення. Так, усе це можна втратити, якщо піддатися його спокусам. Але він не має сили в собі, щоб зруйнувати це самому.

Короткий висновок:

  • За допомогою вашої віри Бог формує ваш характер.

  • Характер є виявом того, якими ви станете.

  • Сильний характер є наслідком постійного прийняття правильних рішень.

  • Основою характеру є цілісність.

  • Чим сильнішим є ваш характер, тим більше ви здатні виявляти силу віри.

Смирення є тією рисою, яка дозволяє нам отримувати навчання згори через Духа або навчатися з джерел, які дано за натхненням від Господа, наприклад, з Писань і слів пророків. Смирення—це дорогоцінний родючий ґрунт праведного характеру. З нього проростають зерна особистого зростання. Коли їх удобрюють застосуванням віри, підрізають покаянням і зміцнюють послухом та добрими справами, такі зерна приносять виплеканий плід духовного спрямування. Тоді з’являються Божественне натхнення і сила—натхнення знати волю Господа, сила мати здібність виконувати ту натхненну волю.

Хочу поділитися з вами чотирма принципами, які принесли дуже глибоке почуття спокою і щастя в моє життя. Господь встановив ці наріжні камені Свого вічного плану, і кожен з них є важливим. Усі вони діють в гармонії й посилюють один одного. Якщо їх старанно й постійно застосовувати, вони зміцнюють характер, збільшують здатність перетворювати випробування життя на сходинки до щастя в цьому житті й у вічності. Ось ці принципи:

  • Віра в Господа Ісуса Христа і Його програму, щоб здобути силу для досягнення мети.

  • Покаяння, щоб виправляти наслідки помилок, які сталися внаслідок упущення чи провини.

  • Послух Господнім заповідям, щоб мати силу і спрямування в нашому житті.

  • Безкорисливе служіння, щоб збагатити життя інших людей.

Якщо ви налаштовані жити праведно, не опускайте руки. Життя може здаватися зараз складним, але міцно тримайтеся за залізний жезл істини. Ви робите кращі успіхи, ніж думаєте. Подолання труднощів формує ваш характер, дисциплінує і дає впевненість у обіцяннях Небесного Батька та Спасителя, якщо ви постійно дотримуєтеся Їхніх заповідей. Нехай Святий Дух завжди спонукає вас до прийняття таких рішень, які зміцнять ваш характер і принесуть багато щастя й радості. В ім’я Ісуса Христа, амінь.