2010
Святий Дух і одкровення
Листопад 2010 р.


Святий Дух і одкровення

Святий Дух є третім членом Божества і, з Батьком і Сином, знає все.

Зображення
Elder Jay E. Jensen

Ще молодим старійшиною, коли я служив на місії вже близько року, читаючи Писання і слова апостолів останніх днів про одкровення і Святого Духа, я відчув приголомшливе усвідомлення: я не мав особистого свідчення, зокрема про Батька та Сина. Я вирушив на місію, живучи зі світлом, запозиченим у моїх чудових батьків. Ніколи не піддаючи сумніву їхні слова, я не мав і думки про те, щоб прагнути здобути особисте духовне свідчення. Одного лютневого вечора в 1962-му році у Сан-Антоніо, штат Техас, я усвідомив, що мав отримати власне свідчення. У нашій маленькій квартирі я знайшов місце, де міг тихенько помолитися вголос, благаючи: “Небесний Батько, чи Ти є? Я маю знати це сам!”

Дещо пізніше того вечора я вперше в житті дізнався сам, що Бог та Ісус дійсно існують. Фізично я не чув якогось голосу і не бачив небесну істоту. Я отримав знання у той самий спосіб, у який і ви, можливо, теж отримали його—через “невимовний дар Святого Духа” (УЗ 121:26) і дух одкровення (див. УЗ 8:1–3), що промовляє мир моєму розуму (див. УЗ 6:23) і дає упевненість моєму серцю (див. Алма 58:11).

Маючи цей досвід, я міг засвідчити істинність поради Алми “прокин[ути]ся і пробудит[и] сили свого розуму, аж до того, щоб зробити дослід над [Його] словами” (Алма 32:27). Ці слова, або насіння, виросли й стали деревами—справжніми велетенськими деревами свідчення. Цей процес триває шляхом інших дослідів над словом, завдяки яким зростають інші дерева свідчення, що стають справжнім лісом, підґрунтям якого є одкровення через Святого Духа.

Святий Дух є бажаним даром

Відвідавши американський континент, Спаситель покликав дванадцятьох учнів. Одним з Його послань до них і до народу було послання про Святого Духа. Давши їм настанови, Спаситель пішов і пообіцяв повернутися наступного дня. Люди всю ніч трудилися, аби зібрати якомога більше народу, щоб почути Його.

Учні розділили народ на дванадцять груп, щоб навчити тому, чого навчав їх Спаситель. Найголовнішим серед їх вчень, було вчення про важливість Святого Духа (див. 3 Нефій 11–18). Тоді вони опустилися навколішки і молилися, усім серцем бажаючи отримати Святого Духа (див. 3 Нефій 19:8–9).

Коли Спаситель явився їм, то, молячись Батькові, знову наголосив на важливості Святого Духа:

“Батьку, Я вдячний Тобі, що Ти дав Святого Духа тим, кого Я вибрав;…

Батьку, я молюся Тобі, щоб Ти дав Святого Духа всім тим, хто віритиме в їхні слова” (3 Нефій 19:20–21).

Пам’ятаючи про цю подію з Книги Мормона, я краще розумію чому Президент Уілфорд Вудрафф сказав, що дар Святого Духа є найбільшим даром, який тільки можна дарувати людині…

[Він] дається не тільки чоловікам, або тільки апостолам чи пророкам; він належить кожному вірному чоловікові, кожній вірній жінці, а також кожній дитині, достатньо дорослій, щоб сприйняти євангелію Христа” (Учення Президентів Церкви: Уілфорд Вудрафф (2004), с. 49).

Одкровення дає відповіді у тяжкі часи

Святий Дух є третім членом Божества і, з Батьком і Сином, знає все (див. УЗ 35:19; 42:17). Він має кілька важливих ролей, найголовніша з яких, навчати і свідчити про Батька і про Сина (див. 3 Нефій 28:11). Інші Його ролі—це відкривати правду про все (див. Мороній 10:5) і вести чинити добре (УЗ 11:12).

Президент Монсон С. Монсон є прикладом дії цієї важливої ролі, коли Дух веде людину чинити добре. Він наслідує приклад Спасителя, Який “ходив … добро чинячи” (Дії 10:38). Він учив про важливість не ігнорувати духовне спонукання від Святого Духа відвідати людину, послужити їй і врятувати її.

Але іноді поруч немає нікого, схожого на Президента Монсона, немає ні домашнього вчителя, ні дбайливої сестри, які допомогли б у тяжку годину. В таких ситуаціях я знаходив втіху і спрямування у Втішителя, ще одної ролі Святого Духа (див. УЗ 36:2).

Наш онук Квінтон народився з багатьма уродженими вадами і прожив лише три тижні, протягом яких його кілька разів клали до лікарні. Ми з сестрою Дженсен жили в той час в Аргентині. Ми дуже хотіли бути разом із нашими дітьми, щоб втішити їх і бути втішеними ними, бо то був наш онук, якого ми любили і поруч з яким воліли бути. Але ми могли лише молитися, і молилися дуже палко!

Разом із сестрою Дженсен ми були у подорожі місією, коли отримали повідомлення, що Квінтон помер. Ми стояли, обійнявшись, у вестибюлі дому зборів і втішали одне одного. Я свідчу вам, що ми отримали запевнення від Святого Духа—мир, що вищий від усякого розуму, який ми відчуваємо й по цей день (див. Филип’янам 4:7). Ми також стали свідками невимовного дару Святого Духа в житті нашого сина й невістки та їхніх дітей, які і зараз говорять про той час з великою вірою і з почуттями миру і спокою.

Одкровення і Книга Мормона

Цей самий дар одкровення вплинув на моє свідчення про Книгу Мормона. Я читав, вивчав, досліджував і бенкетував нею знов і знов. Святий Дух відкрив мені її істинність і божественне походження.

Президент Гордон Б. Хінклі назвав Книгу Мормона одним з чотирьох основних наріжних каменів Церкви. Іншими є Перше видіння Джозефа Сміта, відновлення священства та, звичайно ж, наше свідчення про Ісуса Христа, Який є головним наріжним каменем (див. Ефесянам 2:19–21). Він пояснив: “Ці чотири величні Богом дані дари є непохитними наріжними каменями, на яких стоїть Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, так само, як і особисті свідчення та переконання її членів” (“Чотири наріжні камені віри”, Ліягона, лют. 2004, сс. 3–7).

Ці чотири Богом дані дари, про кожен з яких я отримав підтвердження завдяки одкровенню через Святого Духа, стали якорями моєї віри й свідчення. Однак я хотів би кілька хвилин приділити двом з цих наріжних каменів-дарів—Першому видінню і Книзі Мормона. Суттєво те, що історія кожного з них починається з сімейного оточення, де діти були народжені від порядних батьків і добре навчені ними (див. 1 Нефій 1:1). Події в житті Джозефа Сміта нагадували події з життя Легія (див. 1 Нефій 1 і Джозеф Сміт—Історія 1):

  • Кожен з них мав особливу потребу. Легію необхідно було врятувати себе і свою сім’ю від неминучого знищення Єрусалима, а Джозефу Сміту дізнатися, яка церква істинна.

  • Кожен з них молився.

  • Вони обоє мали видіння Батька і Сина.

  • Кожен з них отримав книгу.

  • Обидва проповідували.

  • Обидва отримували одкровення від Святого Духа через видіння або сни.

  • І врешті, злочестиві люди погрожували їм. Легій і його люди втекли й вціліли. Джозеф загинув мученицькою смертю.

Чи варто дивуватися, що місіонери запрошують щирих шукачів істини почати своє дослідження Книги Мормона з 1 Нефія? Ця книга насичена Духом Господа. В цих перших розділах міститься ясне послання про те, що одкровення і Святий Дух даються не тільки пророкам, але й батькам, матерям та дітям.

Послання про одкровення і Святого Духа триває протягом усієї Книги Мормона. Пророк Джозеф Сміт так висловився про ці істини: “Заберіть Книгу Мормона і одкровення, і де [тоді] наша релігія? Її немає” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 197).

Як святі останніх днів, ми маємо свідчення про Книгу Мормона, дані нам через одкровення і, які переконують нас у тому, що ця релігія і її вчення істинні (див. вступ до Книги Мормона).

Духовні речі є священними і їх важко висловити. Ми, подібно до Аммона, заявляємо: “Слухайте, я кажу вам, я не можу висловити й найменшої частки того, що я відчуваю” (Алма 26:16).

Втім я свідчу, що Святий Дух дійсно існує і Він свідчить, відкриває, втішає, направляє і є божественним вчителем.

Я смиренно свідчу, що ця істинна й жива Церква—ця релігія—стоїть на чотирьох наріжних каменях. Я свідчу, що Ісус Христос насправді є головним наріжним каменем (див. Ефесянам 2:19–21). Президент Томас С. Монсон є пророком Господа, а ці 15 мужів, що сидять позаду мене, є пророками, провидцями, апостолами і одкровителями. Вони мають святе священство і тримають ключі царства. Я люблю, шаную й підтримую їх. В ім’я Ісуса Христа, амінь.