2010
Послушність Пророкам
Листопад 2010 р.


Послушність Пророкам

Яке це благословення—мати пророків у наші дні!

Зображення
Elder Claudio R. M. Costa

Я—навернений до Церкви. Я дуже вдячний за те, що Бог відповів на мою молитву і дав мені знання і сильне свідчення про те, що Джозеф Сміт є пророком Бога.

Перед тим як прийняти рішення христитися у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, я вивчав уривки з історії Джозефа Сміта. Уважно прочитавши кожен абзац, я молився. Якщо ви захочете зробити те саме, це може зайняти у вас 14 годин.

Після того як я читав, роздумував і молився, Господь дав мені запевнення, що Джозеф Сміт був Його пророком. Я свідчу вам, що Джозеф Сміт є пророком. І оскільки я отримав цю відповідь від Господа, я знаю, що усі пророки, які були після нього, теж є пророками. Яке це благословення—мати пророків у наші дні!

Чому це важливо, щоб були живі пророки, які б вели істинну Церкву Ісуса Христа та її членів?

У Путівнику по Писаннях ми знаходимо визначення слова пророк: “Особа, яку покликано Богом і яка говорить від Бога. Як Божий посланець, пророк одержує заповіді, пророцтва та одкровення від Бога” (“Пророк”, Путівник по Писаннях).

Це велике благословення—от-римувати слово, заповіді та скерування від Господа у ці складні часи на землі. Пророк через натхнення може бачити майбутнє на користь людства.

Нам сказано, що “не чинить нічого Господь Бог, не виявивши таємниці Своєї Своїм рабам пророкам” (Амос 3:7). Ми дізнаємося із цього уривку, що Господь відкриє Своїм пророкам абсолютно все, що вважає за необхідне повідомити нам. Він відкриє нам Свою волю і наставлятиме нас через Його пророків.

Господь пообіцяв нам, що якщо ми віримо у святих пророків, ми матимемо вічне життя (див. УЗ 20:26). У шостому Уложенні віри ми проголошуємо, що віримо у пророків. Вірити—означає мати віру і впевненість в них, йти за ними і виконувати те, що нам скажуть пророки.

У 1980 році, коли Президент Езра Тефт Бенсон служив Президентом Кворуму Дванадцятьох Апостолів, під час духовного зібрання УБЯ в Меріотт-центрі він виступив із сильною промовою щодо послушності пророкам. Його чудова промова за назвою “Чотирнадцять основних принципів слідування за пророком” торкнулася мого серця. Вона викликала гарні почуття стосовно мого рішення слідувати за пророками, яке я прийняв, охристившись в істинній Церкві Господа.

Хочу поділитися з вами деякими принципами, яким навчав Президент Бенсон:

“Перший: Пророк—це єдина людина, яка говорить від імені Господа в усьому” (1980 Devotional Speeches of the Year [1981], с. 26).

У наші дні пророк Бога сказав нам виконувати заповіді, любити наших ближніх, служити, піклуватися про підростаюче покоління, рятувати неактивних чи малоактивних членів Церкви, робити багато з того, що ми називаємо пріоритетами пророка. Нам необхідно зрозуміти, що ці пріоритети є пріоритетами Бога і пророк—це Його голос, який повідомляє про них усій Церкві і світу.

Нам дано повеління “прислухатися до всіх його слів і наказів” (УЗ 21:4). Ми також дізнаємося що:

“Його слово ви повинні отримувати як з Моїх власних уст, з усім терпінням і вірою.

Бо як будете робити це, ворота пекла не переможуть вас; так, і Господь Бог розжене сили темряви перед вами і зробить так, щоб небеса захиталися для вашого блага і заради слави Його імені” (УЗ 21:5–6).

Другий основний принцип: “Живий пророк є важливішим для нас, ніж Головні труди” (“Fourteen Fundamentals”, с. 26).

Живий пророк отримує для нас конкретні одкровення. Я можу згадати багато випадків, коли я був присутнім під час того, як один із слуг Господа говорив те, що стосувалося лише певного міста чи певної країни. Я пам’ятаю як мінімум трьох із сучасних пророків, провидців та одкровителів, які висловлювались щодо моєї країни, Бразилії. Один з таких слуг сказав, що в Бразилії буде чудова економіка світового масштабу і без інфляції. На той час у нас була інфляція, коли щомісяця ціни збільшувалися приблизно в 100 разів. Багатьом було важко повірити в слова пророків, але я вірив. Вже багато років поспіль інфляція в Бразилії не перевищує 5 відсотків на рік. Економіка Бразилії займає 8 місце у світі і справи країни йдуть чудово!

Третій основний принцип: “Живий пророк важливіший для нас, ніж мертвий пророк” (“Fourteen Fundamentals”, с. 27).

З Писань ми засвоюємо чудовий урок про це. У часи Ноя людям було легше вірити в мертвих пророків, але важко було повірити в Ноя. Ми знаємо, що через свою недовіру вони не пережили потопу (див. Буття 6–7).

Четвертий основний принцип: “Пророк ніколи не зведе Церкву на манівці” (“Fourteen Fundamentals”, с. 27).

І знову ми вчимося у живих пророків. Президент Уілфорд Вудрафф сказав: “Господь ніколи не дозволить мені або іншому чоловікові, який обіймає посаду Президента цієї Церкви звести вас на манівці. Це не заплановано. Цього немає в задумі Бога. Якби я намагався зробити це, Господь усунув би мене з моєї посади, і так само Він вчинить з будь-яким чоловіком, який намагатиметься звести дітей людських на манівці від одкровень Бога і від їхніх обов’язків” (Офіційна декларація 1).

П’ятий основний принцип: “Пророку не потрібно мати якусь мирську освіту чи диплом, щоб висловлюватися про будь-що чи діяти стосовно будь-чого у будь-який час” (“Fourteen Fundamentals”, с. 27).

Господь покликав підлітка Джозефа Сміта відновити Його Церкву. Чи думаєте ви, що юний Джозеф був професором теології чи науки? Ми знаємо, що він був смиренним молодим чоловіком без академічної освіти. Але його було обрано Господом і він отримав від Господа усе необхідне, щоб шанувати і звеличувати покликання пророка Відновлення.

Президент Бенсон продовжував:

“Шостий: Для того, щоб дати нам Писання, пророку не треба починати словами “Так промовляє Господь”…

“Сьомий: Пророк говорить нам те, що нам треба знати, і не завжди те, що ми бажаємо знати (“Fourteen Fundamentals”, сс. 27, 28).

Потім Президент Бенсон процитував 1 Нефій 16:1, 3:

“І ось сталося, що після того, як я, Нефій, довів до кінця розмову з моїми братами, ось, тоді вони й сказали мені: Ти відкрив нам тяжкі речі, тяжчі, ніж ми здатні витримати…

А тепер, брати мої, якби ви були праведні і бажали прислухатися до істини, і зважати на неї, щоб ви могли ходити в невинності перед Богом, то ви не ремствували б через істину, кажучи: Ти говориш тяжкі речі проти нас”.

Восьмий основний принцип: “Пророк не обмежується людськими міркуваннями…

…Чи розумно виглядає порада чоловікові омитися сім разів у певній річці, щоб вилікуватися від прокази? Проте саме це сказав зробити прокаженому пророк Єлисей і той зцілився (див. 2 Царів 5)” (“Fourteen Fundamentals”, с. 28).

Президент Бенсон продовжував називати інші принципи послушності пророку. Я прочитаю шість останніх і запрошую вас наступного сімейного вечора знайти ці принципи в словах і вченнях сучасних пророків, провидців і одкровителів, проголошених ними на цій генеральній конференції.

“Дев’ятий: Пророк може отримати одкровення щодо будь-якого питання, мирського чи духовного…

Десятий: Пророк може займатися цивільними справами…

Одинадцятий: Дві категорії людей, яким найважче йти за пророком, це горді своєю освітою та горді своїм багатством…

Дванадцятий: Для пророка не обов’язково бути визнаним у світі чи серед мирських людей…

Тринадцятий: Пророк і його радники складають Перше Президентство—найвищий кворум Церкви…

Чотирнадцятий: Пророк і президентство—живий пророк і Перше Президентство—йдіть за ними і будьте благословенні; відмовтеся від них і будете страждати” (“Fourteen Fundamentals”, с. 29).

У нас є привілей чути слова наших живих пророків, провидців і одкровителів під час цієї чудової Генеральної конференції. Вони скажуть нам волю Господа для нас, Його народу. Вони передадуть нам слово Бога і Його настанови для нас. Будьте уважними і виконуйте їхні настанови і вчення, і я свідчу вам, що ваше життя буде повністю благословенним.

Ісус є Христос, наш Спаситель і Викупитель. Томас С. Монсон—це живий пророк Бога і Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів—це пророки, провидці й одкровителі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.